Site icon Dijital Tekerlek

Tekerlekli Sohbetler: Koray Tüzmen

Tekerlekli Sohbetler: Koray Tüzmen 1

Tekerlekli sohbetlerin on ikinci konuğu Honda Türkiye Kurumsal İletişim Müdür Yardımcısı Koray TÜZMEN. Gençlere tavsiyeleri ve Honda’nın ülkemizdeki çalışmalarını keyifle okuyacağınızı düşünüyoruz.

Koray Tüzmen kimdir? Bize hikayenizden bahseder misiniz?

İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden 2005 yılında mezun oldum. Ardından yine 2005 yılında Erasmus Programı ile Almanya Trier Üniversitesi’nde 1 yıl Siyasi Bilimler bölümünde eğitim gördüm. İş hayatıma 2005 yılının sonunda Tek Lojistik’te Operasyon Yöneticisi olarak başladım. 2007 yılında ise Honda Türkiye’de İnsan Kaynakları Uzmanı ve Eğitim Sorumlusu olarak göreve başladım. Honda Türkiye’de sırasıyla İdari İşler, Pazarlama ve Kurumsal İletişim Şefi olarak çalıştım. 2019 yılından bu yana da Honda Türkiye’de Kurumsal İletişim Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktayım. Evliyim ve iki erkek çocuk babasıyım.

Uzun zamandır Honda Türkiye’de çalışıyorsunuz. Dünden bugüne Honda Türkiye’de neler yaşandı? Ne gibi değişiklikler oldu? Kısaca bahsedebilir misiniz?

Geliştirdiği teknolojiler, insan hayatını kolaylaştıran mobilite ürünleri ve yaptığı yatırımlar ile yaklaşık 80 yıldır tüm dünyada varlığını sürdüren Honda’nın Avrupa´da yatırım yaptığı iki otomobil üretim ve dağıtım tesisinden biri Türkiye’deki fabrikaydı. Gebze Şekerpınar’daki Honda Türkiye fabrikasında 1997 yılından bu yana binek otomobil üretimi, dağıtımı ve ihracatı gerçekleştiriliyordu. 2019 yılında otomotiv alanında yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelere uygun yeni bir elektrifikasyon stratejisi kapsamında Honda, üretim ağını küresel ölçekte yeniden yapılandıracağını ve bu doğrultuda da Türkiye’deki fabrikasındaki üretimini sonlandıracağını açıkladı. Bu global karar doğrultusunda 2021 Eylül ayında üretim sonlandırılmış olsa da Honda Türkiye olarak ürün gamımızı güçlendirmeye ve Türkiye pazarındaki varlığımızı artırarak yolumuza devam ediyoruz. Honda Türkiye; satış, satış sonrası ve parça operasyonları ile müşteri memnuniyetini artırarak hizmetini sürdürüyor.  

Yıllarca ülkemizde aktif olarak hizmet veren Honda Şekerpınar fabrikası başka bir üreticiye devredilecek. Bu durum Honda’nın Türkiye’deki pazarını etkileyecek mi?

Honda Türkiye’nin Mart 2021’de yaptığı açıklama kapsamında; üretim tesisinin HABAŞ Topluluğuna devredildiği açıklanmıştı. Bu durumun, Honda’nın Türkiye otomotiv pazarındaki satışlarına ve pazar payına herhangi bir olumsuz etkisi olmadı. Sizin de bildiğiniz gibi otomotiv pazarı son zamanların en hareketli zamanlarını yaşıyor. Bu kapsamda da Honda Türkiye olarak pazardaki konumumuzu korumaya, ürün gamımız güçlendirmeye ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik bayi yatırımları yapmaya devam etmeyi hedefliyoruz.

Honda-e gibi tamamen elektrikli modeller yurt dışında oldukça ilgi gördü. Ülkemizde de elektrikli Honda modellerini görebilecek miyiz? Honda Türkiye’nin elektrikli geleceğe bakışı nasıl?

Honda, 2021 yılında Türkiye’deki varlığını satışa sunduğu yeni modelleri ile çok daha güçlendirdi ve ‘Elektrikli Vizyon’ stratejisine yönelik çalışmalarını da hızlandırdı. Bildiğiniz üzere Honda, Ekim 2019’da Amsterdam’da gerçekleştirdiği basın toplantısında ‘Elektrikli Vizyon’ stratejisi ile birlikte ‘e:Technology’ markasını da duyurmuştu. Ayrıca 3 yıl içerisinde 6 yeni elektrikli güç aktarım organlarına sahip modelini de piyasaya süreceğini belirtmişti.  

Türkiye’de de elektrifikasyona geçişin ilk adımını Temmuz 2019’da satışa çıkardığı CR-V Hybrid modeli ile birlikte yaptı. CR-V Hybrid modelinden sonra 2021 yılında Jazz e:HEV olarak adlandırılan Jazz’ı yeni hibrit motoru ile Türkiye’de satışa sundu. Jazz Hybrid, ilk kez e:HEV logosu ile satışa sunulan Honda modeli olmasıyla öne çıktı. Bununla birlikte zamanlaması tam olarak belli olmayan 4 yeni elektrik ve hibrit aktarma organlarına sahip (e:HEV) modelin daha lansmanı Avrupa ile birlikte Türkiye’de de 2023 yılına kadar gerçekleştirilmesi planlanıyor. Tıpkı Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de elektrikli ve hibrit modellerimizi satışa sunmaya büyük önem veriyoruz.

Ülkemizde üretilmesi planlanan yerli otomobilimiz TOGG hakkındaki görüşleriniz neler?

Herkes gibi ben de yerli otomobilimiz TOGG’un piyasaya çıkmasını heyecanla bekliyorum. Türkiye olarak yerli bir otomobil üretmenin büyük önem taşıdığını ve otomotiv pazarının dinamiklerini yakından etkileyeceğini düşünüyorum.

Güçlü bir kariyeriniz var. Otomotiv sektörüne gönlünü veren ve sizin yolunuzdan ilerlemek isteyen gençlere ve genç profesyonellere tavsiyeleriniz neler?

Öncelikle tüm gençlere çalışmak istedikleri sektörleri iyi araştırmalarını ve detaylı bilgi edinmelerini öneririm. Her sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de farklı iş kolları mevcut. Otomotiv sektöründe hangi alanda ilerlemek istediklerini de detaylı bilgi edinerek ve farklı birimlerde görev alarak belirlemeleri önemli. Otomotiv sektörü her zaman bulunduğu çağa ayak uyduran ve teknolojik gelişmelerle üretim yöntemlerini değiştiren bir sektör. Şu anda sistem yavaş yavaş geleneksel yöntemlerden çıkarak alternatif yakıtlı elektrikli motorlara, uzaktan bağlantılı araçlara, otonom araçların trafiğe çıkacağı bir geleceğe doğru ilerliyor. Dijital dünyanın ileride tamamen otomotivle birleşeceği öngörülüyor. Bu kapsamda değerlendirildiğinde yolun başındaki genç arkadaşlarımızın da geleneksel yöntemlere bağlı kalmayıp kendilerini sürekli güncellemelerini ve bu gelişmeleri takip edip gelecek planlarını bu doğrultuda oluşturmalarını tavsiye ederim.

Son olarak da sizin gözünüzden dijitaltekerlek.com’u görmek isteriz. Birkaç cümle ile bizi bize anlatabilir misiniz?

Sektörün en genç ve dinamik yayınlarından biri olan platformunuzun ilgi çekici içerikler ve objektif yayın anlayışı ile çalışmalarını sürdürdüğünü takip ediyorum. Sektöre yeni bir soluk getireceğinize inanıyorum, başarılarınızın artarak devam edeceği bir yayın hayatı diliyorum.

Exit mobile version