Site icon Dijital Tekerlek

Tekerlekli Sohbetler: Kerem Odabaşı

Tekerlekli Sohbetler: Kerem Odabaşı 3

Tekerlekli sohbetlerin dokuzuncu konuğu, eğitim ve iş hayatı ile birçok gence örnek olacak eğitmen ve girişimci: Kerem ODABBAŞI. KODECO’nun kuruluş hikayesini ve Kerem Odabaşı’nın başarılı hayat öyküsünü keyifle okuyacağınızı düşünüyoruz.

1- Kerem Odabaşı kimdir? Bize hikayenizden bahsedebilir misiniz?

Kerem Odabaşı, İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Kontrol Sistemleri Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra eğitimi için Hollanda’ya gitmiştir. Eğitim hayatı boyunca sürekli farklı alanlarda çalışarak kendisini sürekli geliştirmiştir. Çeşitli üniversitelerde eğitmenlik de yaparak akademik kariyerini destekleyen Kerem Odabaşı, bu süreçte farklı girişimlerini de hayata geçirmiştir. 2013 yılında da geleceğin ulaşım çözümlerini geliştirmek için KODECO’yu kurmuştur.

2- KODECO nedir ne iş yapar?

KODECO, akıllı ve çevre dostu teknolojiler ile geleceğin akıllı ulaşım araçlarını tasarlayan ve geliştiren bir şirkettir. ECOTOUR, ECOMOD ve OTOMOD modelleri ile beraber ZOOP paylaşımlı araç sistemi üzerinde çalışmaktadır. Katıldığı birçok yarışmada tasarım ve teknoloji ödülü kazanan KODECO, kısa süre önce yollara da çıkmıştır.

ECOTOUR modeli güneş enerjisiyle çalışıyor ve tasarımıyla dikkatleri üzerine çekiyor. ECOTOUR dünyanın en prestijli temiz teknolojiler destek programında en iyi yenilenebilir enerji teknolojisi seçildi. Ödül ve destek kapsamında Amerika San Francisco’daki Silikon Vadisine davet edildi. Dört kişilik taşıma kapasitesinin yanında geniş bagaj hacmine sahiptir. Saatte 40 km/s hıza ulaşan model, 2 KW’lık motordan gücünü alıyor.

ECOMOD modeli de modüler platform sayesinde farklı araç varyasyonlarına sahip olabiliyor. 14 KW’lık güçlü motoru sayesinde saatte 90 km/s hıza ulaşabiliyor. 100 km menzile sahip mini otomobil, 500 kilograma kadar taşıma kapasitesine sahip.

OTOMOD ise diğer iki modelden farklı olarak tamamen otonom bir araç. FEV Türkiye iş birliğiyle üretilen OTOMOD, çağrılabilecek ve yolcularını kampüste istedikleri durağa sıfır emisyonla taşıyacak. Prototip çalışması devam eden OTOMOD, kısa zaman içerisinde İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsünde testlerine başlayacak.

3- ZOOP’dan da bahsedebilir misiniz? ZOOP nedir, nasıl çalışır?

ZOOP kısa mesafe ulaşım çözümü olarak geliştirilmiş, elektrikli ve güneş enerjili araçlardan oluşan mobil uygulama üzerinden kullanılan paylaşımlı sistemdir. B sınıfı ehliyet ile kullanılabiliyor. Pilot süreci boyunca şimdilik sadece İzmir Bostanlı ve Karşıyaka bölgesinde kullanılabiliyor. Test kullanıcılarından %98 olumlu geri dönüşler ile geliştirmesi devam eden ZOOP, İzmir’deki KODECO atölyelerinde geliştiriliyor.

4- KKTC’de üretilmesi planlanan Günsel ve ülkemizde üretilmesi planlanan TOGG hakkındaki görüşleriniz neler?

Günsel ve TOGG ekibiyle de tanışıyorum. İki projeyi de yakından takip ediyorum. KODECO olarak yurtdışında katıldığımız birçok fuarda TOGG ile beraber yer alıyoruz ve Gürcan Bey (TOGG, CEO) ile fikir alışverişlerinde bulunuyoruz. İki proje de yerli otomobillerimizi üretmek üzerine kurulu ve başarılı bir şekilde ilerliyorlar. KODECO üretmekten çok tasarlama ve geliştirme konusunda ön plana çıkmaya çalışıyor. Bu sebeple ileride iş birliklerimiz olabilir.

Exit mobile version