Site icon Dijital Tekerlek

Tekerlekli Sohbetler: Altay ALPAGUT

Tekerlekli Sohbetler: Altay ALPAGUT 1

Tekerlekli sohbetlerin on altıncı konuğu Yolda.com Pazarlama Müdürü Altay ALPAGUT. Taşımacılık sektöründeki analizleri, genç girişimcilere verdiği tavsiyeleri ve keyifli sohbeti için Altay ALPAGUT’a çok teşekkür ederiz. Keyifli okumalar.

Altay Alpagut kimdir?

Merhabalar, ben Altay Alpagut. Yaklaşık 10 yılı aşkın bir çalışma tecrübem bulunuyor. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldum. Ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde yine Uluslararası Ekonomi odaklı Uluslararası İlişkiler alanında master eğitimimi tamamladım. İş hayatıma yönetim danışmanlığı alanında başladım, zamanla stratejik pazarlama ve iş geliştirme alanlarına yöneldim. Yaklaşık bir sene Kearney’de danışmanlık tecrübesi edindikten sonra ABD’ye gittim. İki yılı ABD’de, iki yılı Türkiye’de olmak üzere dört yıl The Robbins Company’de çalıştıktan sonra, 2016 yılında tekrar danışmanlık sektörüne geçerek KPMG’ye başladım. Yaklaşık beş yıllık KPMG kariyerimi sonlandırırken şirkette Pazarlama departmanının yöneticiliğini yapıyordum. KPMG’den ayrıldıktan sonra henüz yeni kurulmuş olan Yolda.com’un CEO’su Volkan Özkan ile görüştüm ve 2020 Eylül ayında Yolda.com’da görev almaya başladım.

Yolda.com’dan bahsedebilir misiniz?

Yolda.com 2020 Nisan ayında kurulan bir lojistik girişimi. Bir diğer anlatımla kendine ait araçları bulunmayan ancak kendi uygulamaları ile taşıyıcı networkünü kendi altyapısı altında toplayan ve bunu dijital kanallar ile müşterilerine sunan bir girişim.

Dünyada iki sektörde halen teknolojinin katma değerinin çok az olduğunu, çalışma sürecinin geçmiş yıllarda olduğu gibi şimdi de devam ettiğinin farkındaydık. Bu iki sektör inşaat ve taşımacılık/lojistik diyebiliriz.

Genel olarak müşteri deneyimini ön planda tutulmadığı, datanın toplanmadığı bir sektörde yer alıyoruz. Bizim amacımız şeffaf, raporlanabilir, müşteri deneyimini ön planda tutan bir hizmet sunabilmek.

Taşımacılık sektörü, taşıyıcılar açısından bakıldığında çok dağınık bir pazar. Ülkemizde pazar lideri diyebileceğimiz markaların bile pazardaki konumu %1,5 seviyelerinde. Ülkemizin coğrafi olarak büyük olması da aslında bu durumu meydana getiriyor. Neredeyse her bölgenin kendine has küçük ve orta ölçekli taşımacılık şirketleri bulunuyor. Bununla birlikte taşımacılığın yapıldığı sektöre bağlı olarak da farklı araç tiplerinin kullanılması gerekiyor. Tüm bu durumları ele aldığımızda Türkiye’deki hiçbir lojistik şirketi tüm sektörlerde tüm Türkiye’ye taşımacılık hizmeti verebilecek kapasiteye sahip değil. Türkiye’de 800.000’den fazla bireysel kamyoncu bulunuyor. Buradaki kamyoncular geleneksel yöntemlerle komisyoncular veya ambarlar vasıtasıyla iş buluyorlar ve taşımacılık yapıyorlar.  Tüm bu durumların yanı sıra ülkemizdeki karayolu taşımacılığında araçların ortalama %40’ı boş olarak taşıma yapılıyor.

Yolda.com’un iki ürünü bulunuyor. Bunlardan biri taşımacılık kontrol paneli. Bu panelde göndericiler tıpkı internetten alışveriş yapar gibi bize bilgilerini bırakıyorlar ve fiyat teklifi bekliyorlar. Bazı bölgelerde artık kullanıcılara anlık fiyatlama yapabiliyoruz. Kullanıcı, fiyat teklifini onayladıktan sonra buradaki bilgiyi taşıyıcıların kullandığı Yolda.com mobil uygulamasına aktarıyoruz. Uygulamamıza üye olan taşıyıcılar da buradaki ilanları kendi kriterlerine göre değerlendirip taşıma için başvuru yapıyorlar. İçerideki operasyon ekibi de taşımaya en uygun aracı seçerek işi onaylıyor. Yolda.com temelde taşıyıcı ve göndericiyi kendi platformunda birleştiren ve tüm süreci kendisi yöneten bir uygulama.

Biraz da verilerle konuşacak olursak taşımacılık sektörünün ülkemizdeki pazar büyüklüğü 50 Milyar dolar seviyesinde. Avrupa’da ise 500 Milyar dolar seviyesinde. Yolda.com olarak 2 yıllık süreçte 1100’ü aşkın B2B müşterimiz ile çalıştık. 10.000’den fazla taşıyıcı partnerimizle 80.000’den fazla taşıma gerçekleştirdik. Haziran 2020’de 830.000 dolar yatırım aldık. 2021 Mayıs ayında ise 1.900.000 dolar yatırım aldık. 2021 Aralık ayında ise Almanya operasyonunun başlatılabilmesi için 5.000.000 dolar yatırım aldık.

Kendi girişimini kurmak isteyen veya Yolda.com’da sizinle aynı yolu yürümek isteyen gençlere verebileceğiniz tavsiyeler neler?

Geçmiş danışmanlık tecrübemi de göz önüne alınca belirtebileceğim ilk konu girişimcilerin bir fikir yerine bir sorun ile harekete geçmeleridir. Genellikle girişimciler bir fikre inanırlar ve girişimcilik serüvenleri boyunca pazarda fikirlerine yer ararlar. Ancak kendini kanıtlamış girişimlere ve kurucular baktığımız zaman genelde 2. 3. girişimlerinde başarılı olduklarını görürüz. Bu da bir fikir yerine bir sorun ile yola çıktıkları zamandır. Bu kapsamda birinci önerim girişimcilerin yeni bir maceraya atılmadan önce sorun gördükleri sektörde çalışmaları ve tecrübe kazanmaları yönündedir. Bu tecrübeye ek olarak bir de girişimde çalışılmış ve ekosistem dinamiklerine hakimiyet artmışsa, faydası çok büyük olacaktır.

Tam bu noktada ikinci kritik konu, bir sorun saptamanın ardından sektörel ve teknolojik tecrübe sahibi bir kurucu ekip kurabilmek. Yolda.com’un bugün ulaştığı başarılı konumda, girişim ve lojistik deneyimi yüksek kurucumuz Volkan Özkan ile teknoloji geliştirme ve yönetim alanında deneyim sahibi C. Murad Özsert’in güçlerini birleştirmiş olması çok kritik bir önem taşıyor. Kurucu ekibin hem fikirden ürüne giden yolda hem de yatırımcı ilişkilerinde önemi çok fazla.

Son olarak sizin gözünüzden Dijitale Tekerlek’i görmek isteriz.

Aslında motorlu araçlara çok ilgili biri değilim. Ancak ilk iletişime geçtiğimiz zaman da incelediğimde Dijital Tekerlek’in kolay ara yüzü ve içerik çeşitliliği beni oldukça etkiledi. İçeriğin değerini bilen biri olarak detaylıca incelediğimde ise özenle hazırlanmış ve sunulmuş içerikleri gördüğümde bana uygun konulara da yer verdiğinizi gördüm ve takip ettiğim mecralar arasına eklemeye karar verdim.

Exit mobile version