Site icon Dijital Tekerlek

Süspansiyon Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

Süspansiyon Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır? 3

Merhaba değerli DijitalTekerlek.com takipçileri. Sizlere bu yazımızda Süspansiyon nedir? Nasıl çalışır? gibi sorularınıza cevap vereceğiz. Keyifli okumalar.

Süspansiyon sistemi bir aracın olmazsa olmaz parçalarından sadece bir tanesidir. Tüm motorlu araçlarda darbeleri ve titreşimleri minimum seviyeye getirmek için tasarlanmış, birçok parçanın birleşmesiyle ortaya çıkan sisteme süspansiyon sistemi denir. Eğer yaşadığımız bu dönemde kullandığımız bütün yollar hatasız, engebesiz ve düzgün olsaydı araçlarımızda süspansiyon sistemine ihtiyacımız kalmazdı. Ancak engebeli ve çok virajlı yollarda sürüş konforunu ve hatasız bir dönüşü bize sunan süspansiyon sistemleri sürücülerin can güvenliği için önemli bir faktördür.

Dijital Tekerlek | Instagram

Bu sistemin asıl görevleri; araç içindeki yolculara konforlu bir yolculuk, sert virajlarda güvenli ve rahat bir şekilde savrulmadan dönmek, yollarda karşımıza çıkan kasis, engebe ve çukurlarda aracımızda meydana gelebilecek sarsıntıyı azaltmak gibi bizlere olanaklar sağlayan bir sistemdir.

Süspansiyon sistemi genelde üç bölüm ile birlikte işlev gösterir:  Direksiyon Sistemi, Şasi, Tekerlekler ve Lastikler.
  1. Şasi: Şasi arabanın iskelet bölümüdür. Aracın bütün parçalarının monte edildiği en büyük bölümdür.
  2. Direksiyon Sistemi: Aracın kontrol edilmesini sağlayan ana bölümlerdendir. Direksiyona uyguladığımız dönme hareketi, alt bölümde bulunan bir dişli çark yardımı ile aracın ön tarafındaki tekerleklere aktarılır. Bu aktarım sonucunda ön tekerlekler aynı anda tekerleklere bağlı kollar yardımıyla çevrilir.
  3. Tekerlekler ve Lastikler: Aracın yol ile birleşmesini sağlayan ve sürücünün direksiyon simidi aracılığıyla aktardığı yönlendirme sayesinde aracın istediğimiz yere hareket etmesini sağlar.
Süspansiyon Sisteminin Diğer Parçaları
Dijital Tekerlek | Instagram
Exit mobile version