Site icon Dijital Tekerlek

Süper Şarj Nedir?

Süper Şarj Nedir? 3

Süper şarjı akıllarımıza anormal yüklemeler diyerek de şekillendirebiliriz. Çoğunlukla turbo prensibiyle aynı olan bu mekanizma çevremizdeki hemen hemen her araçta bulunmaktadır. Ama şu da bir gerçek ki bu süper şarj terimini genellikle spor araç sınıfındaki araçlarda görmekteyiz. Aracımıza hareket kazandırmaya başladığımız o ilk anda mevcut yakıt hava ile birlikte orantılı bir şekilde araç silindirlerine gönderilerek yakılması sağlanmaktadır. Bu orantılı karışımı yine orantılı bir şekilde artırarak aracımızın yüksek performans vermesini sağlayabiliriz. Ancak bu işlem yakıt tüketiminin artmasına yol açacaktır. Yani pistonlara gönderdiğimiz hava ve yakıt karışımını fazla gönderdiğimiz takdirde aracınıza gaz verdiğiniz vakit hissedilir derecede yükselmiş bir tepki görebilirsiniz. İşte bu olay süper şarjın genel mantığını açıklamaktadır. Süper şarjın çalışma prensibini bir su pompalama mekaniğine benzetebiliriz. Su pompalarında sıkıştırma ve basınç uygulanan su daha kuvvetli ve hızlı bir şekilde aktarmak istediğimiz yere doğru yönlendirilir. İşte süper şarj mekanizması da itme kuvvetini yüksek derecede şekillendirerek aracımızın performansını artırmaktadır.

Süper şarjın nasıl çalıştığını anlatmak gerekirse; atmosferik yapıdaki motorlar da gücün yükseltilmesinde genellikle var olan hacmin genişletilmesiyle mümkün kılınır. Yaşadığımız bu çağda firmalar silindirlerin fazlalaştırması ve boyutların büyütülmesi gibi konuların üzerinde yeni çalışmalar yaparak çok daha ufak boyutlarda ele almaya başlamışlardır. Bunu yapma sebepleri ise gücü artırmak demek hacmin ve boyutların artması demektir.

Spor arabalarda ise durum şöyle, üretilen parçaları daha sağlam ve hafif şekilde üreterek bu sıkıntıyı gidermektedirler. Bu kadar uğraşa gerek kalmaması için mühendisler süper şarj mekanizmasını tasarlamışlardır. Bu mekanizma çoğunlukla turbo şarja benzetilmektedir. Ama ana konularda benzerlik gösterseler de ayrıntıda farklılıklar görülmektedir. Süper şarj uygulama aşamasında basit bir yapıya sahiptir. Üzerine düşen görevini yerini getirmek için kullandığı gücü çarklardan ve motordaki kayışlardan sağlamaktadır.

Görsel Kaynaklar 1 2

Exit mobile version