Merhaba değerli DijitalTekerlek.com takipçileri. Sizlere bu yazımızda Şasi nedir? Ne işe yarar? gibi sorularınıza cevap vereceğiz. Keyifli okumalar.
Şasi kısaca, tüm araçların alt tarafında bulunan ve araçtaki parçaların sabitlendiği iskelet bölümdür.
Şasilere bakılırken rijitliği göz önünde tutulurken esneklik açılarına da dikkat edilir. Araç üreten tüm firmalar güç aktaran parçalar, tekerlekler, karoser, fren gibi mekanizmaları taşıyan şasinin diğer görevlerini yerine getiren yan kollarına ana şasiye yapılan işlemden bir kat daha fazla işlem gerçekleştirirler. Şasi, üretici firmaya ve yaptığı araca bağlı olarak çeşitlilik gösterebilir. Kimi üretici firma tek bir parçadan şasi üretirken kimi üretici ise şasiyi 2 parçadan üretmektedir.
Bir aracın uzun ömürlü olabilmesi için nasıl aracın motoruna önem verilip uzun süre çalışması için üzerinde çalışılıyorsa, şasi de o kadar önemli bir parça olup sağlamlık ve işlevlik açısından önem gösterilmesi gereken bir parçadır. Çünkü aracın üzerine kurduğumuz bütün aksamlar şasi üzerine yerleştirilip bağlanır.
Şasi bizlerin düşündüğü gibi basit bir yapı değildir. Üzerinde düşünülüp hesaplamalar yapılarak ortaya çıkarılması gereken bir yapıya sahiptir. Şasinin bazı zamanlarda aşırı baskı ve dirence maruz kalması nedeniyle oldukça sağlam ve darbelere dayanıklı şekilde yapılması gerekir. Eğer şasi sağlam olmaz ise aracımızın ön tarafından gerçekleşen bir kuvvet anında şasi farklı yerlerden kırılarak kazaların ölümle sonuçlanmasına neden olabiliyor.
Bu nedenlerden dolayı araç üreten firmalar; dayanıklı, esnek, kaza anında darbeyi absorbe edebilecek, ve araca çok ağırlık yapmayacak şekilde şasi dizaynı yapmaya çalışır.
Umarım bu yazımızda sizlere “Şasi nedir?” sorusu başta olmak üzere birçok soruya cevap vermişimdir. Serimize hangi parça ile devam edelim. Yorum kısmında belirtebilirsiniz. 👋👋👋