Site icon Dijital Tekerlek

Şanzıman Nedir ? Görevi ve Yapısı 🧐

Şanzıman Nedir ? Görevi ve Yapısı 🧐 3

Şanzıman Nedir ?

Şanzıman, kullandığımız araçlarda mevcut olan motorun ürettiği dönme kuvvetini aracın tekerleklerine ileten sistem olarak tanımlayabiliriz. Şanzımanın diğer bir ismi ise “Vites Kutusu”dur. Baskı balata aracılığıyla diferansiyele ve şafta ileten şanzıman aracımızın harekete geçebilmesi için gerekli olan tork gücünü iletmesini sağlar.

“Şanzıman yakıt yönünden de tasarruf edebilmemizi sağlar.”

Şanzıman parçaları motorun ürettiği  momenti aracın tekerleğine ileterek aracımızın hareket etmesini sağlar. Şanzımanın gerçekleştirdiği faaliyetlerden bir tanesi de aracımız hareket etmediği zamanlarda motoru çalışır halde tutmasıdır. Aracımız her çalıştığında motor aksamları sürtünme aracılığıyla aşınmaya maruz kaldığından dolayı, şanzıman motorun aşınmaya karşı korunmasını da sağlar. Yakıttan tasarruf etmemizi de sağlayan şanzıman aracı kısa süreli durduğumuz zamanlarda motorun durmasını ve geri çalıştırmamıza gerek kalmamasını sağlar ve bu da yakıt tasarrufu demektir.

Şanzıman Nedir

Şanzıman yol aldığımız yolun yapısına ve çevre koşullarına bağlı olarak parçaları sayesinde uygun momentin yani torkun belli bir düzeyde sabit kalmasını sağlar. Şanzımanın diğer görevi ise aracımızın hız kazanmasını da sağlar. Aracımızla seyir halindeyken uygun vites kademelerinde gitmemize olanak sağlayan şanzıman bu yolla da aracımızda yakıt tasarrufu yapmamızı sağlar. Araçlarda iki tür şanzıman sistemi bulunmaktadır. Düz şanzımanlı araçlar vitesi elle kontrol etmemizi sağlarken otomatik şanzımanlı araçlar  vites kademelerini kendisi ayarlar. Şanzıman bu iki türdeki araçlarda düz viteslilerde sürtünmeden dolayı oluşan aşınmayı engellerken otomatik viteslilerde sürtünmeyi ortadan kaldırır.

Dijital Tekerlek | Instagram
Exit mobile version