Site icon Dijital Tekerlek

Radyatör Nedir?

Radyatör Nedir? 3

Radyatör Nedir ?

Aracımızın sağlıklı olarak çalışması için lazım olan en gerekli parçalardan bir tanesi de radyatördür.

Radyatör, aracın motor kısmında oluşan sıcaklığı alarak tesisat içerisinde sirkülasyon halinde olan su vasıtasıyla havaya ulaştıran mekanizmadır. Radyatör hortumlarında bulunan yeterli miktarda ki su, dışarıdaki hava ile buluşturularak soğutma görevini yapması sağlanır. Radyatör; suyun muhafaza edildiği petekler, suyun mekanizmaya girişini sağlayan bir üst kazan ve aracın motoruna tekrardan dönebilmesini sağlayan bir alt kazan olarak üç parçadan oluşmaktadır. Bazı radyatör tiplerinde kazanlar yan taraftadır. Radyatörlerin üretiminde kullanılan malzemeler şu şekildedir: Bakır, alüminyum ve pirinç.

Radyatör Nedir

Radyatörlerin pirinç ve bakırdan yapılmasının sebebi bu tür su sirkülasyonunun olduğu parçalarda kireçleme ve paslanmaya dayalı aşınma görülmektedir. Bunun önüne geçebilmek için yapımında bu maddeler tercih edilir.

Peki radyatör çeşitleri nelerdir?

Çoğunlukla radyatörler peteklerinin yapıldığı şekillere göre ayırt edilir.

  1. Borulu Tip Radyatörler: Bu radyatör tipinde borular dikey şekilde konumlandırılmıştır. Yukardaki ve aşağıdaki su depolarının başlık kısımlarına yuvarlak ve yassı su tüpleri yerleştirilmiştir.
  2. Petekli Radyatörler: Bu tip radyatörlerde ise içindeki metal şeritlerin yan yana şekilde birbirine lehimlenerek, aşağıdaki ve yukarıdaki depoları arı peteği biçiminde birbirine bağlar.
Dijital Tekerlek | Twitter

Görsel Kaynak 1

Exit mobile version