Site icon Dijital Tekerlek

Racing Point neden ceza aldı? Cezanın yarışlara etkisi ne olacak?

Racing Point F1 Cezası detayları

Formula 1 ekibi Racing Point, geçen senenin şampiyonu Mercedes-AMG Petronas’ın arka fren sistemlerinin aynısını kullandığı iddiasıyla ceza aldı. Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından 6 Ağustos’ta cezası açıklanan F1 takımı nerede hata yaptı, verilen cezanın yarışlarda etkisi olacak mı ve diğer F1 takımlarının ceza hakkındaki görüşleri neler?

Racing Point 15 puan silme cezası ve 400 bin euro para cezası aldı!

Renault başta olmak üzere birçok F1 takımının iddiaları sonuçlandı. FIA, Racing Point takımına araç başına 7.5 puan olmak üzere toplam 15 puan silme cezası verdi. Ayrıca takıma 400 bin euro para cezası verildi. Cezanın gerekçesi olarak da geçen senenin şampiyonu Mercedes’ten fren kanallarının alındığı söylendi.

Mercedes’in geçen sene kullandığı fren soğutma kanallarının CAD çizimlerini ve parçaları Racing Point’e satması F1 2020 sezonunda gündemden hiç düşmedi.

Silverstone’da gerçekleştirilen antremandan önce kararını açıklayan FIA, Racing Point’in F1 araçlarında yer alan fren kanalı tasarımlarının Mercedes olduğu doğrulamıştı. Peki iki takımın bu karara karşı tepkisi ne oldu?

Mercedes hata yapmadığını düşünüyor!

Mercedes-AMG F1 takım patronu Toto Wolff, endişelerinin olmadığını belirtti. Wolff yaptığı açıklamada, iki takım arasında yapılan anlaşmanın kurallara aykırı olmadığını belirtti. Paraya çevrilemeyecek olan bazı kaynakları paraya çevirme fırsatını doğru değerlendirdiklerini belirten Wolff, yapılan anlaşmanın iki takım için de yararlı olduğunu ve kural ihlali yapılmadığını belirtti.

Ferrari, McLaren ve Renault cezayı yetersiz buldu!

Ferrari F1 takım patronu Mattia Binotto, FIA’nın verdiği cezayı yetersiz bulduğunu ve karara itiraz ettiklerini belirtti. Renault ise cezaya rağmen Racing Point’in halen aynı fren kanallarını kullanmasının yanlış olduğu savundu.

McLaren, yaptığı açıklamada kararın saçmalık olduğunu, Racing Point’in aracındaki her şeyin incelenmesini istediklerini belirtti.

Racing Point takım patronu açıklamasında diğer takımları da eleştirdi!

Racing Point takım patronu Otmar Szfnauer, yaptığı açıklamada önce McLaren sözcüsünü eleştirdi. McLaren sözcüsü Zak Brown’ın mühendis olmadığını belirten Szfnauer, “ne hakkında konuştuğuna dair bir fikri yok.” diyerek sert bir dille eleştirilere yanıt verdi. Brown’ın F1 kurallarını bilmediğini, F1’den ziyade eski yarışlar hakkında daha çok bilgisinin olduğu belirtti.

Szfnauer, aldıkları ceza için yaptığı açıklamada temyize giderken avukatlardan çok fazla destek almaları gerektiğini belirtti. Bu durumda avukatlara ödeyecekleri paranın cezadan fazla olması da söz konusu olabilir.

15 puan silme cezası hakkında da bu seneki şampiyonada etkisinin olup olmayacağını değerlendireceklerini belirtti.

Fren kanalları F1 kuralları arasında yer almıyorken sözleşme yaptıklarını ve daha sonra fren kanallarının F1 kurallarına dahil olduğu belirten Szfnauer, Haas ve Toro Rosso takımlarını örnek gösterdi. “Haas’ın Ferrari dışında başka bir fren kanalı tasarımı kullandığını düşünmüyorum. Haas’ın kendine ait tasarımı hiç olmadı.” dedi.

“Biz her zaman kendi araçlarımızı tasarladık. 2018 yılında Mercedes ile anlaşmaya vardık ve o dönemde fren kanalları liste dışındaydı. Listeye alınması söz konusu değildi. Ancak şimdi Mercedes’e ait verilerle tasarım yaptığımız için kural ihlali yaptığımız söyleniyor. Bu tam bir saçmalık. Haas ve Toro Rosso sadece verileri değil, fren kanalı tasarımlarını ve geri kalan her şeyi alıyorlar. Onlar için sorun yok ancak bizim için sorun var. Bu gerçekten hayal kırıklığı.”

Racing Point ve diğer dört takım FIA’nın kararına itiraz etti. McLaren, Ferrari, Racing Point, Renault ve Williams takımlarının itirazları üzerine kararın Uluslararası Temyiz Mahkemesine gitmesi ve bağımsız yargıçların kararı değerlendirmesi bekleniyor. Konu ile ilgili sizin görüşlerinin neler? Verilen ceza hakkında ne düşünüyorsunuz?

Exit mobile version