Site icon Dijital Tekerlek

Porsche Marka Hikayesi

Porsche Marka Hikayesi 7

Spor otomobil denilince akıllara gelen otomobil üreticilerinden olan Alman otomobil üreticisi Porsche tarafının geçmişine gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Porsche, 1947 yılında Ferry Porsche tarafından kurulmuştur. Bununla birlikte marka kuruluşundan itibaren kendisini spor otomobil markası olarak tanımlamıştır. Sürekli olarak modellerini geliştiren marka, 1970’li yıllarda spor otomobil üreticileri arasında zirveye yerleşmiştir. Bu yıllar içerisinde piyasaya sürülen 911 modeli ile marka adına ilk büyük başarı elde edilmiştir.

1947 ile 1970 arasına baktığımızda; marka, 1950 ve 1960 arasında spor otomobile ek olarak traktör üretiminde ve uçak motoru üretiminde de boy göstermiştir.

Ferry Porsche’nin otomobil ile hikayesi elbette ilk olarak 1947 yılında başlamadı. 1934 yılında Ferry Porsche ve babası Ferdinand Porsche ilk Volkswagen otomobilini tasarlamışlardı. Bu tasarımın ardından İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi ordusu için yapılan tank tasarımları ile özellikle baba Ferdinand akıllara yer edindi. Savaşın sona ermesi ile birlikte Stadt’taki Volkswagen fabrikası İngilizlerin kontrolüne geçti. Bununla birlikte Ferdinand, Volkswagen yönetim kurulu başkanlığını kaybetti. Ardından aynı yıl içerisinde savaş suçlarından tutuklandı. Oğul Ferry satın almak istediği otomobili bir türlü bulamadığı için kendi arabasını yapmaya karar verdi. 1947 yılına kadar Ferry tarafından yönetilen zorlu sürecin ardından, Ferdinand Porsche özgürlüğüne kavuştu.

Aslında 1947 olarak görülen ilk kuruluş tarihinin yanı sıra Porsche tarafının temeli 1931 yılında Ferdinand tarafından kurulan “Dr. Ing. hc F. Porsche GmbH” isimli şirkete dayanıyor. Bu şirket ile marka motorlu araç geliştirme çalışmalarında ve danışmanlık hizmetleri noktasında çalışmalar gerçekleştirdi. Ancak bu marka kendi çatısı altında herhangi bir otomobil üretmedi. Yeni şirketin aldığı ilk görevlerden birisi de; özellikle Alman hükümeti tarafından istenen, insanlar için bir otomobil tasarlamaktı. Bu tasarım ile belki de günümüzdeki en büyük otomobil üreticilerinden olan Volkswagen tarafının “halk arabası” anlamına gelen Volk swagen ismi ile temelleri atıldı ve ilk tasarlanan model Volkswagen Beetle oldu.

İlk üretilen Porsche modeli nedir?

1947 yılında kendi ismi altında otomobil üreten markanın ilk modellerinden olan 356’nın üretimi Avusturya’nın Gmünd kentindeki küçük bir kereste fabrikasında gerçekleşti. Bununla birlikte 356 modeli birçok kişi tarafından üretilen ilk Porsche olarak tanımlandı. 356 modelinin süreç içerisinde üretilen çeşitli varyantları ile yenilik arayan marka günümüze kadar uzanan 911 modelini piyasaya sürdü. Ferry’nin en büyük oğlu Ferdinand Alexander Porsche tarafından yönetilen tasarım süreci içerisinde markanın o güne kadar gövde tasarım departmanı sorumlusu Erwin Komenda ile anlaşmazlıklar oluştu. Bu anlaşmazlık sonucunda Ferry oğlunun çizimlerini şasi üreticisi Reuter’e götürdü. Ardından Reuter tarafının atölyesi satın alındı. Ardından Reuter, bugün Keiper-Recaro olarak bilinen bir koltuk üreticisi haline geldi. Tasarım ofisi tarafından her projeye sıralı numaralar verilerek, belki de markanın gelecekteki ürün gamının yapıtaşları oluşturuldu.

Yıllar boyunca otomobil üretimine devam eden markanın yolu Volkswagen Grubu ile resmi olarak 1969 yılında kesişti. Öncesinde de her zaman yakın ilişkilere sahip olan iki markanın işbirliği ile 914 modelinde Volkswagen motoru kullanıldı. Ardından 1976 yılında genişleyen işbirlikleri ile bir çok Audi parçası Porsche markalı otomobillerde kullanılmaya başlandı. Ayrıca 1990 yılında Japon yalın üretim yöntemlerini öğrenmek adına Toyota tarafıyla da bir mutabakat zaptı hazırladı. Toyota tarafından liderliği üstlenilen hibrit teknolojisi tarafında da 2004 yılında bir yardımlaşma gerçekleşti.

Son olarak günümüzde de spor otomobil denilince akıllara ilk gelen üreticilerden olan marka, her gün yeni modeller geliştirmeye, halihazırda satışta olan modelleri iyileştirmeye devam ediyor. Dünya çapında sahip olduğu kitle itibariyle de otomotiv dünyasının yapıtaşlarını oluşturan üreticilerden olmaya devam ederek, otomobil üretmeye devam ediyor.

“BMW 740d xDrive için Manhart dokunuşu”

Exit mobile version