Site icon Dijital Tekerlek

ÖTV İndiriminin Kalkmasının Sonucunda Neler Oldu?

ÖTV İndiriminin Kalkmasının Sonucunda Neler Oldu? 2

2019 yılında geçerli olan ve hurdaya çıkmış araçların trafikten uzaklaştırılması amacı ile ödenen Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) indirimi 1 Ocak 2020 tarihinde geçerlilikten kaldırıldı. Şimdi gözler bu seneki ÖTV indiriminin ne kadar olacağında.

Avrupa birliği ile uyum sağlamak amacıyla kullanılan yasalar ülkemizde daha iyi şeylerin olmasına vesile olmaktadır. Bunun örneklerinden bir tanesi de, artık kullanım ömrünü doldurmuş olan, yakıt tasarrufu sağlayamayan ve çevreye daha fazla zarar veren araçları trafikten uzaklaştırmak için teşvik sağlayan ÖTV indirimidir. M1 VE N1 statüsüne girmiş yani hurdaya çıkmış araçlar kullanıcılarından alınarak sıfır araç alımlarında belli bir oranda indirimden yararlanılabiliyor. Geçerliliği 16 yaşından büyük araçları kapsayan bu durum araç kullanıcılarına sıfır araç alırken 3 ila 8 bin lira arasında bir indirim fırsatı sunmaktadır.

Fakat 2020 yılı ile beraber bu durum artık geçerli değil. 2018’in Haziran ayından itibaren uygulanan bu indirim sayesinde 400 bin hurda araç trafikten uzaklaştırıldı. 2020 yılına girdikten sonra ise kaldırılan indirim tekrar yürürlüğe geçecek mi geçmeyecek mi belli bir açıklama bulunmamaktadır. Bu konu ile ilgili kişiler yetkili mercilerle görüşme halinde olup bu indirimin hem araç kullanıcılarına hem sanayi sektörüne hem de ekolojik dengeye iyi geldiğini savunmaktadır.

OSD’nin yönetiminde başkan sıfatıyla bulunan Yenigün’ün açıklamaları ise şu şekildedir; “Çeşitli zamanlarda çeşitli indirimler ve faizler uygulanıyor. Fakat bunların bir düzen ve istikrar içerisinde olması gerekiyor. Bunun yanı sıra çevremize duyarlı çalışmalarında her zaman desteklenmesi taraftarıyız. Bu yılsonunda hurda indirimleri son bulmaktadır. Bu indirimle birlikte faiz destekleri de son bulmaktadır.  Bu durumlarında gelişmesi sebebiyle artık bir şeylerin de değişmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda da gerekli çalışmalar, planlar ve bakanlarla görüşmelerimizi sürdürmekteyiz. Bekliyoruz ki önümüzdeki 2020 yılında da bazı teşvik ve indirimlerle satış değerlerini artırmayı başarabiliriz.”

Exit mobile version