Site icon Dijital Tekerlek

Otonom Volkswagen ID.Buzz prototipi Münih’te tanıtıldı!

Volkswagen, Münih Otomobil Fuarı içerisinde Otonom Volkswagen ID.Buzz prototip modelini tanıttı. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Kendi kendine yol alabilen elektrikli minibüs, Volkswagen tarafından Uber’e rakip olarak kurulan MOIA çatısı altında ilk kez 2025 yılında yola çıkacak. Bununla birlikte Uber tarafının aksine MOIA karayolunu daha verimli kullanarak, şehir içi sıkışıklığını kolaylaştırmak adına birden fazla ücreti tek araçta toplamayı hedefliyor.

Teknolojik detayları

ID.Buzz modelinin otonom hale getirmek için Volkswagen; Amerikan teknoloji şirketi Argo Al ile birlikte çalıştı. Bununla birlikte bu işbirliği; 400 metreden daha uzak bir mesafeden nesneleri algılayabilen otonom bir minibüsü ortaya çıkardı. Minibüs bu özelliğe bünyesin yerleştirilen kameralar, radar sensörleri ve lidar sensörleri ile ulaştı.

Volkswagen tarafı yeni sistemin her türlü tehlikeye doğar bir şekilde tepki verebileceğini iddia ediyor. Bununla birlikte modelin bu tepkileri direksiyona, gaza ve frene sorunsuz bir şekilde “deneyimli bir sürücü” edasıyla aktarabileceği de özellikle belirtiliyor.

Model otonom sürüş özelliğine kavuşmak adına 6 adet lidara, 11 adet gelişmiş radara ve 14 adet kameraya sahip. Model halihazırda Münih havaalanı yakınlarındaki dokuz hektarlık bir tesiste geliştirilmeye devam ediliyor. Ayrıca bu devasa alanda gerçek trafik durumlarının simüle edilebileceği test alanları dahi mevcut.

Bu test alanlarında model şehir içinde yaşanılabilecek durumlar karşısında test ediliyor. Bununla birlikte modelin 2025 yılına kadar oldukça iyi bir otonom sürüş desteği ile birlikte kullanıcılara sunulması hedefleniyor.

Otonom Volkswagen ID.Buzz teknik özellikleri

ID.Buzz modeli, ID ailesinin geri kalanı gibi MEB platformu üzerine inşa ediliyor. Bununla birlikte model 48kWh ve 111kWh arasında farklı pil seçeneklerine sahip olacak. Bu sayede modelin 547 kilometre seviyesinde menzile sahip olması planlanıyor.

Motor tarafında model, ID.3 ve ID.4 modellerinde gördüğümüz aynı motoru kullanıyor. Model iki farklı güç aktarma organı seçeneğiyle kullanıcılara sunulacak. İlk seçenek arkadan çekişli, tek motorlu 201 beygirlik versiyon. İkinci seçenek ise dört tekerlekten çekiş sistemine sahip, çift motorlu, 295 beygirlik versiyon.

Son olarak Argo CEO’su Brian Salesky model ile ilgili olarak “dünyanın en iyi sürücüsünü yaratmak” amacıyla birlikte şu cümleleri kullandı;

“Otonom sürüş bir aracın asla yorulmayan, asla dikkati dağılmayan, her zaman 360 derece ve 100 metre uzağa dikkat eden bir bilgisayarı var ve her zaman öğreniyor ve gelişiyor. . Bunu insan sürüşü meslektaşlarımız için söyleyemeyiz.” 

“Volkswagen ID Life konseptinin ön izlemesi Münih’te yapıldı!” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version