Site icon Dijital Tekerlek

Otomobilinizin doktoru olabileceğiniz 10 öneri

Otomobil Sağlığı

Otomobilinizin sağlığını koruyup uzun yıllar kullanabilmeniz için naçizane 10 öneriden oluştan ikinci listemiz sizlerle. Listemizin detaylarına gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Gerek günlük hayatımızda gerekse keyif almak adına her gün kullandığımız otomobiller yanlış kullanımlarda maddi açıdan bizleri oldukça yorabiliyor. Bununla birlikte dikkat edeceğimiz birkaç ufak detay ile araçlarımız hem daha sağlıklı hem de daha az maliyetli bir hale gelebiliyor. Dört bölümden oluşacak yeni serimiz ile birçoğumuzun bildiği oldukça basit yöntemleri sizlere hatırlatıyoruz.

1- Düzenli kontroller hayat kurtarır

Her gün düzenli olarak kullandığınız aracınızın basit kontrollerini en azından haftada birkaç kez kontrol etmek oldukça önemli. En basitinden yapılacak bir yağ, su kontrolü ile belki de motorun ömrünü ikiye üçe katlayabilirsiniz.

2- Isınan motorun soğutulması oldukça önemli

Antifriz, soğutma sıvınızın buza dönüşmesini durdururken, oluşabilecek korozyonları da engelleyebiliyor. Bununla birlikte aşınması engellenen motor düzenli bakımlarla uzun yıllar herhangi bir problem çıkartmıyor. Yani araçlarımızın soğutma sistemlerini düzenli olarak kontrol etmek oldukça önemli.

3- Cam suyuna bulaşık deterjanı katmayın

Günlük hayatta oldukça kolay kirlenen camları trafikte hızlı bir şekilde temizlememizi sağlayan cam suyuna karıştırılan deterjan ile, otomobillerimizin boyası zarar görebiliyor. Çünkü cama fışkırtmak istediğimiz su yalnızca cama temas etmiyor. Bu nedenle otomobilimizin cam suyuna deterjan karıştırmak yerine, iyi bir cam yıkama suyu kullanmak en doğrusu. Ayrıca kullanılacak doğru cam suyu ile sileceklerinde bir nebze yağlandığını belirtmek gerek.

4- Göstergenize kulak asın

Göstergeler yalnızca yakıt, yol veya hız detaylarını göstermez. Araçlarımızın ihtiyaç duyduğu veya duyacağı birçok detayı da bizlerle paylaşır. Bu nedenle göstergelerde yer alan ışıkların ne anlama geldiğini bilmek, oluşabilecek sorunlara erkenden müdahale etmemize yardımcı olabilir.

5- Servis bakımlarını aksatmayın

Bazı vakitlerde erken veya geç yapılan bakımlar ile otomobilimizin bakım sürelerine biz karar verebiliyoruz. Fakat bazen bizler tarafından yapılan bazı yanlış hesaplamalar ile otomobilimizin servis bakımları aksayabiliyor. Bu nedenle gereken bakımları her zaman önerilen vakitlerde yaptırmak en doğrusu. Çünkü bu bakım sürelerinin hesaplamalarının arka planında dahi inanılmaz bir mühendislik mevcut.

6- Önem gösterin

Otomobilinizden duyduğunuz garip sesin ardından hemen radyoyu açıp yola devam etmeyin. Çünkü sorunlar küçük dahi olsa ilerleyen günlerde çok daha büyük problemlere yol açabilir.

7- Doğru debriyaj kullanımı

Sürüş esnasında veya ilk hareket anında yapılan hatalar ile debriyajlarımızdan tutunda şanzımanımıza kadar bir çok nokta hasar görebiliyor. Özellikle debriyaj tarafında alının küçük yıpranmalar ile araçlarımız hiç beklenmedik günlerde büyük sorunları gün yüzüne çıkartabiliyor. Örneğin tam basılmayan debriyajla vites değiştirmek veya sürekli debriyaja basmak dişlileri hemen yıpratabiliyor.

8- Gerekirse sürücü kurslarına gidin

Sürüş anında kendinizi rahat veya güvenli hissetmiyorsanız; mutlaka bilen birinden bir eğitim alın. Unutmayın ki ehliyet almak iyi ve duyarlı bir sürücü olmak için yeterli değil.

9- Küçük dokunuşlarda bulunmaktan korkmayın

Motor veya şanzıman gibi büyük ve karışık parçaları toplamak yada dağıtmak elbette büyük bir ustalık gerektiriyor. Fakat basit olan bakım işlemlerini kendiniz yapmaktan çekinmeyin. Örneğin silecek lastiklerini kendiniz değiştirebilirsiniz.

10- Temiz kullanın

Bazı otomobillerde kullanılan plastik ve alüminyum parçalar temiz kullanılmadığında solma veya çürüme yaşayabiliyor. Bu nedenle otomobilinizin hem kozmetik açıdan hem de teknik açıdan daha diri tutmak adına aracınızı temiz kullanmaya özen gösterin. Ayrıca aracınızın boyasını da düzenli olarak yıkayıp, cilalamayı unutmayın.

Bu haftalık hepimizin bildiği fakat eyleme dönüştürmeyi unuttuğu, otomobilinizin sağlığını koruyan detayların sonunda geldik. Aynı listenin devamına önümüzdeki hafta aynı saatte ulaşabilirsiniz.

“Bentley Flying Spur yeni rengiyle daha lüks bir görünüme kavuşuyor”

Exit mobile version