Site icon Dijital Tekerlek

Otomobilinizin doktoru olabileceğiniz 10 öneri

Otomobil Sağlığı

Otomobilinizin sağlığını koruyup uzun yıllar kullanabilmeniz için naçizane 10 öneriden oluşan dördüncü listemiz sizlerle. Listemizin detaylarına gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Gerek günlük hayatımızda gerekse keyif almak adına her gün kullandığımız otomobiller yanlış kullanımlarda maddi açıdan bizleri oldukça yorabiliyor. Bununla birlikte dikkat edeceğimiz birkaç ufak detay ile araçlarımız hem daha sağlıklı hem de daha az maliyetli bir hale gelebiliyor.

1- Doğru rot balans ayarı

Yanlış yapılan rot balans ayarı, otomobiller için her açıdan oldukça sakıncalı. Yol tutuşundan tutunda otomobilin dengesine kadar bir çok detayı etkileyen lastiklerin rot balans ayarının yanlış yapılması halinde; lastiklerin ters aşınıp kullanım ömrü kısalırken, yolu tutmayan lastikler sürüş deneyimini de oldukça tehlikeli bir hale getirebiliyor. Bununla birlikte bir kez yanlış yönde aşınan lastiklerin kondisyonunun büyük oranda etkilendiğini belirtmek gerekiyor.

2- Triger kayışının değiştirilmesi

Kopması halinde motorun büyük zarara uğratabilecek olan, triger kayışı belli bir kilometreden sonra mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Birçok model için bu kilometre seviyesi değişirken; spesifik bir değer vermemiz mümkün değil. Fakat otomobillerimizin triger kayışını genel kontroller esnasında kontrol ettirmemizde fayda var.

3- Su pompasını yenileyin

Unutmamak gerekir ki her zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür. Bu nedenle kullanıcıların gözünde önemli olmayan parçalarında bakımı oldukça önemli. Örneğin uzun yıllar değiştirilmeyen su pompası kayışları oldukça kötü etkileyebiliyor. Kötü etkilenen kayışların ise direkt motora zarar vermesi oldukça yüksek ihtimal. Bu nedenle eskiyen veya yıpranan her parçayı yenilemek en doğrusu.

4- Yağlamayı unutmayın

Otomobillerde kilitlerin, menteşelerin ve bağlantıların tümü zamanla kuruyabiliyor. Bununla birlikte bu aksamlar bir süre sonra aşınmaya başlanıyor. Yapılacak basit yağlamalar ile bu aksamların kullanım ömrünü uzatmak oldukça kolay.

5- Lastik kontrolü

Bir çoğumuzun gözden kaçırdığı bir nokta ise lastiklerin basıncı. Basıncı düşen lastikler, daha çabuk aşınabiliyorlar. Aynı zamanda motorunda düşük basınçlı lastiklerinden etkilendiğini belirtmek gerekiyor. Çünkü lastik basıncı düşük olan otomobillerin motoru gücü yola daha verimsiz aktarıyor. Bu nedenle yakıt tüketiminde de artış meydana gelebiliyor. Oldukça basit bir işlem olan basınç kontrolünü düzenli olarak kontrol etmek ise bu sorunu yaşamamak için en kolay yöntem.

6- Yakıt hortumları

Eskiyen yakıt hortumlarının içerisinde bulunan kauçuğun aşınması ile hortumlarda yakıt sızıntısı meydana gelebiliyor. Tam olarak bu noktada yakıt gereksiz yere sızmakla kalmazken; yakıt daha agresif bir şekilde hortuma saldırabiliyor. Oldukça basit olan hortum kontrolleri ile otomobilinizin genel kondisyonunu korumak oldukça kolay.

7- Hava filtreleri

Fabrikasyon hava filtreleri, pis olduklarında atılmak üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle filtrelerin tıkanması oldukça normal. Tıkanan hava filtresi ise motoru boğabiliyor. Pis olan filtrelerin ara sıra temizlenmesi veya yenisi ile değiştirilmesi otomobillerimiz için oldukça önemli.

8- Soğutucu hortumlar

Soğutma hortumlarının maruz kaldığı sürekli ısıtma ve soğutma döngüleri; lastik yapıda olan hortumların bozulmasına sebep olabiliyor. Hasar gören hortumların değiştirilmemesi halinde motorunuz hararet yapıp sizi yarı yolda bırakabilir.

9- Otomobil üreticilerine kulak asın

Bazı zamanlar test aşamasında atlanan bir detay ile otomobiller kullanıcılara ulaştırılabiliyor. Tam olarak bu noktada sonrada fark edilen eksiklikler nedeniyle, üreticiler yeni modelleri dahi geri çağırmak zorunda kalabiliyor. Bu çağrılara kulak asmanız en doğrusu; çünkü günlük sürüşlerde hissetmediğiniz detaylar otomobilinize içten içe zarar veriyor olabilir. Hiç beklemediğiniz günde kötü bir olayla karşılaşmamak için bir kaç gün aracınızdan feragat etmeniz en güvenlisi.

Hepimizin bildiği fakat eyleme dönüştürmeyi unuttuğu, otomobilinizin sağlığını koruyan detayları içeren dört haftalık serimizin sonuna geldik. Önümüzdeki hafta otomobiller ile ilgili “Otomobil firmalarının en ünlü reklam sloganları” başlıklı yeni listemiz aynı saatte sizlerle olacak.

“2022 Lexus LC Black Inspiration resmi olarak tanıtıldı” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version