Site icon Dijital Tekerlek

Otomobilinizin doktoru olabileceğiniz 10 öneri

Otomobil Sağlığı

Otomobilinizin sağlığını koruyup uzun yıllar kullanabilmeniz için naçizane 10 öneriden oluşan üçüncü listemiz sizlerle. Listemizin detaylarına gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Gerek günlük hayatımızda gerekse keyif almak adına her gün kullandığımız otomobiller yanlış kullanımlarda maddi açıdan bizleri oldukça yorabiliyor. Bununla birlikte dikkat edeceğimiz birkaç ufak detay ile araçlarımız hem daha sağlıklı hem de daha az maliyetli bir hale gelebiliyor. Dört bölümden oluşacak yeni serimiz ile birçoğumuzun bildiği oldukça basit yöntemleri sizlere hatırlatıyoruz.

1- Dışı kadar içerisi de önemli

Genelde birçoğumuz için dış yıkama keyifli olsa da, iç yıkamada oldukça önemli. İç mekanları uzun süre temizlenmeyen araçlarda iç aksamların kalıcı deformasyonlara uğraması oldukça muhtemel. Bu nedenle gerekirse elektrik süpürgesiyle, otomobillerimizin içini de köşe bucak temizlemek en doğrusu.

2- Çürümeyi erkenden önleyin

Gerek hava şartları gerekse otomobillerimizi park ettiğimiz alanlar nedeniyle araçlarımızın kaportalarında istenmeyen korozyon gibi deformeler oluşabiliyor. Arabaların iltihabı olarak da bilinen bu sorunu gördüğünüz vakit gözden kaçırmamanız en doğrusu. Müdahale edilmeyen korozyonlu yüzey her geçen gün hızını arttırarak daha büyük alanlara zarar verebiliyor. Bu nedenle korozyon gördüğünüz noktalara geciktirmede; rötuş veya yararlı bir başka işlem yaptırmak en doğrusu.

3- Branda kullanımı

Az kullanılan otomobillerin en büyük problemi belki de durduğu yerde eskiyen boyası olabilir. Gerekli hava koşulları sağlanmadığında boyanın zarar görmesi oldukça olağan bir durum. Elbette birçoğumuz mükemmel hava koşulları altında otomobillerimizi koruyamıyoruz. Fakat kullanılacak oldukça ince bir branda dahi bu tarz yıpranmaların önüne belli bir oranda olsa dahi geçebiliyor.

4- Branda seçimi

Otomobillerimizin yüzeyini koruyalım derken, daha kötü bir hale getirmekte oldukça mümkün. Kalitesiz olan bir branda aracınızın yüzeyine belki de diğer etkenlerden daha çok zarar verebilir. Bu nedenle branda seçerken de kalite seviyesinin belirli bir seviyenin üzerinde olmasına dikkat edin.

5- Akü kullanımı

Eğer otomobilinizi bir süre kullanmazsanız, akünüz tamamen boşalabiliyor. Aküler aslında durduğu yerde kendi kendini tüketmiyor. Aküye bağlı olan alarm veya immobilizer gibi eklentiler zamanla akünün bitmesine sebep oluyor. Ayrıca belirtmek gerekiyor ki bir çok akü bir kez tamamen boşaldığında genel performansının da büyük bir kısmını kaybedebiliyor.

6- Silecek lastiklerini kontrol edin

Silecek lastiklerinin hammadesi kauçuk. Bu nedenle güneşte bekleyen otomobillerin silecek lastiklerini yıpranmama ihtimali yok. Kontrol edilmeyip eskiye lastikler işlevini yitirerek, camlarınızın çizilmesine dahi yol açabilir.

7- Her kimyasal yararlı değildir

Otomobillerde genelde kozmetik için kullanılan bir çok ürün mevcut. Bu ürünler sahip oldukları kimyasal bileşenler ile otomobilleri hem daha temiz hem de daha bakımlı bir hale getirebiliyor. Fakat markası veya kullanılan hammaddesi belli olmayan ürünler aracınızın boyasına ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle ürünleri alırken veya kullanırken daha seçici davranmak otomobilinizin sağlığı için en doğrusu.

8- Paslanmayı başlamadan önleyin

Yüzey korozyonu, don olursa süspansiyon helezon yaylarının kırılmasına neden olabiliyor. Özellikle tekerlek davlumbazları veya yer döşemeleri gibi alanlar paslanmaya başladığına diğer bölgelere göre çok daha hızlı ilerleyebiliyor. Bu nedenle paslanma nerede olursa olsun erkenden önlem almakta fayda var.

9- Sentetik yağ kullanımı

Motorun, şanzımanın ve diferansiyelin en büyük dostu şüphesiz yağlar. Tam olarak bu noktada eğer daha uzuz ömürlü bir motor, şanzıman veya diferansiyele sahip olmak istiyorsanız temiz, üreticiler tarafından önerilen yağları kullanmaya özen gösterin. Kullanılacak mineral yağlar, sentetik yağlara göre çok daha hızlı bozulabiliyor. Bu nedenle güncel modeller için yağ tarafında kaliteli sentetik yağ kullanmak genelde en doğru tercih olarak görülüyor.

10- Gummi pflege kullanımı

İsmini belki de ilk defa duyduğumuz bu ürün, kauçuk kapı, açılır tavan ve pencere contaları için üretilen bir yağlayıcı ve koruyucudur. Bir kaç ayda bir uygulanması önerilen gummi pflege uygulandığı malzemelerin ömrünü arttırmaya yardımcı olabiliyor.

Bu haftalık hepimizin bildiği fakat eyleme dönüştürmeyi unuttuğu, otomobilinizin sağlığını koruyan detayların sonunda geldik. Aynı listenin devamına önümüzdeki hafta aynı saatte ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version