Site icon Dijital Tekerlek

Otomobilinizin doktoru olabileceğiniz 10 öneri

Otomobil Sağlığı

Otomobilinizin sağlığını koruyup uzun yıllar kullanabilmeniz için naçizane 10 öneriden oluştan listemiz sizlerle. Listemizin detaylarına gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Gerek günlük hayatımızda gerekse keyif almak adına her gün kullandığımız otomobiller yanlış kullanımlarda maddi açıdan bizleri oldukça yorabiliyor. Bununla birlikte dikkat edeceğimiz birkaç ufak detay ile araçlarımız hem daha sağlıklı hem de daha az maliyetli bir hale gelebiliyor. Dört bölümden oluşacak yeni serimiz ile birçoğumuzun bildiği oldukça basit yöntemleri sizlere hatırlatıyoruz.

1- Kullandığınız yolları doğru seçin

Bazen gerek yakıttan gerekse zamandan tasarruf etmek adına kilometre bazında daha kısa yolları tercih edebiliyoruz. Fakat yaptığımız tercihler bizlere her zaman olumlu yansımıyor. Örneğin sırf daha kısa olduğu için daha kötü bir kaplamaya sahip yolu kullanmamız bizlere; kırılan yaylar, yamulan jantlar ve hasar gören lastikler gibi sorunlarla karşılaşmamıza neden oluyor. Bununla birlikte bu hasarların doğurduğu maliyetler bir çoğumuzu hem maddi hem de manevi açıdan oldukça yoruyor.

2- Doğru klima kullanımı

İllaki etrafınızda yakıt tüketimini arttırdığı için klima açmayı reddeden arkadaşınız vardır. Fakat bu düşünce belki de bizlere daha büyük masraflara yol açabiliyor. Günümüz otomobillerinde kullanılan klima sistemleri oldukça verimli. Verimli klimalar açılmayan otomobiller hem aerodinamik anlamda zorlanırken, hem de conta ve diğer bileşenlerine farkında olmadan zarar verebiliyoruz.

3- Fren kullanımı

Özellikle güncel elektrikli modellerde gördüğümüz; motor freni kullanımı artık bambaşka bir seviyede. Bununla birlikte vitesi düşürerek hız düşürme alışkanlığına sahip sürücüler, farkında olmadan; rulmanlara ekstra yük bindirerek şanzımanın ömrünü kısaltıyor. Bu nedenle yavaşlarken yalnızca motor frenini kullanmamak şanzımanınızın ömrünü bir hayli kısaltıyor. Ayrıca bu detayın elektrikli otomobiller için farklı çalıştığını da belirtmek gerek.

4- Garajın önemi

Bir çoğumuz garajı olduğu halde otomobillerimizi kolay çıkabileceğimiz konumlara park ediyoruz. Bununla birlikte otomobillerimiz gereksiz yere fazladan güneş ışınlarına maruz kalıyor. Fazla sıcaklık nedeniyle aracın boyasından tutunda, iç kaplamalarına kadar bir çok detay oldukça kolay bir şekilde yıpranabiliyor.

5- Dizel Partikül Filtresi

Bugün bir çok dizel otomobilde bulunan Dizel Partikül filtresinin tıkanmasını önlemek adına, otomobillerimizi bir süre doğru devir aralığında sürmemiz gerekiyor. Doğru devir aralığında kullanılan otomobillerin filtreleri daha uzun ömürlü bir hale geliyor.

6- Düzenli olarak kullanmak

Otomobillerimizi uzun süre çalıştırmamız halinde lastiklerinden tutunda aküsüne kadar bir çok aksamında problemler baş gösterebiliyor. Hatta otomobil içerisinde duran yakıt dahi bayatlayabiliyor. Bu nedenle otomobilinizi kullanmasanız dahi, düzenli aralıklarla çalıştırmak ve park alanında yapılacak ufak bir gezinti dahi aracınıza iyi gelecektir.

7- Her şeyin fazlası zarar

Düzenli olarak çalıştırılan otomobillerde dikkat edilmeyen nokta ise ilk etapta otomobilin yağının soğuk olduğu. Otomobilin yağı soğukken yapılacak kısa süreli yolculuklar otomobilinizin motorunu daha fazla aşındıracaktır. Yani motor soğuk yağ ile daha fazla aşınıyor. Ayrıca yağ soğuk olduğu sürece otomobiller daha fazla yakar.

8- Motorunuza zaman tanıyın

Modern motorlar oldukça seri bir şekilde ısınabiliyor. Bu sayede aşınma engellenirken motorun ömrü de aynı doğrultuda artıyor. Fakat eski motorlar için aynı şeyi söylememiz mümkün değil. Bu nedenle otomobilinizin motoru soğukken fazla yüklenmelere karşı dikkatli olun. Çünkü motor soğukken yapılacak yüksek devirli bir sürüş, motoru ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakabilir.

9- Doğru devir aralığı

Her otomobilin verimli olduğu bir devir aralığı mevcuttur. Bu devir aralığı içerisinde otomobiliniz hem daha güçlü hem de daha konforlu bir şekilde yol alabilir. Bununla birlikte doğru devir aralığında otomobillerin enjeksiyon sisteminde ve silindir kapağında birikebilecek karbon birikintileri, kendi kendiliğine bir nebze de olsa temizleniyor.

10- Az yakıt ile çalıştırma

Yakıt deposunu sürekli olarak boşa yakın çalıştırmak modelin yakıt sistemini oldukça kötü etkiliyor. Bunun nedeni; yakıt nedeniyle oluşabilecek tortunun, yakıt deposunun altında birikme eğiliminde olmasıdır. Ayrıca biriken tortu ile aracınızın pompası, filtresi hatta enjektörleri dahi tıkanabilir.

Bu haftalık hepimizin bildiği fakat eyleme dönüştürmeyi unuttuğu, otomobilinizin sağlığını koruyan detayların sonunda geldik. Aynı listenin devamına önümüzdeki hafta aynı saatte ulaşabilirsiniz.

“İlk Lucid Air teslimatı önümüzdeki ay gerçekleşecek!” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version