Site icon Dijital Tekerlek

Motor Sporlarında kullanılan güvenlik araçları – 2

Motor Sporlarında kullanılan güvenlik araçları - 2 11

Yarışlarda oldukça önemli olan dahil olduğu vakit hem sevindiren hem de üzme şansı olan ve güvenlik araçları olarak kullanılan modellere gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Öncelikle güvenli araçlarını profesyonel bir yarış sürücüsü kullanır ve yanında doktorun yanısıra; araç içerisinde tıbbi müdahale kiti, yangın kiti ve iletişim kiti gibi önemli malzemeler yer almakta. Güvenlik aracı ayrıca uyarı bayrakları altında koşulan turlar içerisinde yarışın hızını kontrol etmek adına kullanılmakta. Bu nedenlerden ötürü Motor Sporlarında oldukça önemli bir yere sahip.

McLaren 570S

Birçok GT yarışlarında çok sayıda McLaren arabası bulunmakta. Bu araçların arasında özel bir yere sahip olan model Brands Hatch’in açılışında ilk görünümünü yaptı. Model 562 beygir güce sahip. Ayrıca modelde yer alan siyah detaylar oldukça agresif olan tasarımı tamamlamakta.

Lexus RC F

Lexus RC F modelinin seçimi ilk günlerde oldukça tartışmalı idi. Fakat model görüntüsü ve performansu ile bir çok önyargıyı yıkmayı başardı. Model 5.0 litrelik V8 motora sahip. Bununla birlikte model 470 beygir gücünde. Lexus ayrıca kurs arabası olarak GS350 F Sport modelini tıbbi araç olarak ise IS350 F Sport modelini tedarik etmekte idi.

Mercedes-AMG C63

Mercedes-Benz C63 AMG tüm zamanların efsane güvenlik araçları içerisinde anılmayı başaran bir model idi. Bununla birlikte model 2008 ve 2015 yılları arasında 6.3 litrelik V8 motoru ile kullanılmakta idi. Ayrıca mevcut AMG C63 S vagonu F1 içerisinde tıbbi araç olarak kullanılmakta.

Mercedes-AMG GT

1997 yılından beri Mercedes, Formula 1’in güvenlik arabalarını tedarik etmekte. Bunula birlikte Mercedes-AMG GT S, 2015 yılından beri görevde. Resmi Güvenlik Otomobilinin sürücüsü Bernd Maylander uzun yıllardır güvenlik aracı sürücü görevinde bulunmakta. Bu güvenlik arabasının motoru standarttır. Ayrıca model amaca yönelik hafif dövme alaşım jantlara da sahip.

Porsche 914

Porsche 911, 1970’lerin ortalarından beridir güvenlik otomobili tercihi olsa dahi. Ortadan motorlu Porsche 914 modeli ünlü kardeşinden önce güvenlik aracı olarak kullanılmakta idi. Ayrıca Porsche 914 modeli ilk olarak 1973 yılında Kanada Grand Prix’sinde Eddie Wietzes tarafından Formula 1 içerisinde kullanılan ilk güvenlik aracı olma ünvanına sahip.

Porsche Panamera Turbo

Model 493 beygir gücü ve dört tekerlekten çekiş sistemi ile birlikte 911 modeline kıyasla ekstra kabin alanının onu ideal hale getirdiği seri 2011 American Le Mans Serisiydi. Panamera ayrıca Britanya Binek Otomobili Şampiyonası ve dünya çapındaki diğer yarış serileri için güvenlik aracı olarak kullanılmaya devam etmekte idi.

Renault Clio 16v

Renault Clio ilk olarak 1995 yılında Monaco Grand Prix’sinde Formula 1’de güvenlik aracı olarak kullanılmakta idi. 1996 yılında Clio Williams, Arjantin Grand Prix’si için görev başında idi. Görevini hiçbir Formula 1 aracına zarar vermeden tamamlamayı başarmakta idi.

Tatra T-623 R

Tatra T-623 R modeli 1995 Macaristan Grand Prix’sinde kullanılmakta idi. Fakat model 1995 yarışında güvenlik aracı olarak başarısız bir model olarak akıllarda yer etti.

Volvo V60 Polestar

Volvo 2016 yılında Dünya Touring Araç Şampiyonası için göreve başladığı vakit en güvenli güvenlik aracı olarak akıllara kazındı. V60, o yıl Fransa’daki Circuit Paul Ricard’daki ilk yarıştan itibaren görevde idi. Bununla birlikte model 362 beygir güce sahipti.

Opel Vectra Turbo

Opel Vectra Turbo modelini 1994 yılında San Marino Grand Prix’sinde güvenlik aracı olarak kullanmakta idi. Modelin aile sedanı olması nedeni ile bu role uygun olmadığı düşüncesi bir hayli yaygın idi. Bununla birlikte F1 araçlarının lastiklerini tutacak kadar hızlı gidemeyeceği biraz geçte olsa fark edildi.

Motor Sporları içerisinde kullanılan güvenlik araçları listemizin sonuna geldik. Bu tarz ilginç otomobil listeleri için önce sağlıkla sonrasında bizleri takipte kalın.

“Yeni Citroen C5 X resmi olarak tanıtıldı” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version