Site icon Dijital Tekerlek

Klasik motor sporları anları: Gönüllerin şampiyonu Hamilton’ın ilk F1 şampiyonluğu

Klasik motor sporları anları: Gönüllerin şampiyonu Hamilton’ın ilk F1 şampiyonluğu 2

22 yaşındaki yetenekli Lewis Hamilton, 2007’de Fernando Alonso’yla birlikte McLaren için yarışarak ilk F1’e çıktı. İlk yarışında ilk podyumunu attı ve sadece birkaç hafta sonra ilk galibiyetini Kanada Grand Prix’sinde aldı.

Aslında genç Lewis, F1’deki açılış sezonunun çoğunda Dünya Şampiyonası’na liderlik etti. Ve dürüst bir hata ve kötü bir şans eseri olmasaydı, ilk sezonunda dünya şampiyonluğunu kazanabilirdi.

Hata, sezonun sondan bir önceki yarışı olan ve Hamilton’un pole pozisyonunda kalifiye olduğu Çin Grand Prix’sinde geldi. Yarışa girerken, Alonso’nun 12 puan önünde ve Kimi Räikkönen’in 17 puan önündeydi, bu nedenle üçüncüsü, iki rakibinin nerede bitirdiğine bakılmaksızın ona etkin bir şekilde ünvanı kazandıracaktı.

26. tura kadar, Hamilton çok aşınmış ıslak lastikleriyle mücadele etmeye başlayıncaya kadar her şey mükemmel gidiyordu. McLaren onu biraz daha dışarıda bırakmayı seçti, ancak 29. turda Räikkönen’e liderliği kaybettiğinde, 30. turun sonunda pit’e çağrıldı. Çin’in pit girişinde sıkı bir solak olan Hamilton var. Bu noktaya kadar neredeyse kanvasa düşmüştü, yağlı yüzeyde genişçe dümenlendi ve çakıl tuzağında karaya oturdu.

Alonso ve Räikkönen şimdi Hamilton’un sırasıyla sadece dört ve yedi puan gerisindeydi. İngiliz, Brezilya’da sezonun son yarışında ikinci oldu, ancak kendisini sahanın arkasına gönderecek bir vites kutusu sorunu (“kötü şans”) yaşamadan önce sekizinci sıraya düştü. Hamilton yedinci sıraya yükseldi – muazzam bir çaba – ama bu yeterli değildi. Räikkönen, 2007 F1 şampiyonluğunu tek puanla kazandı.

Bu yüzden Hamilton, 2008 sezon finali için Brezilya’ya geldiğinde, Felipe Massa’nın Ferrari’si ile ikinci saniyede yedi sayı gerideyken şampiyonluğu yönettiğinde, her şeyin olabileceğini biliyordu. Ev sahibi bir kalabalığın canlandırdığı Massa, arabasını direğe takarken, Hamilton dördüncülük ile idare etmek zorunda kaldı. Brezilyalı’nın yarışı sonuna kadar götürdüğünü varsayarsak, Hamilton’un ilk F1 dünya şampiyonasını kazanmak için beşinci veya daha yüksek olması gerekecekti.

Şiddetli yağmur başlangıcı on dakika geciktirdi, ancak sonunda yarış devam ettiğinde Massa ve Hamilton temiz kaçamaklar elde etti ve pozisyonlarını korudu. Pist kurumaya başlayınca Massa, ikinci sıradaki Trulli, üçüncü sıradaki Räikkönen ve dördüncü sıradaki Hamilton’dan bir tur önce onuncu turda kayganlık için çukur açtı.

Deneyimden açıkça etkilenen Hamilton, son beş şampiyonluğunun her birini yedeklenecek en az iki yarışla kazandı. Biliyorsunuz ki Hamilton, Schumacher’i bile geride bırakarak yeteneğini bir çok kez kanıtlamış bir pilot. Kendisine gelecek sezonlarda başarılar diliyoruz.

Exit mobile version