Site icon Dijital Tekerlek

Koskoca Nazi Porsche’sini Bir Müzayedede Satamadılar – Porsche Type 64

Koskoca Nazi Porsche'sini Bir Müzayedede Satamadılar - Porsche Type 64 8

Porsche Type 64

Geçtiğimiz günlerde Amerika’da düzenlenen bir müzayedede akıl almaz bir skandal yaşandı. Nazi mirasi Porsche Type 64 için açık arttırma yarışına gelen koleksiyoncular hayal kırıklığıyla salondan ayrıldılar.

Tekerlekli Haberlerden Her Gün Haberdar Olun

Naziler tarafından bizzat Ferdinand Porsche’ye yaptırılan ve geçtiğimiz Mayıs ayında basının ilgi odağı olan Type 64, müzayededeki açık arttırma görevlisinin diksiyon yetersizliğinden satılamadı.

Montenerey Car Week 2019 kapsamında açık artırma usulüyle satışa sunulacağını bildiğimiz modelin 15-20 milyon dolar seviyelerinde alıcı bulması bekleniyordu. Satış sırası Porsche’nin ilk gayrı resmi aracı olan Type 64 modeline geldiğinde ekranda (thirteen) 13 bin dolar yerine (thirty) 30 bin dolar yazısı belirdi. Bunu gören alıcıları şaşırtan ve korkutan ikinci fiyat ise 17 bin dolar yerine -yine dil hatasından olsa gerek- 70 bin dolar oldu.

Yapılan küçük bir dil sürçmesini talihsiz bir kaza olarak nitelendirdi yetkililer. Listelerde hala satılık olarak alıcısını bekleyen Porsche Type 64’ün önümüzdeki günlerde sahne alıp almayacağı merak konusu.

Porsche Type 64

Zamanda yolculuk: Type 64 – Nazi ilişkisi

Teknik olarak Porsche demeye bin şahit isteyen Type 64, Nasyonal Sosyalist Kolordusu tarafından Faşist İtalya ile Nazi Almanya’sı arasında düzenlenen Çelik Paktı Berlin-Roma ralli yarışları için sipariş edilmişti. Savaş çıkması yarışa engel olmuştu.

Porsche Type 64

O sıralar Nazi partisi ve SS üyesi olan Ferdinand Porsche, Wolkswagen tasarımcısıydı. Dememiz o ki aracın motorunun büyük bir bölümü Wolkswagen parçalarından oluşuyordu ve bu da bizim bu araca tam manasıyla Porsche dememize imkan vermiyor.

Hafif olması için uçaklardaki gibi bir gövde alaşımıyla siyah bir renge bürünen Porsche, daha sonra turkuaza ardından gri renge boyanarak günümüze ulaştı. Zaman içinde arabanın direksiyon düzeneği, park lambaları ve frenleri de zaman içinde değiştirildi.

Eğer müzayede görevlisinin diksiyonu düzgün olsaydı Type 64, 17 milyon dolara satılacaktı ve bu bir Porsche için ödenen en yüksek fiyat olacaktı. Kim bilir belki ilerde, daha yüksek meblağlarda yarışacak…

Type 64
Type 64
Type 64
Type 64
Type 64
Exit mobile version