Site icon Dijital Tekerlek

Klein Vision Aircar uçuşa elverişlilik sertifikasını kaptı

Klein Vision Aircar, Slovak Ulaştırma Otoritesi tarafından alınan uçuşa elverişlilik sertifikası ile üretime bir adım daha yaklaşıyor. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Nitra tabanlı Klein Vision tarafından tasarlanan Aircar, 1.6 litrelik BMW tarafından tedarik edilen benzinli bir motorla çalışıyor. Bununla birlikte model 118 beygir güce, 2400 metreden fazla irtifaya sahip. Teknik olarak geri çekilebilen kanatlara ve büyük bir kuyruğa sahip olan otomobil; yalnızca iki dakika 15 saniyede yolda giden bir araçtan uçan bir otomobile otomatik olarak dönüşebiliyor. Ayrıca modelin testlerinde; 70 saatten fazla uçuş ile birlikte 200’den fazla kalkış ve iniş manevrası gerçekleştirildi. Klein Vision Aircar üzerinde yapılan testlerin, Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) standartlarına uygun olduğunu da özellikle belirtmek gerekiyor.

Klein Vision modelin daha güçlü bir versiyonu olarak; 300 beygirlik motora sahip bir prototip üzerinde de çalışmaya devam ediyor. Bununla birlikte güçlü versiyonun 300 km/s maksimum hıza ve 100 kilometre menzile sahip olması hedefleniyor.

Aircar, ilk şehirlerarası uçuşunu geçtiğimiz yılın Haziran ayında; Slovakya şehirleri Nitra ve Bratislava’nın uluslararası havaalanları arasında 35 dakikalık uçuş ile gerçekleştirdi. Ayrıca Klein Vision, Aircar’ın yakın gelecekte Londra’dan Paris’e uçabilmesini hedefliyor. 

Klein Vision Aircar açıklamalar

Aracın yaratıcısı Stefan Klein model ile ilgili olarak aşağıdaki ifadeleri kullandı;

 “Aircar sertifikası, çok verimli uçan arabaların seri üretiminin kapısını açıyor.”

“Bu, orta mesafeli seyahatleri sonsuza dek değiştirme yeteneğimizin resmi ve nihai onayı.”

Projenin kurucu ortağı Anton Zajac “Elli yıl önce araba özgürlüğün simgesiydi. Aircar, bizi yolun gökyüzüyle birleştiği bir sonraki boyuta taşıyarak bu sınırları genişletiyor” ifadesini kullandı.

Klein Vision’da kıdemli teknik adam olan Branko Sarh geçtiğimiz sene model ile ilgili olarak şu cümleyi kullanmıştı;

“Kara aracından hava aracına ve tam tersi şekilde otomatik geçiş, kanatları ve kuyruğu açma/geri çekme, yalnızca öncü coşkunun, yenilikçi ruhun ve cesaretin sonucu değildir; bu, mükemmel mühendislik ve profesyonel bilginin bir sonucudur,”

Son olarak Slovakya’nın sivil havacılık bölümü müdürü René Molnár ise;

“Ulaştırma Otoritesi, benzersiz Aircar gelişiminin 2017’deki başlangıcından itibaren tüm aşamalarını dikkatle izledi”

“Ulaşım güvenliği en yüksek önceliğimizdir. Aircar, en iyi yenilikleri EASA standartlarına uygun güvenlik önlemleriyle birleştiriyor.” ifadelerini kullandı.

“Tesla tarafından kritik Türkiye hamlesi!”

Exit mobile version