Site icon Dijital Tekerlek

Son araştırmalara göre kazalarda kadın sürücüler daha büyük risk altında

Son araştırmalara göre kazalarda kadın sürücüler daha büyük risk altında 1

The Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), değişik bir bakış açısı kazanmamızı sağlayan yeni araştırmanın sonuçlarını yayınladı ve haberler, bir araba kazasında ciddi bir yaralanma yaşama olasılığı erkeklerden çok daha fazla olan kadın sürücüler için hiç de iyi değil.

Aslında kadın sürücüler daha çok pikap kullanıyor

Ben de bir kadın olarak şunu sorguladım: erkekler ve kadınlar arasındaki fiziksellik farklılıklarının yanısıra araç kondisyonuyla direkt alakalı olan bir bu durumda neden kadınlar daha çok risk altında? Ancak aslında durum tam da bu. Her şey, kadınların erkeklere oranla kullandığı arabalara bağlı. Erkekler, daha fazla koruma sağlayan pikaplar gibi daha ağır, daha büyük araçları kullanma eğiliminde gibi görünüyor. Ancak tam tersine, geçen yıl Hyundai, en küçük crossover’ı Venue’ün satışlarının yüzde 63’ünün kadın sürücülere satıldığını bildirdi.

Erkeklerin yüzde 20’sinden fazlası pikaplarda kaza yaparken, bu rakam kompakt bir otomobilin direksiyonuna geçme olasılığı daha yüksek olan kadınlar için yüzde beşin altına düşüyor. Erkeklerin ve kadınların, minivanlarda ve SUV’larda aşağı yukarı eşit şekilde çarptığı görüldü.

Kadınlar yine daha çok yaralanan taraf…

Erkekler daha ölümcül kazalara karışıyorlar, ancak her kaza başına bakıldığında, kadınların ölme olasılığı yüzde 20-28 ve bir kazada ciddi şekilde yaralanma şansı ise yüzde 37 ila 73 arasında. Özellikle, 1998 ve 2015 yılları arasında bildirilen kazalara göre kadınların bacak yaralanmalarına çok daha fazla maruz kaldıkları görüldü.

Kadınların ayrıca, sarsıntı gibi orta derecede bir yaralanmaya maruz kalma olasılıkları erkeklere göre üç kat daha yüksek. Vurucu araçta olma olasılığı daha yüksek olan erkeklerin yanı sıra, aracın bir F-150 kamyoneti olma gibi büyük bir şansı olduğu için, sonuçlar sürpriz değil.

İyi haber de var
Olumlu tarafı, değişen düzenlemeler, son birkaç yılda hem erkekler hem de kadınlar için araç güvenliğini önemli ölçüde artırdı. Dünyanın en güvenli araçlarından bazılarını ürettiği bilinen Volvo, son zamanlarda aşırı bir kaza senaryosu durumunda ne olacağını değerlendirmek için XC40’ın alışılmadık bir çarpışma testi gerçekleştirdi. Çıkan sonuçlarda Kadın sürücülere göre , daha yeni veya daha büyük araçlar işleri kolaylaştırıyor ve ciddi bir yaralanma olmadan bir kazadan uzaklaşma şansını da aynı zamanda artırıyor.

Exit mobile version