Site icon Dijital Tekerlek

Karsan e-ATA Avrupalı operatörlerle buluşuyor!

Karsan tarafının %100 elektrikli yeni şehir içi otobüsü Karsan e-ATA Avrupa’da roadshow etkinlikleriyle tanıtım yolculuğuna başlıyor. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Eylül ayında lansmanı yapılan e-ATA ürün ailesiyle birlikte 6 metreden 18 metreye %100 elektrikli araç sunabilen Avrupa’daki ilk ve tek marka olan Karsan; 3 adet 12 metre sınıfındaki e-ATA, Romanya, Fransa ve İtalya’nın farklı kentlerinde özel ve kamu toplu taşıma kuruluşları tarafından incelenip test ediliyor. Bununla birlikte ekim ayında başlanan roadshow etkinlikleri Romanya’da tamamlanırken, Fransa ve İtalya şehirlerinde devam ediyor.

Sıfır emisyonlu ve yüksek menzilli yeni model e-ATA Romanya Bölgesel Kalkınma ve Kamu Yönetimi Bakanlığı tarafından açılan yüzde 100 elektrikli toplu taşıma ihalelerini kazanarak Türkiye’nin en büyük elektrikli otobüs ihracatına imza atmıştı. Bununla birlikte markanın roadshow Romanya turunda 44 adet e-ATA teslim edeceği Temeşvar, 12 adet e-ATA teslim edeceği Braşov ve 10 adet e-ATA teslim edeceği Slatina da güzergah içerisinde bulunuyordu.

Karsan e-ATA teknik özellikleri

10, 12, 18 metrelik seçenekleri ve esnek yapısıyla dikkat çeken e-ATA; 150 kWh’tan 600 kWh’a kadar 7 farklı batarya paketini kullanıcılara sunabiliyor. Bununla birlikte maksimum batarya kapasitesi opsiyonu 10 metre için 300 kWh, 12 metre için 450 kWh iken 18 metre sınıfındaki modelde ise 600 kWh seviyesinde. Tekerleklere konumlandırılan elektrikli hub motorları sayesinde modelin 10 ve 12 metrelik versiyonları 250 kW (339 hp) azami güce ve 22.000 Nm tork değerine sahip. Özellikle bu güç çıkışları ile model en dik yokuşları dahi sorunsuz tırmanabiliyor. 18 metrelik versiyonda ise model 500 kW (679 hp) azami güce sahip.

e-ATA 12 metrelik modeli araç doluyken gerçek otobüs rotasında dur-kalk ve yaz koşulunda klima açıkken tek şarjla 450 kilometreye kadar çalışma imkânı sağlayabiliyor. Kablolu bağlantı ile 150 kW’a kadar şarj gücüne sahip olan e-ATA, tercih edilen batarya paketine göre 1 ile 4 saat arasında şarj edilebiliyor. Bununla birlikte aracın gün içerisinde tekrar şarj edilmesine ihtiyaç duyulmuyor. Yani tek bir şarj ile gün boyunca ortalama bir otobüs güzergahını tamamlayabiliyor. Ayrıca e-ATA modelinde kablolu şarjın yanı sıra duraklarda şoförün araçtan inmeden şarj etmesine imkan sağlayan; yüksek güçlü hızlı şarj opsiyonu mevcut.

Tasarım tarafında da oldukça dikkat çekici olan model; iç mekanda oldukça alçak tabanı ile engelsiz bir hareket alanını kullanıcılara sunabiliyor. Bununla birlikte model boyut ve elektrikli motor seçeneklerinde olduğu gibi kapasite tarafında da esnekliğe sahip. Yani tercih edilen batarya kapasitesine bağlı olarak model; 10 metrede 79, 12 metrede 89’ün üzerinde, 18 metrede ise 135’nin üzerinde yolcu taşıyabiliyor.

“2022 Volkswagen Amarok modeli önizlendi”

Exit mobile version