Site icon Dijital Tekerlek

Karlı Havada Araç Kullanımı Nasıl Olmalı? Anlatıyoruz

Karlı Havada Araç Kullanımı Nasıl Olmalı? Anlatıyoruz 3

Karlı havada araç kullanımı nasıl olmalı? Sürüş öncesi ve sürüş sırasında yapmanız gerekenleri bu yazımızda okuyabilirsiniz. Ülkemizde kış aylarında neredeyse her ilimizde kar yağışı normal bir durum olarak karşılanıyor. Bazıları için eğlence, bazıları için güzel bir manzara olan kar maalesef sürücüler için pek de iyi karşılanmıyor. Her ne kadar usta bir şoför bile olsanız karlı kış günlerinde bazı sürüş tekniklerini uygulamak zorundasınız. Buyrun sürüş öncesi ve sürüş anında yapmamız gerekenleri sırasıyla inceleyelim.

1 Araç bakımı
            1.1 Kış Lastikleri
                        1.1.1 Kış Lastiğini Yazın Kullanmak
                        1.1.2 Kış Lastiği Sadece Kar Yağdığında Kullanılmaz!
                        1.1.3 Kış Lastiği 4 Tekerleğe de Takılmalı!
                        1.1.4 Kış Lastiklerinin Basınçlarını Kontrol Edin!
            1.2 Silecekler
            1.3 Akünüzü Kontrol Edin
2 Yumuşak Sürüş
3 Araç Takip Mesafesi ve Görüş Açısı
4 Aracınız Kayıyorsa Sakin Olun
5 (BONUS) Kışın El Freni Çekilir Mi?

1. Araç Bakımı

Kışın aracınızın bakımını genel mevsime göre eksiksiz bir şekilde yapmalısınız. Aracınızı kış sürüşlerine hazırlamak için okumaya devam edin.

1.1 Kış Lastikleri

Kış Lastiği Kullanımı

Kış lastiklerini listemizin en başına ekledik. Kış lastiklerini hava +7 derecenin altına indiği zaman kullanmaya başlamalıyız. Kış lastikleri yapıları gereği kaygan ve soğuk zeminlerde yol tutuşunu arttırır, fren mesafesini kısaltır.

Kış Lastiğini Yazın Kullanmak

Kış Lastiği Sadece Kar Yağdığında Kullanılmaz!

Kış lastiğini sadece kar yağınca kullanacaksın diyenlerden hemen uzaklaşın çünkü eksik bilginin kurbanı olabilirsiniz. Kış lastiği hava +7 derecenin altına indiği zaman kullanılmaya başlanmalıdır. Kış lastiği soğuk havalarda ıslak veya kuru zeminlerde yol tutuşunu arttırır. Kuru yoldan ıslak yola geçişte aracınızın yol tutuşunu arttırır, kayma ve kazalara engel olur.

Kış Lastiği 4 Tekerleğe de Takılmalı!

Önden çekişli araçlarda sadece ön tekerleklere kış lastiği takmak veya sadece birkaç tekerleğe farklı lastik takmak yapacağınız büyük hatalardan biri olabilir. Bu durumda aracınızın yol tutuşu zayıflar ve frenleme sorunları yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumların meydana gelmemesi için lastiklerinizi aynı marka ve aynı desende olmalı.

Kış Lastiklerinin Basınçlarını Kontrol Edin!

Lastik basıncının en iyi seviyede tutulması sadece kışın değil her an lazım. Uzun yola çıkmadan önce veya en az ayda 1 defa lastiklerinizin basıncını kontrol etmelisiniz.

1.2 Silecekler

Kışın silecek suyunuzu mutlaka kontrol edin. Küçük bir öneri olarak da silecek suyunuza bir miktar ispirto ekleyin. Bu şekilde aracınızın camının donmasına engel olabilirsiniz.

1.3 Akünüzü Kontrol Edin

Kışın akü ne alaka diyenlerimiz olacaktır. Hemen cevaplayalım. Karlı bir yolda trafik bazen durma noktasına gelebilir. Bazen de özellikle kışın sert geçtiği bölgelerimizde bir süre trafik durabilir. Aracınızın içinde rahatça bekleyebilmek için akünüzü önceden kontrol etmeniz şart.

Sürüş öncesinde yapmanız gerekenleri kısaca anlattık. Unutmayın bu gibi küçük önlemler hayat kurtarır! Şimdi de sürüş esnasında yapmamız gerekenlerden bahsedelim.

2. Yumuşak Sürüş

Unutmayın ki karlı kış günlerinde aracınıza nazik davranmazsanız aracınız sizi cezalandıracaktır. Gaza ve frene hatta manuel vites kullananlar için debriyaja hafifçe basmanız gerekiyor. Ani direksiyon hareketlerinden kesinlikle kaçının. İşin akrobasi kısmını aklınızdan bile geçirmeyin. Bu arada debriyaja hafif basmak aracınızın daha dengeli yol almasını sağlar. Özellikle ABS sistemine sahip olmayanlar için de belirtmeliyim ki frene sert basmak aracınızın kaymasını tetikleyecek en büyük unsurlardan biri olur.

3. Araç Takip Mesafesi ve Görüş Açısı

Normal şartlarda belki de en çok uyulmayan kural olan araç takip mesafesi kışın büyük bir önem arz ediyor. Küçük bir örnekle anlatacak olursak normalde saatte 80 kilometre hızla ile giderken araç takip mesafeniz 40 metre olmalı. Fakat kışın bu mesafeyi 80 metrede tutmak can güvenliğiniz için en iyisi olacaktır.

4. Aracınız Kayıyorsa Sakin Olun

Kışın buzlu yollarda bu durum gayet normaldir. Eğer aracınız kayıyorsa ayağınızı hafifçe gazdan çekin ve direksiyonu aracınızın arkasının kaydığı yöne çevirin. Eğer hızınız düşükse hızlı bir şekilde tekrar kontrolü ele alabilirsiniz. Yokuş aşağı giderken veya hızınız yüksekken aracınız kaymaya başlarsa aynı yöntemi uygulayıp vites düşürerek aracınızı yavaşlatmaya çalışın. Yokuş aşağı inerken belirli aralıklarla hafifçe frene dokunmak da aracınızın kaymasına engel olacaktır. Aynı şekilde yokuş yukarı çıkarken de aracınızın patinaj yapması oldukça olası bir durum. Böyle bir durumla karşılaşırsanız frene yüklenmeyi bırakın ve düşük hızda kademeli bir şekilde vites arttırarak hızlanmaya çalışın.

5. (BONUS) Kışın El Freni Çekilir Mi?

Kışın el freni çekilir mi? sorusu çoğu sürücünün aklına takılmıştır. Düşük hava sıcaklıklarının etkili olduğu bölgelerde el freninin sık çekilmesi veya fren niyetine kullanılarak hafifçe çekilmesi önerilmiyor. Bu durum freninizin donmasına neden olabilir. Bu arda aracınızdaki pedallarının ve fren hidrolik yağının kontrolünü de yaptırmayı unutmayın.

Umarım aklınızdaki Karlı havada araç kullanımı nasıl olmalı? sorusuna cevap bulabilmişsinizdir. Güvenli ve kazasız sürüşler diliyorum hepinize. Eksik gördüğünüz yerleri yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

Exit mobile version