Site icon Dijital Tekerlek

Kahve Çekirdeğinden Otomobil Parçası Üretilecek

Kahve Çekirdeğinden Otomobil Parçası Üretilecek 2

ABD’li otomobil şirketi Ford,  son dönemlerde ilginç projeleriyle şaşırtıyor. Şimdi ise fast food devi olan Mc Donald’s ile güçlerini birleştirerek anlaştı. İlginç bir projeye daha imza atmayı planlıyorlar.

Ford, sosyal firma olmak için güzel adımlar atıyor ve 10 yılı aşkın süredir organik malzemelerle birçok deney yapıyor. Sürdürülebilirliğe önem veren firma, Mc Donald’s tan aldığı kahve çekirdeği atıklarıyla otomobil parçası üretmek istiyor. 

Hepimizin bildiği gibi 1000 yıllık bir geçmişi olan kahve gün içinde neredeyse hiç elimizden düşmüyor ve Mc Donald’s da günde 2.5 milyon kahve servis ediyor.

Tüketimi ne kadar kolay olsa da kahve sektöründe çok miktarda kahve çekirdeği zarı ortaya çıkıyor. 

Ford ve McDonald’s, bu konuda karşılıksız kalamıyor ve önemli bir iş birliğine imza atıyor.  Bu atıkların büyük bir miktarını yenilikçi ve sürdürülebilir şekilde değerlendirmeyi planlıyorlar. 

Yazının bu kısmına kadar akıllarda tek bir soru: Peki nasıl olacak?

ABD’li otomobil üreticinin yaptığı açıklamalara göre, kahve çekirdeği atıkları düşük oksijenle birlikte yüksek dereceyle ısıtılıp plastik ve ek maddelerle karıştırıldığında dayanıklı bir malzemeyedönüştürülebiliyor. Böylece ortaya çıkan bileşenler far yuvaları, diğer iç ve dış kaporta parçaları kadar kaliteli olacağı düşünülüyor. Üstelik bu yöntemle üretilecek parçalar % 20 daha hafif olacak ve kalıplama sürecinde % 25 daha az enerji kullanılmış olacak.

Bahsi geçen ve yüzlerde gülümseme oluşturan bu ilginç proje sayesinde, ilk etapta McDonald’s Kuzey Amerika’daki kahve çekirdeği atıklarının büyük bir kısmını otomobil parçaları için Ford’a gönderecek. İki şirket arasındaki olumlu iş birliği neticesinde ilerleyen yıllarda başka “sürdürülebilir” ve çevreci projelerin artırılacağı söylentiler arasında. 

Umarız bizden sonraki nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakabilmek adına organik atıklar daha çok firma tarafından kullanılır ve gün geçtikçe sürdürülebilir bir yaşam sağlanır.

Bakalım önümüzdeki yıllarda üretilecek olan Ford modellerinde kahve kokusunu duyabilecek miyiz.

Exit mobile version