Site icon Dijital Tekerlek

İkinci el otomobil satışına vergi geliyor!

ikinci-el-dijitaltekerlek

Ülkemizde artık gün geçmiyor ki vergi zam haberleri yayınlamayalım. İkinci el otomobil alım-satımı yapanlara üzücü bir haberimiz var. Binde 5 vergi yolda!

Hazırlanan yeni yasa taslağına göre ikinci el otomobil satışından binde 5 oranında vergi alınacak. Satışlarda vergiden kaçmamak için de satış miktarı en az otomobilin kasko fiyatı kadar olabilecek. Meclise verilen önerinin yasalaşması halinde vatandaş 100.000 TL ikinci el satış fiyatı olan otomobilde 500 TL vergi ödeyecek.

En ucuz 0 otomobil: 2021 Dacia Sandero fiyat listesi ve teknik özellikleri

2020’de 6 milyon adet ikinci el otomobil satışı göz önüne alınınca devletin kasasına yüklü bir miktarda vergi geliri girecektir.

Meclis’te hazırlanan yasa taslağının genel kuruldan geçerek yasalaşması bekleniyor. Hazırlanan taslakta “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 20’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında, tescil edilmiş araçların ilk tescilinden sonraki birinci satış ve devir işlemlerinde alım satım bedeli üzerinden binde 5” ifadelerine yer verildi.

İkinci el pazarı hareketleniyor

İkinci el analiz şirketi Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın da açıklamalar yaptı. Yalçın, “Pandeminin etkisiyle sıfır araç tedariğindeki sıkıntı nedeniyle ikinci ele talebin arttığını hatırlattı ve devletin bu hareketi gördüğünü ve vergilendirmek istediğini belirtti. Yeni verginin satışlara ve fiyatlara büyük bir etkisi olmayacağını anlatan Yalçın, “100 bin TL’lik bir araçtan 500 TL yeni vergi alınacak. Ama 300 bin TL’den itibaren fiyatlara kısmi etkisi olacaktır. Pazarda 15 Kasım 2020’ye kadar inanılmaz bir hareket vardı. Şu anda pazar normale döndü, fiyatlar da rayına oturdu. Havaların ısınmasıyla pazarın yeniden hareketlenmesini bekliyoruz. Şu anda da yükselen bir grafik var” dedi.

Exit mobile version