Site icon Dijital Tekerlek

Hyundai Vision FK otomobilinin ön izlemesi yapıldı

Hidrojenli Hyundai Vision FK spor otomobil konsepti, Hydrogen Wave konferansı ile birlikte gösterildi. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Güney Koreli otomobil üreticisinin 2040 yılına kadar hidrojenli mobilite hızlandırmaya yönelik gelecek stratejisinin bir parçası olan Vision FK konseptinin ön izlemesi yapıldı. Bununla birlikte marka 2035 yılına kadar Avrupa pazarındaki tüm otomobilleri tamamen elektrikli hale getirmeyi planlıyor. Ayrıca marka 2030 yılına kadar iki yeni hidrojen yakıt hücreli güç aktarma organını piyasaya sürerek; hidrojenli modeller tarafında da kendini geliştirmeyi hedefliyor.

Hyundai Vision FK teknik özellikleri

Model 670 beygirlik bir güç aktarma organına sahip. Bununla birlikte modelin 0-100 km/s hızlanma süresi dört saniyenin altında. Marka konsept otomobilin 600 kilometre menzile sahip olduğunu da özellikle belirtiyor.

Vision FK modelinin geliştirme aşamalarında elektrikli araç performans uzmanları Rimac Automobili ile birlikte çalışıldı. Bununla birlikte belirtmek gerekir ki Hyundai, Rimac Automobili tarafında yüzde 12 oranında hisseye sahip. Konsept, Hyundai tarafından tasarlanırken; tasarım, Rimac işbirliği ile geliştirilen tamamen elektrikli bir güç aktarma organı ile birleşiyor.

Hyundai’nin Araştırma ve Geliştirme Başkanı Albert Biermann’a göre; model gelecekteki bir üretim modeli olacak. Ayrıca sahip olduğu güç aktarma organlarına sahip olan ilk üretim modeli olma özelliğini de taşıyacak. Bununla birlikte Biermann konsept ile ilgili olarak şu cümleleri kullanıyor;

“Vision FK, mühendislerimizi ilerlemeye zorladığımız hareketli laboratuvar projelerimizden biri ve yüksek güçlü akülü elektrik sistemi ile yakıt hücresi sisteminin bir kombinasyonuna sahip bu aracın paketleme durumu çok zor.”

“E-GMP sistemimiz bu sistem için uygun değil, bu yüzden tüm bu yüksek teknolojiyi bu spor otomobilin çok kompakt bir paketleme durumuna getirmek için Rimac ile birlikte çalışıyoruz. Çok şey öğrendik ve spor arabalara hazırlanıyoruz.”

BMW 3 Serisinin boyutlarına benzeyen boyutları ile birlikte konsept modelin üretime ne zaman gireceği henüz belli değil. Hyundai, hidrojen yakıt hücreli otomobillerin maliyetlerinin; 2030 yılına kadar akülü elektrikli otomobiller ile aynı seviyeye gelmesini hedeflediğini özellikle belirtti.

Hyundai ve hidrojenli otomobiller

Hyundai’nin N bölümü tarafından; 2015 yılında dünyanın ilk seri üretim hidrojen yakıt hücresinden güç alan N 2025 Vision Grand Turismo modelini ortaya çıkarmıştı. Bununla birlikte bu model 872 beygir güce sahipti. Model bu güce iki yakıt hücresi ve bir süper kapasitör sistemi ile ulaşabiliyordu.

Son olarak Hyundai son zamanlarda hidrojenli modeller konusunda oldukça somut adımlar atmaya devam ediyor. Hatırlamak gerekirse marka 2018 yılında Nexo isimli hidrojenli bir SUV, 2015 yılında ise İx35 modelinin hidrojenle çalışan bir versiyonunu piyasaya sürmüştü.

“Makyajlı Ford Focus hatchback kameralara yakalandı” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version