Site icon Dijital Tekerlek

Hyundai Marka Hikayesi

Hyundai Marka Hikayesi 7

Oldukça araba tutkunu olabilirsiniz, ancak Güney Kore’nin önde gelen otomotiv markası Hyundai hakkında bilmediğiniz birçok şey olduğundan eminiz. Örneğin, şirketin artık sadece kendi mühendisleri tarafından üretilen parçaları kullanarak bir araç üretebileceğini biliyor muydunuz? Hyundai’nin artık en büyük rakiplerinden biri olan Kia’ya sahip olduğunu da biliyor muydunuz? Ya da Hyundai Motor Company’nin ilk kurulduğunda aslında bir inşaat firması olduğunu biliyor muydunuz?

Şirketin satışları, pazardaki 50 yılı aşkın süredir artmaya devam etti. Bu, markanın kesinlikle takdir edebileceğimiz iki özellik olan deneme ve risk alma istekliliğinin bir kanıtıdır. 2016 Hyundai Elantra’yı seyrediyorsanız, isim plakasının rotalarını daha iyi anlayın. Şirketin geçmişini okumayı bitirdiğinizde, markanın araçlarından herhangi birini seçmekten mutlu olacağınızdan eminiz…

Şirketin kökeni, Güney Koreli bir girişimci olan Chung Ju Yung’un Hyundai Mühendislik ve İnşaat Şirketini kurduğu 1947 yılına dayanıyor. Yirmi yıl sonra, Hyundai Motor Company kuruldu ve markanın ilk modeli Cortina (Ford Cortina’nın Amerika Birleşik Devletleri versiyonuna dayanan) bir yıl sonra piyasaya sürüldü. Aracın satışları yeterliydi ve marka kısa sürede kendi arabasını üretmek istedi.

Kısa süre sonra bir otomobil yöneticisi ve Austin Morris’in eski Genel Müdürü olan George Turnbull’u Birleşik Krallık’tan British Leyland’da işe aldılar ve Turnbull kısa süre sonra beş güvenilir İngiliz mühendisi işe aldı: Kenneth Barnett (gövde tasarımı), John Crostwalte (şasi mühendisi), John Simpson ve Edward Chapman (genel mühendisler) ve Peter Slater (baş geliştirme mühendisi). Hyundai, 1974 yılına kadar bu grupla birlikte, 1975 model yılı için kendi aracını zamanında üretebildi. Marka, ItalDesign efsanesi Giorgio Guigiaro’nun stil yardımı ve Japon Mitsubishi Motors’un güç aktarım teknolojisi konusundaki yardımı ile Kore’nin ilk otomobili olan “Pony” yi tanıttı.

Pony, ilk olarak Ekim 1974’te Turin Motor Show’da gösterildi ve 1975’in sonlarında dört kapılı bir sedan olarak piyasaya sürüldü. Başlangıçta Saehan Gemini ve Kia Brisa ile rekabet etmeyi amaçlayan Hyundai sonunda bir pikap, emlak teklif etti. ve üç kapılı hatchback versiyonu. Araç başlangıçta 1,2 litrelik dört silindirli bir motora veya 1,4 litrelik motora sahipti ve saatte 92 mil azami hız ve 15,3 saniyelik 0-60 hız sağlayan bir motor vardı.

Pony sonunda Kanada’ya ihraç edildi, ancak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki emisyon standartları nedeniyle araç asla Amerika’ya gelmedi. Bu anlaşılabilir bir şekilde satışlara zarar verecek olsa da, Hyundai The True North’daki satış rakamlarına hoş bir şekilde şaşırdı. Pony sonunda Kanada pazarında en çok satan araç haline geldi ve 1985 yılında Hyundai zaten bir milyonuncu aracını üretmişti. Bunlar, yaklaşık yirmi yıldır var olan bir otomotiv şirketi için oldukça etkileyici rakamlardı.

Marka, 1986 yılında Excel’i piyasaya sürdüğü için Hyundai sonunda Amerika Birleşik Devletleri’ne gidecekti. 4.995 dolarlık fiyat etiketi ile araba, Fortune Magazine tarafından “En İyi Ürün #10” seçildi. Ayrıca satılan 168.882 adet, ilk yıl ithalatı için rekor oldu. Aracın orijinal Kuzey Amerika versiyonu dört motor seçeneğine sahipti: 1.5 litrelik ana ünite, 1.5 litrelik GL, 1.5 litrelik GLS (beş kapılı ve dört kapılı versiyonlarda mevcuttur) ve 1.5 litrelik GS (yalnızca üç kapılı modelde mevcuttur). Excel, üç nesli boyunca biraz gelişti, ancak üretim sonunda 2000’de sona erdi.

Kendine daha fazla güvenen Hyundai, kendi teknolojisini üretmeye karar verdi. 1985 yılında piyasaya sürülen Hyundai Sonata, hız sabitleyici, far yıkayıcılar ve elektrikli koltuklar gibi bir dizi yenilikçi özellik içeriyordu. Mühendisler ayrıca, kısa süre sonra markanın araçlarının çoğunda yer alan bir özellik olan bir yol bilgisayarı da içeriyordu. Şirket, ayrıcalıklı özellikler ve yetenekler üretme yeteneğini kanıtlamaya devam ederken, satışlar artmaya devam etti. 1990’a gelindiğinde, Hyundai şimdiden dört milyon araç üretti, bu kesinlikle inanılmaz bir başarı.

Şirketin bir sonraki adımı kendi motorunu üretmekti ve marka nihayetinde 1993 yılında Hyundai Scoupe ile ilk motorunu piyasaya sürdü. Orijinal dört silindirli, 1.3 litrelik motor, 71 beygir gücü ve 81 pound-feet tork pompaladı. Marka aynı zamanda kendi şanzımanını yaratmayı da başardı, bu da şirketin artık sadece Hyundai parçalarından oluşan bir araç üretme kabiliyetine sahip olduğu anlamına geliyor. Hyundai’nin otomotiv endüstrisindeki yükselen rolünü gerçekten vurgulayan bu markaya özgü parça kombinasyonuna sahip pek çok araç yoktur.

Şirketin satışları istikrarlı bir şekilde artmaya devam ederken, Güney Koreli şirket Hyundai’yi dünya çapında tanınan bir marka olarak kurmak istedi. 1990 yılında, şirket Fountain Valley California’da Hyundai Tasarım Merkezi’ni açtı ve daha sonra 2003’te Irvine, California’daki 30 milyon dolarlık bir tesise taşındı.

Kurucu Chung Ju Yung, kamuoyundaki algılarını yenilemek amacıyla, Hyundai Motors’un liderlik yetkilerini oğlu Chung Mong Koo’ya bıraktı. 1999’da yeni bir liderle birlikte şirket, Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk büyük hamlesini yaptı. Hyundai, ayrıntılı bir reklam ve pazarlama kampanyası başlattı ve ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde satılan tüm araçlar için on yıl / 100.000 mil garanti vermeye başladı. Hyundai, markasını dünya çapında bir izleyici kitlesine daha fazla temsil etmek için FIFA Dünya Kupası’nın resmi sponsorlarından biri oldu.

Marka, 2004 yılında J.D. Power and Associates’in “birinci sınıf kalite” sıralamasında ikinci sırada yer aldığından, planlar işe yaradı. Ayrıca, şirket kendisini tüm dünyadaki en değerli 100 marka arasına fırlattı. 1998’de rakip Kia Motors’u satın aldıktan sonra, şirketin Güney Kore’deki 57,2 milyar dolarlık satışı, onu ülkenin en büyük ikinci şirketi yaptı. Ayrıca, 2011 yılında dünya çapında satılan 4.05 milyon otomobil, sektörde dördüncü sırada yer aldı (General Motors, Volkswagen ve Toyota’nın ardından). Şirket kendisini Kanada, Meksika, Brezilya, Çin, Hindistan, Japonya, Almanya’da önde gelen otomobil şirketlerinden biri olarak kurmaya devam ediyor… Hemen hemen dünyanın her yerinde!

Şirket ayrıca motor sporları pistinde bazı dalgalanmalara imza attı ve sonunda 2000 İsveç Rallisi’nde Accent WRC ile ilk 10’da bitirdi. Marka, sonraki yarışlarını sürekli olarak ilk beşte bitirdi, ancak genel bir zafer elde edemediler, bu da Hyundai’nin etkinliklerden çekilmesine yol açtı. Son raporlar, şirketin bir kez daha yarış pistine girmeye odaklandığını ve Veloster’ı gidecek araçları olarak gördüklerini gösteriyor.

Elbette marka tüm sorunlardan veya tartışmalardan kaçınmadı. 2012’de Çevre Koruma Ajansı, 2011-2013 yılları arasında Hyundai ve Kia’nın araçlarının yüzde 35’inin yakıt ekonomisi rakamlarının şişirdiğini öğrendi. Bazı özelliklerin galon başına altı mil tutarsızlığı vardı ve bu da şirketin ilgili araçlar için geri ödeme yapmasına neden oldu. Marka ayrıca Brezilya’da tüketicilerin Hyundai Veloster’in motorunun neredeyse reklamı yapılan kadar etkileyici olmadığını iddia ettiği sorunlarla karşılaştı. İlan edilen 138 beygir gücü teslim etmek yerine, eşlik edenlerin sadece 119 beygir gücü ürettiği keşfedildi.

Neyse ki, şirket sebat etti ve hem Hyundai hem de Kia kendilerini dünyanın önde gelen otomotiv markalarından bazıları olarak kabul etti. Şirketin mühendislerinin sürekli olarak kendi şanzıman, motor ve gövde tasarımlarını üretmesi ve markanın artık diğer şirketlerden parça ödünç alması gerekmemesi etkileyici. Bu arada, satışlar artmaya devam ediyor ve Hyundai’nin sektörde bir güç olarak daha fazla yer almasını beklemeliyiz.

Exit mobile version