Site icon Dijital Tekerlek

Hoşçakal Sebastian Vettel!

Sebastian Vettel-Gangsta's Paradise

“Herkes Ferrari fanıdır. Öyle olmadıklarını söyleseler de Ferrari fanıdır.” Sebastian Vettel Formula 1 kariyerini bugün noktaladı. 4 defa Formula 1 şampiyonluğu yaşayan Sebastian Vettel’in kariyerindeki ikonik anları gelin birlikte hatırlayalım.

Gelecek Planlarının Başrolü

Toro Rosso bünyesinde gösterdiği başarılı performansla beraber Red Bull’a geçen Vettel; takımdaki ilk yılı olan 2009 yılında takım arkadaşı Webber’i mağlup etmeyi başararak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. O yıl elde edilen genel sıralama ikinciliği ile beraber Vettel, Helmut Marko ve Christian Horner’in gelecek planlarında başrol rolünü kaptı.

En Genç Formula 1 Şampiyonu

2010 yılına geldiğimizde rekabetçi Red Bull arabası ile pistteki performansı merak edilen Vettel; son yarışa kadar devam eden rekabet ile hafızalara kazınan 2010 yılında son yarışın sonunda şampiyonluğu elde etti. Bununla birlikte Vettel en genç Formula 1 şampiyonu unvanını da eline geçirmiş oldu. 2010 yılının ardından sonraki 3 yılda şampiyon olan Vettel, çok kısa sürede kendisini kanıtlamıştı. Ayrıca 2010 yılında İstanbul Park’ta Webber ile yaşadığı kazada Serhan Acar’ın anlatımıyla halen kulaklarımızda.

2011 – 2012 – 2013 Şampiyonluğu

2011 yılında 19 yarışta, 17 podyum görerek sezonu tamamlayan Vettel; yılın sonunda en yakın rakibi Jenson Button’a 122 puan fark atarak şampiyonluğunu ilan etmeyi başardı. Ardından gelen 2012 yılında ise Ferrari pilotu Fernando Alonso ile dün gibi hatırladığımız mücadele sonucunda 3 puan fark ile şampiyonluğunu ilan etti.

Tarih Tekerrürden İbaret

Red Bull kariyerinde 6 yılda kazandığı 4 şampiyonlukla kendisini Formula 1 efsaneleri arasına yazdıran Vettel’i 2014 yılında Torro Rosso’dan gelen yeni takım arkadaşı Daniel Ricciardo bekliyordu. Torro Rosso çıkışlı genç yetenek Ricciardo, Red Bull’daki ilk sezonunda 3 galibiyet, 4 podyum ile beraber en büyük rakibi olan takım arkadaşı Sebastian Vettel’i mağlup etmeyi başardı. Bununla birlikte akıllara 4 defa şampiyon olan Vettel’in, takım ile ilk yılını geçiren çaylağa yenilmesi; birçok kişi tarafından Ferrari’ye geçiş sürecini kolaylaştırmak amacıyla yenildi şeklinde yorumlandı.

Forza Ferrari

“Bir çocuğa kağıt ve boya verin ve bir araba tasarlamasını isteyin, kesinlikle kırmızı yapacaktır.”

Çocukluğunda katıldığı karting serilerinde dahi Vettel’in en büyük idolü şampiyonluktan şampiyonluğa koşan Michael Schumacher’di. Bununla birlikte Vettel’in elbette hayallerini süsleyen takım, o yıllarda bugünden çok daha farklı olarak herkesin imrenerek baktığı ikonik takım: Ferrari’ydi. Vettel hayallerinin takımı olan Ferrari ile 2015 yılında 2 yıllık sözleşme imzaladı. 2015 yılında Mercedes tarafından domine edilen sezonda dahi, kendinden söz ettirmeyi başaran Vettel’in 2016 sezonu oldukça sönük geçmişti.

Şampiyonluk Hasreti

2017 yılında Ferrari bünyesinde üçüncü yılını yaşayan Vettel için şampiyonluk artık zorunlu hale gelmişti. Aracın Mercedes’in tüm sezonu domine edebilen aracı ile rekabet edebilecek seviyeye getiren Ferrari tarafında gözler her zaman olduğu gibi Sebastian Vettel’in üzerindeydi. Bununla birlikte sezona yaptığı güzel başlangıç ile beraber ilk defa Ferrari tulumları ile sıralama da liderliğe yükselmeyi başardı. Monza’da Hamilton’a kaptırılan yarışın ardından, Singapur’da startta takım arkadaşı Raikkonen ve Verstappen ile yaptığı kaza sebebiyle lider olarak başladığı yarıştan puansız ayrılan Vettel 25 puanlık dezavantaj ile şampiyonluğu avcunun içinden kaçırdı. Ardından Japonya’da yaşanan motor arızası ile beraber Hamilton karşısındaki umutlar Ferrari için tükendi.

“Herkes Ferrari fanıdır. Öyle olmadıklarını söyleseler de Ferrari fanıdır”

“Fight For Five”

https://youtu.be/daJMLXcdc-M

2018 sezonunda 4’er şampiyonluğa sahip olan Vettel ve Hamilton arasında yaşanacak olan 5. şampiyonluk mücadelesi kamuoyunda “Fight For Five” naraları ile ateşlendi. 2018 yılına oldukça iyi başlayan Vettel için Hockenheim yarışı belki de kariyerinin en büyük dönüm noktasıydı. Yarışa 14. sırada başlayan Hamilton’a karşı pole pozisyonuna sahip olan Vettel, yarış içerisinde de kontrolü yağmur başlayana kadar elden bıraktı. Hafif yağmur yağışının başlamasıyla yağmur lastiklerinin zamanı kollanırken; Sebastian Vettel aracın kontrolünü kaybetti ve bariyere girdi. Bu yarışta Hamilton’a atabileceği 10 puanlık fark yerine, tek bir hata ile 26 puan fark yedi. Teknik olarak olmasa da 2018 sezonu psikolojik olarak belki de tam olarak Hockenheim’da, Vettel’in evinde sona ermişti. İkonik 2018 sezonundan sonra ibre, Hamilton ve Mercedes tarafına kaymıştı.

Ayrılıkta Sevdaya Dahil

2019 yılında göreceli olarak sallantılı bir sezon geçiren Vettel, 2020 yılında beklenmedik bir tutum ile karşı karşıya kaldı. 2 yıldır esen soğuk rüzgarlar sonucunda 2020 sezonunda Ferrari ve Vettel arasındaki ipler kopma noktasına geldi. Bununla birlikte her iki tarafında beklentilerinin sonuna gelinirken; Ferrari tarafı sezon başlamadan Vettel ile yolların ayrıldığını kamuoyuna duyurdu.

Son Bir Umut: Aston Martin!

Racing Point’in Aston Martin dönüşümü ile beraber takıma katılan Vettel, 2021 sezonunu 12. sırada tamamladı. Bununla birlikte 2022 yılında değişen aerodinamik kurallar ile beraber büyük bir heyecanla beklenen sezonu da 12. sırada tamamladı.

Veda

2022 sezonunun sonunda kariyerini noktalayacağını Temmuz ayında açıklayan Vettel, 2007 yılında başlayan Formula 1 kariyerini 2022 Abu Dabi Grand Prix’si ile sonlandırdı. Bununla birlikte 35 yaşında kariyerini tamamlayan Vettel; daha önce BMW Sauber, Toro Rosso, Red Bull ve Ferrari takımları ile boy gösterdiği sezonlarda 122 kez podyuma çıkma başarısı gösterdi.

Yani günün sonunda Formula 1’den 4 kez dünya şampiyonu olan, sempatik ve rekabetçi tavırları ile gönüllerde taht kuran bir Sebastian Vettel geçti. Bizim çocukluğumuzu hayallerini başararak süslediğin için teşekkürler Bebek Schumi!

Sebastian Vettel Açıklamaları

“Birkaç puan daha almak isterdim ama bu yarıştan keyif aldım, bugün yarışa ulaşmak için biraz farklı bir ısınma vardı ama ışıklar söndüğünde sadece yarışı düşünürsünüz. Bugün en iyi stratejiyi seçemedik, bu utanç vericiydi çünkü bence yapıcılar şampiyonasında bir pozisyon kazanabilirdik ama genel olarak harika bir gündü. Lastikler eskidikçe pozisyon kaybettik, ancak bir kez durmayı seçtiğimizde değiştiremedik. Bu kadar çok pozisyon kaybetmek hiç hoş değil, bazı iyi mücadeleler veriyordum ve finalde Ricciardo’ya da yaklaştım ama sorun değil. Ben ve onun puanlara girmesi güzel bir sonuç. Gerçekten söyleyecek başka bir şeyim yok, harika bir hafta sonuydu ama sadece kendimi tekrar edebilirim,”

“Son iki yıl belki sportif açıdan hayal kırıklığı yarattı ama hayatım için çok faydalı ve önemliydi. Farkına vardığım o kadar çok şey oldu ki, bulunduğumuz konumda olmak büyük bir ayrıcalık ama aynı zamanda sorumluluklar da getiriyor. Umarım bunları diğer sürücülere aktarabilirim ve böylece yaptığımız işi devam ettirebiliriz. Söylediklerimiz ve yaptıklarımızla onlara ilham verme gücüne sahip olduğumuzu görmek güzel ve bence yarışmaktan daha önemli şeyler var. Umarım daha önemli değerleri aktarabiliriz. Son birkaç yıl harikaydı ve bana verdiğiniz mesajlar, mektuplar ve tüm sevginiz için hepinize minnettarım. Her şeyi özleyeceğim ama bu kariyeri yaşamak çok keyifliydi, çok teşekkür ederim” 

“Yeni PEUGEOT e-308, 2023 yılında satışa sunuluyor!”

Exit mobile version