Site icon Dijital Tekerlek

Hidrojen ile Çalışan Otomobil Test Aşamasından Geçti

Hidrojen ile Çalışan Otomobil Test Aşamasından Geçti 2

Ülkemizin son günlerde üzerinde çalışmalarda bulunduğu bir diğer otomobil, hidrojen ile çalışan otomobilin olduğunu biliyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ile TÜBİTAK’ın ortak çalışma yaptığı otomobil test aşamasından geçti.

Yerli otomobilin prototipinin tanıtılmasının ardından 1 ay geçse de Türk mühendisler başka çeşit otomobiller üzerinde çalışmalar yapmaya devam ediyor. Üstelik otomobilin ilerleyen senelerde bizlere katacağı ekonomik çıkarların fazla olduğu bilindiğinden hükümetimiz bu tip otomobillere yatırım yapmaya devam ediyor. Son olarak yatırım yapılan hidrojen ile çalışılan otomobil Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından test aşamasından geçti. Aracın bünyesinde bulunan bor ve hidrojen sistemleri ile çalışan araç, içinde bulunan pillerine giden hidrojenin enerjisiyle dönüştürülerek aracın gidişatı sağlanmış. Hidrojen ile çalışan aracın sadece 2 adet üretilmesinden kaynaklanan araç şimdilik test aşamasında kullanılıyor. Elektrikli otomobillerin çalışma prensibine dayanılarak yapılan araç gelecek seneler için çok büyük ümit vaat ediyor.

Bor Maddesi de Araçta Kullanılıyor

Enerji Bakanı Fatih Dönmez tarafından test edilen araç ilk testte olumlu puan almış oldu. Kendi içerisinde bulunan hibritler sayesinde hidrojen yakıtlı pillerin artmasıyla menzil uzayacak ve bu sayede deneme için yapılacak araçlar meydana gelecek. Elektrikle 300 kilometre sahip olacak araç hidrojen yakıt ile birlikte 150 kilometre uzamış olacak. Aracınız ile uzun bir seyahate çıktığınızda, hidrojen ihtiva eden bir yakıt koyarsanız gidiş menzilinizi uzatmış olacaksınız. Araç içerisinde şuan ki yapılan test aşamalarında hidrojen tutucu olarak bor kullanılmaktadır. Elektrikli araca benzese de yapılan şarj sistemi açısından farklılıklar var. Bor sistemi üzerinden hidrojen kaynağını elde ederek sürüş mesafesini uzatmış oluyorsunuz.

Hidrojen ile giden aracın hangi senede seri üretime geçerek sürücüler ile buluşacağı konusunda kesin bir bilgi verilmedi. Bu yüzden gelecek anlamda Bor elementine oldukça ihtiyaç duyabiliriz.

Exit mobile version