Site icon Dijital Tekerlek

Gümrükte Arabası Olanlara Müjde

Gümrükte Arabası Olanlara Müjde 1

Gümrüklerde soruşturma veya kovuşturma sebebi ile el konulan araçlar için Temmuz ayında yapılan düzenlemeden sonra bugün itibariyle yasal süreç başladı. Yaklaşık olarak 40 bin araçtan bahsediliyor. 31 Aralık’a kadar sürecek başvuru süresi boyunca ÖTV’nin %25’ini ödeyerek, araç sahipleri araçlarını gümrükten alabilecek.

Temmuz ayında Meclis’te kabul edilen torba yasanın içerisinde yer alan ve gümrüklerde el konulan 40 bin aracı ilgilendiren düzenleme artık resmileşti. Gümrüklerde vergilerinin kısmen eksik ödenmesi nedeniyle başlatılan bir soruşturmaya veya kovuşturmaya konu olan araçların, sahiplerine iadesi ile alakalı yönetmelik bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Fakat ilgili araçların müsadere kararı verilmemiş ve henüz tasfiyesi tamamlanmamış olanları kapsam içinde sayılıyor..

Yurt dışından getirdiği aracı gümrüklerde bekletilen vatandaşlar 31 Aralık 2019 tarihe kadar ilgili Gümrük İdaresine başvuruda bulunarak aracının iadesini talep edebilecek.

Gümrükten Çıkış Maliyeti

Gümrüklerde el konulan ve iadesi mümkün olan araçların maliyetinin hesabı için vergi mevzuatına göre bir ÖTV rakamı çıkarılacak. Araç sahipleri iadesi için başvurduktan sonra onay alırlarsa, araç için belirlenen ÖTV’nin %25’lik miktarını ilgili gümrük idaresine ödmenin ardından araçlarını teslim alabilecekler. Yalnız bahsettiğimiz ödenmesi gereken tutar, başvuru sahibine bildirildiği tarihten itibaren bir ay içinde ilgili gümrük idaresine ödenmek zorunda.

Yukarıda bahsettiğimiz ödemelerin yapılmasından sonra, kanunun geçici 11. maddesi kapsamındaki ödemeye konu araç ile ilgili el koyma kararı kaldırılacak. Aracın iadesi, soruşturma seviyesinde Cumhuriyet savcısı veya sulh ceza hakimliğinden, kovuşturma seviyesinde ise kovuşturmayı yapan mahkemeden istenecektir.

Tekerlekli Haberlerden Her Gün Haberdar Olun

Hasar ve Arızalar Alıcı Sorumluluğunda

Cumhuriyet savcısı, sulh ceza hakimliği veya mahkeme tarafından verilen iade kararının çıkması üzerine, araç sahibine iade edilecek. Fakat icra mantığında da olduğu gibi araçların gümrüklerde alıkonulmasından dolayı beklediği süre içerisinde ortaya çıkan tüm ücretler ise aracı alacak kişiden karşılanacaktır.

Exit mobile version