Site icon Dijital Tekerlek

GÖKLERİN VELİAHTI: THY

GÖKLERİN VELİAHTI: THY 4

Günümüzde yurt dışında hangi markayla tanınıyoruz? dersek siz hangi cevabı verirdiniz? Yurt dışında yaşayan insanların çoğu buna Türk Hava Yolları ( THY ) diyecektir🛫. Son zamanlarda devir meseleleriyle gündemde olsa da biz sizin için bu yazımızda Türk Hava Yolları’nın günümüze gelen serüveninden bahsedeceğiz✍🏻.

Ulu önder Atatürk’ün ”İstikbal göklerdedir. Göklerini korumayan uluslar, yarınlarından asla emin olamazlar.” sözü doğrultusunda THY ilk olarak 20 Mayıs 1933’te Türk Hava Postaları ismiyle faaliyete başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Atatürk Hava Limanı merkezli olarak kuruldu. Başlangıçta kuruluşun toplam filosu 28 koltuk kapasiteli 5 uçak ve 24 personelden oluşuyordu.

İLK UÇUŞ🛫

Türk Hava Yolları ilk uçuşunu Eskişehir aktarmalı olarak Ankara’ya yaptı. Bu uçuş için 180.000 TL bütçe, 7 pilot, 8 makinist, 8 memur ve 1 telsizci ile toplam olarak 24 kişiden oluşan ekip yola çıktı. Türk Bayrağı sonunda göklerdeki yerini almış oldu🇹🇷💕.

İLK YURTDIŞI UÇUŞ: ATİNA✈️🗺

Şirket ilk kurulduğunda bütçesi 180.000 TL’ydi. Kısa sürede göklerdeki hakimiyeti kazanmasıyla yükseliş başladı💪🏻. 1945 yılında 18 bin olan yolcu sayısı bir yıl sonra 37 bin oldu👏🏻. Böylece yurt dışı seferi için engel kalmadı. Türk Hava Yolları, ilk yurt dışı uçuşunu 1947 yılında Yunanistan’ın Atina şehrine gerçekleştirdi. Bu uçuş Ankara-İstanbul-Atina aktarmalarıyla gerçekleşti. 1951 yılına gelindiğinde yeni filo 720 koltuk ve 33 uçaktan oluşuyordu. Böylece Lefkoşa, Beyrut ve Kahire gibi yeni noktalara uçmaya başlandı✈️.

ULUSLARARASI HAVA LİMANI ADIMI🙏🏻

Chicago Sözleşmesi ile yapımına karar verilen uluslararası olma niteliğindeki havalimanı İstanbul Yeşilköy’de tamamlandı. Böylelikle Türkiye, uluslararası hava trafiğine açıldı. Liman, uluslararası standartlarda inşa edilerek THY’nin serüveni başladı👍🏻…

İLK HAC SEFERİ🕋

1953 yılında hac ibadetini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar için ulaşım imkanı sağlamak isteyen THY, rotasına hac seferini ekledi.

1955 yılında şirket, Devlet Hava Yolları Umum Müdürlüğü ismini değiştirerek tarihe ismini yazdıracak olan TÜRK HAVA YOLLARI ismini aldı📖.

1957 yılı ve sonrasında Türk Hava Yolları’nın filosuna bakıldığında 19 adet DC-3, 7 adet yolcu uçağı ve 2 adet kargo uçağı olamak üzere toplamda 28 adet uçağı bünyesinde bulunduruyordu. Şirket, pistonlu motorlardan tepkili motorlara geçerek sivil havacılık tarihine tertemiz bir sayfa açtı. Bu yeni dönemle birlikte taşınan yolcu sayısı 2 katına çıkarak 394 bine ulaştı.

1960 yılında 6 adet F-27 uçağı filoya katıldı. Bu gelişmeler adeta bir yağmur gibi yağıyordu havacılık sektöründe😉.

Dijital Tekerlek | Instagram

180 bin TL bütçe ve 24 kişilik personelle başlanan bu serüven 1968 yılında 200 milyon TL bütçe ve 4.437 kişilik dev kadroya bırakmıştı kendini💪🏻. Büyüme devam ederken, Avrupa’nın ilk McDonnel Douglas DC-10 uçağını satın almasıyla tarihe adını tekrar yazdırdı📜.

1993 yılına gelindiğinde kimliğine yeni rotalar yazılmıştı bile… Denizaşırı seferler, Uzak Doğu uçuşları ile gündemden düşmüyordu. 55 dış ve 23 iç hat ile toplam uçuş noktasını 78’e yükseltmişti🗺.

Türk Hava Yolları

YOLCU MEMNUNİYETİYLE DE GÖKLERİN 1 NUMARASI🥇

THY, özel yolcu programları ve first class özellikli uçuş kalitesiyle dünyadaki herkesin ilgisini toplamış ve tercihlerde en üste yerleşmeyi başarmıştı.
2012 yılında Avrupa’nın en genç ve modern filosu olmasıyla 200. Uçağının haklı gururunu yaşadı😉.
Skytrax Ödülleri’nde yolcuların oylarıyla 5 kez üst üste Avrupa’nın En İyi Havayolu oscarını kazandı🏆🤗.

Dünyada en fazla ülkeye uçan havayolu şirketi oldu!!!💪🏻

Başarılara doymayan gururumuz Avrupa Sivil Havacılık Emniyet Ajansı (EASA)’ın verilerine bakıldığında Türk Hava Yolları, Avrupa Birliği ülkelerinin havayollarına karşı 3 kat daha fazla güvenilir olduğu açıklandı👏🏻.

Günümüzde 325 uçağıyla gökleri süsleyen gururumuz 122 ülke ve 304 uçuş noktası ile en iyi havayolu şirketi olmanın sevincini yaşıyor🥰.

Türk Hava Yolları, göklerdeki adının yanısıra küresel çapta yaptığı iş ortaklıkları ve anlaşmalarıylada zirveyi kimseye kaptırmıyor😌.

Daha da büyümeye devam edecek olan Türk Hava Yollarını kutluyoruz👏🏻. Bir sonraki marka yazımızda görüşmek üzere…

Türk Hava Yolları

Kaynak 1

Exit mobile version