Site icon Dijital Tekerlek

GMA, T.50 modeli için gün sayıyor

GMA (Gordon Murray Automotive) T.50 süper otomobil, 16 ve 17 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan 78. Goodwood Üyeler Toplantısında ilk kez kamuoyu önüne çıkacak.

GMA T.50 süper otomobil teknik özellikleri

T.50’nin aktarma organları, geçmişin analog süper otomobillerine bir başka selamdır. Profesör Murray, motor geliştiricisi şirketi Cosworth‘u 12.100 dev/dak‘ya kadar devir yapabilen doğal emişli 3,9 litrelik bir V12 motor geliştirmeye yardımcı olmak için görevlendirdi ve bu da onu tarihteki en yüksek devirli yol V12’si haline getirdi. V12 standart olarak 654 beygir ve ram indüksiyonlu 690 beygire kadar geliştirirken, dakikada 11.500 rpm‘ye ulaşır.

Ortaya monteli motor, kapaklarla kapatılmadan motor bölmesinde tamamen sergilenmektedir. Murray, motorla ilgili olarak, “Bu, Cosworth’un yaptığı harika bir motor. Ağırlığı, düzeni, maksimum devir sayısı ve güç yoğunluğu bakımından şimdiye kadar üretilmiş olan her şeyin çok ilerisindedir.” dedi.

Henüz performans rakamları açıklanmadı; Murray’e göre, bunlar T.50’nin amacı değil. Murray, “En yüksek hızların peşinden koşma gerçeği, özellikle daha büyük, daha ağır ve daha ağır motor gereksinimini artıran her zamankinden daha güçlü motorlar aracılığıyla yalnızca ağırlık katıyor. Biz bundan çok farklı bir yaklaşım izliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Süper otomobilde tahrik arka tekerleklere gönderilir ve T.50, uzman Xtrac tarafından geliştirilen özel sipariş altı ileri manuel şanzımana sahiptir. Akıcı bir ayar, fanın zemin etkisinden en iyi şekilde yararlanmak için yüksek yere basma kuvveti modu ve ram indüksiyon kullanan en yüksek hızda çalıştırmalar için bir V-Max ayarı da dahil olmak üzere çeşitli sürüş modları da onaylandı.

GMA T.50 tasarımı

Ünlü otomotiv mühendisi Murray, T.50’yi gerçek bir analog süper otomobil ve giderek ağırlaşan modern hiper otomobillerin mükemmel panzehiri olarak tanımlıyor.

Murray, T.50’yi Formula 1 ve yol otomobili tasarımındaki 50. yılını kutlamak için kaleme aldı – ve bitmiş otomobil, her zamanki ufak tefek mühendisliğini, kendine has aerodinamik çılgınlığının ek bir çizgisiyle sunuyor. Süper otomobildeki tüm ana bileşenler İngiltere firmalarından temin edilmesiyle dikkat çekiyor.

Murray, T.50’nin tasarımının, çağdaş süper arabalarda ve hiper arabalarda bulunan büyük kanatların, kanatların veya havalandırma deliklerinin olmadığını vurgulayarak, saflık içinde bulunduğunu açıklıyor. Bu nedenle, aracın alçak burnu pürüzsüz ve büyük bir ayırıcı veya başka bir parça tarafından bozulmamış durumda ve önden bakıldığında efsane otomobil McLaren F1‘i andırıyor.

4.352 mm uzunluğunda, 1.850 mm genişliğinde ve 1.164 mm yüksekliğindedir. En önemlisi, ağırlık, sıvılarla birlikte 986 kg olmasıyla şaşırtıyor. Şasi bağlı karbon-alüminyumdur, karoser ise karbon fiberdir.

Otomobilin arka bölümünde gözlere rahatlıkla çarpan fan, büyük kanatlara veya ayırıcılara ihtiyaç duymadan T.50’ye gerçek yer etkili aerodinamiği sağlar. Pek çok konfigürasyonda çalışır ve “frenleme modunda” yere basma kuvvetini yüzde 100 artırır ve frenleme mesafesini oldukça iyi bir şekilde düşürür.

Fanın küçük bir olumlu yan etkisi de fazladan 15 kg itme sağlamasıdır. Murray, tasarımını üstlendiği McLaren F1’in gelişimi sırasında çift fanlı bir düzenlemenin düşünüldüğünü ancak zaman kısıtlamaları sebebiyle bunun gerçekleştirilemediğini de açıkladı.

Gordon Murray, yeni süper otomobilin sergilenecek olmasıyla ilgili, “T.50’yi göstermek ve sergilemek için Goodwood Üyeleri Toplantısından daha iyi bir yer yok. Süper otomobilimizi daha önce gösterememek sinir bozucuydu, ancak Goodwood’u ziyaret etmek isteyen herkes için beklemeye kesinlikle değecek. Bunu dört gözle bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Yola çıkacak T.50’nin üretim rakamları sadece 100 örnekle sınırlı olacak ve bunlardan ilkinin önümüzdeki yıl gelmesi bekleniyor. Hepsi inşa edildikten ve hesaplandıktan sonra GMA, sadece 25 adet olacak olan T.50s Niki Lauda‘nın üretimine başlayacak.

“Yeni mimarisiyle 2022 BMW 2 Serisi Active Tourer tanıtıldı” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version