Site icon Dijital Tekerlek

Geri dönüştürülebilir malzemeli Mini Strip tanıtıldı

İngiliz otomobil üreticisi Mini, moda tasarımcısı Paul Smith ile işbirliği yaparak özel tasarımlı tamamen elektrikli Strip modelini ortaya çıkardı. İlginç detayları bulunan otomobille ilgili tüm detayları sizin için derledik.

Yeni şeyler deneme konusunda utangaç bir şirket olmayan Mini, tekrardan yeni bir deneme ile karşımızda. Mini, otomobil çevrelerinde orijinal Mini’ye parlak renkli çekimleriyle tanınan İngiliz moda tasarımcısı Paul Smith ile birlikte çalışarak, firmanın sürdürülebilirlik hedeflerini vurgulayan, sadeleştirilmiş, yalnızca bir adet olan bir modeli yarattı.

Tamamen elektrikli Cooper SE modeline dayanan Strip’in ana odak noktası “Basitlik, Şeffaflık, Sürdürülebilirlik”tir. Fayda ve verimliliğe vurgu yapan basit ve sürdürülebilir otomobiller üreticisi olarak Mini’nin geleceği için bir başka girişimi olarak 2020’de açıklanan Urbanaut konseptini de aynı şekilde takip ediyor.

Adından da anlaşılacağı gibi, İngilizce’de soymak anlamına gelen Strip, standart otomobilin birçok özelliğini ortadan kaldırır ve ağırlık azaltma ve saf işlevsellik adına birkaç benzersiz tasarım ipucunu benimser. Yalnızca Smith tarafından “mutlak gerekli” sayılan öğeler otomobilde yer alıyor. Peki bu benzersiz otomobilin tasarımı nasıl?

Yeni Mini Strip tasarımı

Tamamen elektrikli Mini Strip’in tasarımında, galvanizli çelik gövde üzerinde korozyona karşı koruma sağlamak için ince bir kaplama yer alıyor. Bu tasarım sayesinde, araçta görülemeyecek olan taşlama izlerini ve diğer kusurları görebilme imkanına sahip olabiliyorsunuz. Bu kasıtlı olarak yapılan kaba tasarım, otomobilin tasarımcısı Paul tarafından “mükemmel kusur” olarak adlandırıldı. Yani otomobilin dış tasarımı aslında bitmemiş bir halde.

Mini ve Smith, çıplak kabine büyüleyici bir yaklaşım getirerek üretim sürecinin parçalarını gizlemek yerine, arabanın ömrünün sonunda ne kadar kolay bozulabileceğini gösterdiği iddia edilen açık cıvatalarla onları vurguladılar.

Otomobilin çeşitli parçaları, benzersiz ön ve arka apron ekleri de dahil olmak üzere geri dönüştürülmüş plastikten 3D olarak basıldı. Jantlar için ızgara kaplaması ve aero kapakları geri dönüştürülmüş Perspex malzemesinden yapılmış. Panoramik tavan da aynı şekilde tasarlandı. Bunun yanı sıra otomobilde yeni bir ızgara da bulunuyor. Bu dokunuşlarla birlikte otomobil, verimlilik ve stilin hoş bir kombinasyonunu oluşturuyor.

Dikkat çekici otomobilin iç tasarımında bulunan gösterge paneli artık füme cam kaplamalı ve ekransız, büyük, yarı saydam bir paneldir. Bunun yerine, sürücünün akıllı telefonu ön panelin ortasına giriyor ve otomobilin medya sistemine otomatik olarak bağlanıyor. Ön konsolun üst kısmı, kapı omuzları ve bagaj rafı, yedek olarak kullanılabilecek geri dönüştürülmüş mantardan yapılıyor. Mini, mantarların köpüklü plastiklerin yerine mükemmel bir gelecek vaat ettiğini söylüyor. Tamamen geri dönüştürülebilir ve üretimi sırasında karbondioksiti emen bu malzeme, ek bir avantaj olarak mükemmel bir ses yalıtımı görevi gören açık gözenekli bir malzemedir.

Kabindeki tek fiziksel kontroller, pencereler için anahtarlardan ve Start-Stop düğmesinden biraz daha fazlasını bulacağınız orta konsolda yer alıyor. Otomobilin tamamı deri ve krom içermez ve koltuklar geri dönüştürülebilen örme kumaştan yapılmış. Paspaslar da aynı şekilde geri dönüştürülmüş kauçuktan yapılmıştır.

İçeride, beş renkte “Paul Smith çizgileri” dikkatinizi çekerken, gösterge paneli, üst paneş ve bagaj rafı hariç, çoğu döşeme parçaları kabinin dışında bırakılmıştır. Bu kısımlar bile tabiri caizse “normal” değildir.

Otomobilin başka yerlerinde hava yastığı, sentetik deri yerine gidon bandına sarılmış minimalist direksiyon simidinin merkezinden görülebilirken, iç kısımların neredeyse tamamen ortaya çıkması için kapı panelleri için de ağ kullanılıyor. Bu ağlarda ise emniyet kemerleriyle uyumlu bir turuncu renk kullanılmış. Kapı kolları ise sarmalı tırmanma ipinden yapılıyor. Tavandaki hava yastıkları da sergileniyor, otomobilin kablolama tezgahı da dikkat çekiyor. Mini, “normalde üretim sırasında gizlenen işlevlere” özellikle dikkat çekiyor. Ağırlıktan tasarruf etmek için kabinin çoğu da boşaltıldı.

MINI, Strip için de süslü koltuk döşemeleri tasarlamadı. Tamamen tek renkli olan koltuk döşemeleri, markanın dediğine göre kullanım ömrü sona erdiğinde kumaşın geri dönüştürülmesini kolaylaştıracak.

Paul Smith ise tasarladığı Strip modeli ile ilgili, “İkonik Mini’yi yeniden yaratma fırsatı bulduğum için inanılmaz derecede minnettarım. Geçmişe saygı duyarak ve geleceğe bakarak çok özel bir şey yarattık. Mini ekibinin bana aracın tasarımına yaklaşım konusunda yanlamasına düşünmem için güven ve özgürlük verdiği için kendimi çok ayrıcalıklı hissediyorum. Birlikte, temellere geri dönerek, her şeyi azaltarak ve aracı sökerek gerçekten benzersiz bir şey yarattığımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Strip için seri üretime geçme amacı yok ancak Mini, sürdürülebilir otomobil üretimi ve tasarımının fizibilitesini göstermeye oldukça hevesli.

“Çin’de satışa çıkacak olan elektrikli Audi SUV görüntülendi” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version