Site icon Dijital Tekerlek

General Motors ‘un Hikayesi

general-motorss-dijitaltekerlek

General Motors

“Her keseye ve her isteğe göre araba.” stratejisiyle dünyaya nam salmış General Motors’u gelin beraber inceleyelim🔎.

William Durant, genç yaşlarında atlı binek arabaları yaparak sanayiciliğe atıldı🐎. İşine devam ederken otomobil sanayisinin gelecekteki ışığını 💫farkeden Durant daha o yıllarda büyük bir şirketin kurulmasını kafasında tasarladı🤔. Durant’a göre kurulacak olan şirket geniş alıcı kitlesi için değişik modeller üretecek, parça yapımcılarını aynı örgüt içinde toplayacak ve üretimi denetleyecek büyük bir kuruluş olmalıydı🏢. Kolları sıvayan Durant ilk olarak batmak üzere olan Buick Motor Company’i devraldı. İlk dört senede bu şirketi batmaktan kurtaran Durant bu şirketle beraber dev kuruluşunun ilk çekirdeğini oluşturdu👍🏻. Şirketin ürettiği ilk konsept otomobil, Buick Y Job oldu. Bu konsept otomobil sayesinde tüketicilerin taleplerini anlayabilmek için konsept otomobiller yapma fikri teşvik edilmeye başlandı⭐.

Tekerlekli Haberlerden Her Gün Haberdar Olun


Durant’ın girişimiyle kurulan ve Buick, Cadillac, Oldsmobile, Oakland(yeni adı Pontiac) gibi dört büyük şirketi bünyesine katan General Motors kısa sürede Ford’un en büyük rakibi oldu💪🏻. Ancak hızlı büyümeyle beraber denetim ve finansman sorunları şirkette nüksetmeye başladı😨. Bu sorunlar General Motors’un yönetiminin el değiştirmesine kadar gitti. Durant şirket yönetiminden uzaklaştırıldı🚶🏻‍♂. Girişimci karakterimiz tabiki de boş durmadı ve sonrasında Chevrolet ile ortaklık kurdu🤝. Fakat General Motors’tan vazgeçmeye de niyeti yoktu👊🏻.

Durant Tekrar Şirketin Başına Geçiyor

Gizlice General Motors’un paylarını satın almaya başlayan Durant tekrar kontrolü ele geçirdi💪🏻. Böylece Chevrolet’te General Motors’un bünyesine geçmiş oldu.
Durant’ın başkanlığında yeni bir büyüme dönemine giren General Motors ABD’nin en büyük sanayi kuruluşu olmuştu🥇🏢. Ama aksilikler yine peşini bırakmadı General Motors’un. Bu sefer de seri üretim ve talep eksikliği onu can evinden vurmuştu😔. Böylece General Motor’s yeni bir mali krize girmiş oldu ve Durant ikinci kez yönetimden uzaklaştırıldı🚶🏻‍♂. Durant, tekrar bir girişimde bulunsada bu sefer işler istediği gibi gitmedi ve 1935’te iflas etti📃. 1923’ten 1956’ya kadar şirketin başına Alfred Pritchard Sloan geçti.


1950’lere gelindiğinde şirket ABD’nin tüm iş kollarındaki en büyük şirketiydi. Bu yıllarda köpek yüzgeçleri ile ayırt edilen Cadillac’ın popüleritesi zirvedeydi🥇.
1964’lere gelindiğinde şirket efsanevi Pontiac Firebird’ün önünü açan Pontiac GTO’yu tanıttı📰.
General Motors 1953’te ilk spor otomobili olan Chevrolet Corvette’yi piyasaya çıkardı.
1995 yılında şirket tarihinde ilk kez 3 milyondan fazla aracı Kuzey Amerika’ya sattı ve böylece aynı yıl Çin pazarına girdi🇨🇳.
Kuruluşunun 100. Yılında General Motors’un iflasa sürüklenişi açık seçik ortaya çıktı. O yıl ABD’den borç alan şirket, Avrupa markalarını satmaya ve ücretlerinin düşürülmesine zorlandı📝.
General Motors her ne kadar yapılanma sürecinde başarılı olsada şirket eski konumunu yakalaması mümkün mü bu da merak konusu…
Bir sonraki markaların kuruluş hikayesinde görüşmek üzere… 👋🏻

Dijital Tekerlek | Instagram
Exit mobile version