“Her keseye ve her isteğe göre araba.” stratejisiyle dünyaya nam salmış General Motors’u gelin beraber inceleyelim🔎.
William Durant, genç yaşlarında atlı binek arabaları yaparak sanayiciliğe atıldı🐎. İşine devam ederken otomobil sanayisinin gelecekteki ışığını 💫farkeden Durant daha o yıllarda büyük bir şirketin kurulmasını kafasında tasarladı🤔. Durant’a göre kurulacak olan şirket geniş alıcı kitlesi için değişik modeller üretecek, parça yapımcılarını aynı örgüt içinde toplayacak ve üretimi denetleyecek büyük bir kuruluş olmalıydı🏢. Kolları sıvayan Durant ilk olarak batmak üzere olan Buick Motor Company’i devraldı. İlk dört senede bu şirketi batmaktan kurtaran Durant bu şirketle beraber dev kuruluşunun ilk çekirdeğini oluşturdu👍🏻. Şirketin ürettiği ilk konsept otomobil, Buick Y Job oldu. Bu konsept otomobil sayesinde tüketicilerin taleplerini anlayabilmek için konsept otomobiller yapma fikri teşvik edilmeye başlandı⭐.
Durant’ın girişimiyle kurulan ve Buick, Cadillac, Oldsmobile, Oakland(yeni adı Pontiac) gibi dört büyük şirketi bünyesine katan General Motors kısa sürede Ford’un en büyük rakibi oldu💪🏻. Ancak hızlı büyümeyle beraber denetim ve finansman sorunları şirkette nüksetmeye başladı😨. Bu sorunlar General Motors’un yönetiminin el değiştirmesine kadar gitti. Durant şirket yönetiminden uzaklaştırıldı🚶🏻♂. Girişimci karakterimiz tabiki de boş durmadı ve sonrasında Chevrolet ile ortaklık kurdu🤝. Fakat General Motors’tan vazgeçmeye de niyeti yoktu👊🏻.
Durant Tekrar Şirketin Başına Geçiyor
Gizlice General Motors’un paylarını satın almaya başlayan Durant tekrar kontrolü ele geçirdi💪🏻. Böylece Chevrolet’te General Motors’un bünyesine geçmiş oldu.
Durant’ın başkanlığında yeni bir büyüme dönemine giren General Motors ABD’nin en büyük sanayi kuruluşu olmuştu🥇🏢. Ama aksilikler yine peşini bırakmadı General Motors’un. Bu sefer de seri üretim ve talep eksikliği onu can evinden vurmuştu😔. Böylece General Motor’s yeni bir mali krize girmiş oldu ve Durant ikinci kez yönetimden uzaklaştırıldı🚶🏻♂. Durant, tekrar bir girişimde bulunsada bu sefer işler istediği gibi gitmedi ve 1935’te iflas etti📃. 1923’ten 1956’ya kadar şirketin başına Alfred Pritchard Sloan geçti.
1950’lere gelindiğinde şirket ABD’nin tüm iş kollarındaki en büyük şirketiydi. Bu yıllarda köpek yüzgeçleri ile ayırt edilen Cadillac’ın popüleritesi zirvedeydi🥇.
1964’lere gelindiğinde şirket efsanevi Pontiac Firebird’ün önünü açan Pontiac GTO’yu tanıttı📰.
General Motors 1953’te ilk spor otomobili olan Chevrolet Corvette’yi piyasaya çıkardı.
1995 yılında şirket tarihinde ilk kez 3 milyondan fazla aracı Kuzey Amerika’ya sattı ve böylece aynı yıl Çin pazarına girdi🇨🇳.
Kuruluşunun 100. Yılında General Motors’un iflasa sürüklenişi açık seçik ortaya çıktı. O yıl ABD’den borç alan şirket, Avrupa markalarını satmaya ve ücretlerinin düşürülmesine zorlandı📝.
General Motors her ne kadar yapılanma sürecinde başarılı olsada şirket eski konumunu yakalaması mümkün mü bu da merak konusu…
Bir sonraki markaların kuruluş hikayesinde görüşmek üzere… 👋🏻