Site icon Dijital Tekerlek

Geleceğin Lastik Teknolojisi Michelin’ den

Geleceğin Lastik Teknolojisi Michelin' den 4

Michelin Uptis Prototype

Michelin, Kanada’daki Movin’On Summit konferansında yeni havasız lastiklerini tanıttı. Michelin, ABD’li firma olan General Motors ile birlikte geliştirdiği bu lastikleri Michelin Uptis Prototype olarak adlandırdı. Uptis ismi “Unique Punctureproof Tire System”  kelimelerinin baş harflerinden esinlenmiştir.(“Benzersiz Patlamayan Lastik Sistemi”)

Michelin’den yapılan açıklamaya göre, dünya çapında yaklaşık 200 milyon lastik her yıl patlama, yol risklerinden kaynaklanan hasarlar veya dengesiz yıpranmaya yol açan uygunsuz hava basıncı sonucunda erkenden hurdaya çıkıyor. Michelin, Uptis havasız lastik teknolojisi ile bu probleme çözüm üretmeyi hedefliyor. Uptis’ler lastik yenileme veya yedek lastik üretimi için ham madde kullanımının azalmasını sağlayarak, çevreci ve ekonomik yapısıyla ön plana çıkıyor.

Her iki firma, bu havasız lastik modelini binek otomobillerde 2024 yılı civarında kullanıma sunmayı hedeflediklerini de belirtiyor. Lastiklerin bu günlerde Chevrolet Bolt adlı ufak elektrikli otomobil üzerinde test edildiği de biliniyor. Belirtilenlere göre bu yıl sonunda da bu lastiklere sahip bu test otomobillerini ABD sokaklarında görmemiz muhtemel.

Teknolojinin yönünü otonom araçlara çevirdiği bu dönemde, Uptisler sürücüsüz araçlarda lastik havasını düzenleme veya lastik değiştirme imkanın zor olması sebebiyle otonom araçlar için büyük bir fırsat.

Exit mobile version