Site icon Dijital Tekerlek

Fren Nedir? 🤔

Fren Nedir? 🤔 3

Fren Nedir ?

Araçlarımız da güvenliğimiz için gerekli olan en önemli parçalardan bir tanesi de fren sistemidir. Araç alırken güvenlik kriterlerimizin içine fren sistemini de dahil edip aracımızın güvenli olup olmadığını anlayabiliriz. Yeni nesil araçlarda bu güvenlik unsurunu en üst seviyeye çıkarmak için disk frenler kullanılmaya başlamıştır. Disk frenlerin çalışma prensibi şu şekildedir; fren pedalına uyguladığımız kuvvet sonucunda fren sisteminin içinde yer alan hidrolik sıvısı piston yardımıyla pompalanarak fren disklerine ulaşır fren diskleri ise sürtünme oluşturarak aracımızın güvenli şekilde yavaşlamasına yardımcı olur. Fren disklerine ne kadar fazla başınç gönderirsek aracımız o kuvvette yavaşlamaya başlar.  Üretilen birçok araçta diskler ön tekerlere konumlandırılır. Çünkü disk frenler ön tarafta kuşkusuz daha iyi performans gösterecektir. Yani fren yaptığımız esnada aracın ağırlığı ön tarafta yoğunlaşacağı için kavrama ve fren mesafesi daha iyi olacaktır.

Fren Nedir ?

Disk freni oluşturan diğer ufak parçalar şöyledir: Balata, piston, Kaliper, bağlantı noktaları ve diskten oluşmaktadır. Fren pedalına bastığımız an hidrolik sıvısı hortumlara iletilerek basınç hareketini başlatmış oluruz sonrasında ise yaptığımız basınçla hidrolik sıvısı kaliperin arasına konumlandırılan balata pistonlarının ulaşmasını sağlayacaktır. 

Dijital Tekerlek | Facebook

Dışarıdan baktığımız vakit çok kolay ve basit bir sisteme dayanan fren sistemi bizim uyguladığımız ufak bir kuvvet sonucu devreye girmektedir. Fakat araçta güvenliğimizin en üst seviyeye taşınması için bu basit sistem kusursuz ve sorunsuz çalışmak zorundadır. 

Görsel Kaynak

Exit mobile version