Site icon Dijital Tekerlek

Formula 1 2021 Dünya Şampiyonu: Max Verstappen!

Formula 1 2021 Dünya Şampiyonu: Max Verstappen! 11

Oldukça çekişmeli geçen Formula 1 2021 takviminin ardından Formula 1 2021 Şampiyonu Max Verstappen oldu. Sezonun son yarışı olan Abu Dhabi Grand Prix’sinin detaylarına gelin birlikte haberimizde göz atalım.

İlk olarak halihazırda puan durumunda 369,5 puan ile Max Verstappen ve Lewis Hamilton aynı puana sahip. Yani Abu Dhabi Grand Prix’sini önde bitiren isim direkt olarak sezonunda şampiyonu olacak. Bu nedenle Abu Dhabi Grand Prix’si son yıllardaki en heyecanlı son yarış olarak görülüyor.

F1 2021 Abu Dhabi Grand Prix’si detayları

Pole pozisyonunda başlayan Max Verstappen, ilk kalkışta Lewis Hamilton’a göre daha yavaş bir kalkış yaparak liderliği ilk viraja gelmeden Hamilton’a vermek durumunda kaldı. Ardından ilk tur içerisinde yeniden Hamilton’u yakalayan Verstappen geç fren yaparak liderliği aldığı virajda Hamilton pistin dışına çıkmak zorunda kaldı ve o virajı pist dışından kesmek durumunda kaldı. Bununla birlikte liderlik yeniden Mercedes tarafına geçmiş oldu.

İlk pit stopların ardından Lewis Hamilton, pite girmeyip lider pozisyonunda olan; Red Bull Racing pilotu Sergio Perez’i 20. turda yakaladı. Bununla birlikte 20. turda başlayan Perez Hamilton mücadelesi 22. tura kadar devam etti. Bu süre boyunca Perez takım arkadaşı Verstappen’e yaklaşık 6 saniyelik bir avantaj sağlayarak adeta yarışa tutunmasını sağladı.

27. turda ise Alfa Romeo pilotu ve Ferrari’nin son dünya şampiyonu Kimi Raikkonen fren sistemindeki sorun nedeniyle kariyerindeki son yarışı maalesef bitiş çizgisinde tamamlayamadan Formula 1 kariyerine son verdi. Bununla birlikte 29. turda ise George Russel yarışa veda etmek zorunda kaldı. 35. tura geldiğimizde ise Alfa Romeo tarafının diğer pilotu Antonio Giovinazzi aktarma organı sorunu nedeniyle yarışa veda etti.

Giovinazzi tarafında yaşanan sorun nedeniyle devreye giren sanal güvenlik aracı ile Red Bull Racing iki pilotunu da taze lastikler için pite çağırdı. Adeta son zarı atan Red Bull Racing tarafına karşılık olarak Mercedes; Hamilton’u pistte tutarak pist avantajını korumaya kararını aldı.

Formula 1 2021 Dünya Şampiyonu son turda belli oldu

Yapılan son pit stop ile Max Verstappen ve Lewis Hamilton arasındaki fark 16 saniye seviyesindeydi. Yani Verstappen’in taze lastiklerle, Hamilton’u yakalaması için yaklaşık her turu 0.8 saniye daha hızlı atması gerekiyordu. Tempo tarafında buna izin vermeyen Mercedes tarafı için yaşanabilecek en kötü ihtimal olan, güvenlik aracının devreye girmesi ihtimali: Latifi’nin yaptığı kaza ile gerçekleşti. Ayrıca bu kazanın ardından Verstappen pite girip lastiklerini değiştirme şansını yakalarken, Hamilton pite giremedi.

53.turda yaşanan kazanın ardından devreye giren güvenlik aracı son tura kadar pilotların önünde ilerlerken alınan karar ile bir tur geriden takip eden pilotlar Hamilton ve Verstappen’nin arasından ayrıldı. Adeta iki pilot son turda şampiyonluk için savaştı. Bu savaşın kazananı ise şüphesiz inanılmaz stratejileri ile taze lastiklere sahip olan Max Verstappen oldu.

Son olarak 56. turda yarıştan çekilen Sergio Perez ile takımlar bazında Mercedes tarafının şampiyonluğu garantilendi. Yani Max Verstappen 24 yaşında Formula 1 2021 Dünya Şampiyonu olmayı başardı.

“Mobilitenin yeni moda ikonu: Citroen Ami!”

Exit mobile version