Site icon Dijital Tekerlek

Ford 2030 yılına kadar Avrupa’da tamamen elektrikli olacak

Ford 2030 yılına kadar Avrupa'da tamamen elektrikli olacak 1

Ford tarafından yapılan yatırımlar ve planlar doğrultusunda; Ford 2030 yılına kadar Avrupa’da tamamen elektrikli olmayı hedeflemekte. Detaylara gelin birlikte göz atalım.

Marka, geçtiğimiz sene Köln fabrikasını dönüştürmek adına 1 milyar dolarlık yatırım yapmıştı. Bu yatırım ile beraber şirketin hedefi; 2026 ortasına kadar sıfır emisyon özelliğine sahip olmak.

Ford markası Avrupa için üreteceği her modelin 2026 yılına kadar plug-in hibrit veya tamamen elektrikli olarak satışa sunmayı hedeflemekte.

Şirket büyüme ve karlılığı göz önüne alarak ticari araç serilerinin 2024 yılına kadar tamamen elektrikli, sıfır emisyonlu olmasını planlamakta. Ayrıca marka tarafından “elektrikli binek araçlarında her şey yolunda”  açıklaması da gelmekte.

Ford 2030 yılına koyduğu hedefin nedeni nedir ?

Aslında baktığımızda bu karar yeni alınan bir karar değil. Kararın arkasında bir çok neden mevcut. En basitinden örnek vermek gerekirse Birleşik Krallık hükümeti 2030 yılına kar yeni benzinli veya dize modellerin satışını yasaklamayı taahhüt etmekte. Fakat bazı hibrit modeller 2035 yılına kadar satılabilecek. Ülkelerin yaptığı bu tarz hamleler pazarın akışını değiştirmekte. Doğal olarak markalar da bu değişimlere uyum sağlamak zorundalar.

Ford tarafı da, belki de bu tarz bir uyum için Avrupa genel merkezini yenilemek adına 1 milyar dolar değerinde taahhüt etmekte. Bu yatırım ile birlikte Fiesta’yı üreten mevcut tesisin Ford Köln Elektrifikasyon Merkezi’ne dönüşümü ile sonuçlanması planlanmakta. Ve 2023 yılından itibaren “Avrupalı ​​müşteriler için Avrupa yapımı, hacimli, tamamı elektrikli binek aracı” üretecek. Ayrıca Ford tarafı, Volkswagen ID.3 ve ID.4 modellerinde kullanılan MEB plaformunu kullanmayı da planlamakta.

Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley; “90 yıldır Almanya’daki faaliyetlerimizin merkezi olan Köln tesisimizi dönüştürmeye yönelik bugün duyurumuz, Ford’un bir nesilden fazla süredir yaptığı en önemli şeylerden biri” dedi.

Bununla birlikte büyüme stratejisinin Avrupa’ya ve modern bir geleceğe olan bağlılık ile süreceğinin altını çizmekte. Açıklamasının devamında ise şu cümlelere yer vermekte; “Müşteri odaklı dijital hizmetler ve deneyimlerle desteklenen olağanüstü bir elektrikli araç yelpazesi sunarak, tam elektrikli Mustang Mach’ın piyasaya sürülmesiyle birlikte müşterilerimizin tamamen elektrikli bir geleceğe giden yolculukta bizimle gelmelerine olanak tanıyacağız. Önde gelen ticari araç işimizle birlikte bu, Avrupa’da sürdürülebilir kârlı bir Ford işinin temelini oluşturacak. “

Tüm bu gelişimlere nazaran Focus, Puma ve Kuga modellerinin geleceği halen net değil. Fakat Rowley; “pazara sunduğumuz Ford ürünlerinin tamamen farklılaşacağı” cümlesini kullanmıştı. Yani çeşitli segmentler içerisinde de yenilikler görmemiz muhtemel.

Şirket elektrifikasyon tarafına ise küresel olarak 22 milyar $ yatırım yapmakta. Bu rakamın önceki planlardaki rakamın iki katı olduğu iddia edilmekte.

Son olarak belirtmek gerekiyor ki Ford tarafının bu adımlarında yanında teknoloji devi olan Google’da yer almakta.

“Ford ve Google işbirliği gündemde” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version