Site icon Dijital Tekerlek

Ferrari Gerçekten Kural İhlali Yaptı mı?

Ferrari Gerçekten Kural İhlali Yaptı mı? 2

Ferrari ekibinin Abu Dabi de düzenlenen Abu Dabi GT müsabakası öncesinde ekibin pilotlarından Leclerc’in aracı için açıkladıkları yakıt miktarından sonra tartım aşamasındaki çıkan miktar arasında 4,88 Kg fark çıkmıştı. Bunun üzerine Ferrari 50,000 Euro ceza almıştı.

Bu olanlardan sonra Ferrari kendi aracı üzerinde araştırmalar yaparak fazla yakıt olmamasına rağmen neden böyle bir miktar çıktığının nedenini araştırmaya başladı ve bir sonuca ulaşamadı. FIA, TD12-19 teknik kurallar başlığı altında yarışmacılara gerekli bilgiyi aktarmıştı. Bununla birlikte bütün ekipler pit alanının açılımından yaklaşık 2 saat önce araçlarındaki mevcut yakıt miktarını bildirmek zorundadır.

Bilgileri gönderilen yakıt miktarı hem yarışı hem de piste çıkma turunu belirlemektedir. FIA, bu iki saatlik sürenin sonunda istediği bir takımı kontrol etme hakkına da sahiptir. Bu kontrol sırasında görevliler Ferrari pilotunun aracında bildirilenden fazla yakıt olduğunu tespit etti. Sonrasında ise görevliler pit alanı açılmadan sekiz dakika önce Ferrari’yi verdikleri bilgilerde uyuşmazlık olduğu konusunda bilgilendirdi. Süre azlığından dolayı Ferrari’nin böyle bir şey olmadığına dair savunma yapma fırsatı kalmamıştır. Müsabakadan sonra FIA yetkilileri Ferrari’nin mevcut kuralları çiğnediğinin açıklamasını yapmıştır. Fakat müsabakayı yöneten hakemlerin açıklaması ise bu durumun tam tersiydi Ferrari’nin herhangi bir kural ihlali yapmadığına yönelik açıklamalarda bulundular. Çünkü 110 Kg üzerinde bir yakıt miktarının araçta bulunduğunu kanıtlayan hiçbir delil bulunmamaktaydı.

Müsabaka sonrasında araç içindeki mevcut yakıt miktarı üzerinden yapılan hesaplamalara göre sonuçlar Ferrari’nin doğru söylediğini ispatlar nitelikteydi.

FIA, bu olay sonrasında müsabakaya katılan diğer ekiplerinde araçları üzerinde araştırmalar yaparak hiçbir kural ihlalinin olmadığını sadece Ferrari2nin kural ihlali yaptığını açıkladı. Bu olaylar şunu gösteriyor ki, ya Ferrari gerçekten araca fazla yakıt koydu ya da FIA ölçümlerinde bir hata oluştu.

Exit mobile version