Site icon Dijital Tekerlek

F1 Brezilya GP’de Neler Oldu?

F1 Brezilya GP'de Neler Oldu? 1

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 20. yarışı olan Brezilya GP’si bu sene koşulan bol kazalı ve aksiyonlu Almanya GP’si gibi yüksek heyecana ev sahipliği yaptı. İlk çizgiden yarışa başlayan Hollandalı sürücü Max Verstappen, adeta uçarak birinciliğe hak kazandı.

Yarışın kritiğini yaparsak, yarışın başlamasının ardından Max Verstappen çok iyi bir çıkış yakalayarak ilk sıraya oturdu ardından Lewis Hamilton ilk virajda Sebastien Vettel’i geçerek ikinciliğe yükseldi.

Yarış ilerlerken Verstappen kaçtı, Hamilton yakalamaya çalıştı. Ancak Verstappen tüm turlar boyunca aralarındaki mesafeyi artırarak 2-3 saniye farka çıkardı.

İlerleyen turlarda ilk olay Daniel Ricciardo ve Kevin Magnussen arasında gerçekleşti. Ricciardo sert bir şekilde virajın içine girerek Magnussen’e dokundu ve Haas sürücüsü spin atmış oldu. Ricciardo’nun da hatası yanında kalmayarak çarpma esnasında kanadı kırıldı ve çok erken şekilde pite gelmiş oldu. FIA da bu olaya kayıtsız kalmayarak, haklı şekilde Ricciardo’ya 5 saniye zaman cezası verdi.

Pit duvarı açıldığında birincilik yarışında olan Hamilton ve Verstappen ikilisi arasında ilk pite gelen isim Lewis Hamilton oldu. Ardından diğer turda Verstappen pite girdi ve Aston Martin Redbull Racing Honda ekibi 1.82 saniyede lastiklerideğiştirerek yeniden bir rekora imza attılar. Hollandalı sürücü pitten çıkarken Williams Racing’ten Robert Kubica da aynı süre zarfında pitten çıktı. Çıkış noktasında az kalsın birbirleriyle çarpışıyorlardı. Robert Kubica’nın hiçbir suçu yoktu çünkü, F1’deki pitlerde, pilot kendi isteğiyle ilerlemez. Takım çıkmasına izin verdiği için Kubica pit yoluna geri döndü. FIA da bu durumu Williams Racing’e keserek Robert Kubica’ya 5 saniye zaman cezası kesti. Piste geri dönüldüğünde Versappten liderlikten düşüp üçüncü sıraya kadar gerilemişti. Birinci sektörün son virajında DRS ile Sebastien Vettel’i geçen Redbull sürücüsü, ikinci sektörde viraja içeriden girerek Hamilton’u da geçti ve Mercedes’in pit stratejisini yerle bir etti.

Yarışın yarışı geçilip geriye yaklaşık 20 tur kaldığı zaman Valtteri Bottas, Alex Albon’un önünde üçüncülük yarışı verirken aninden motorundan dumanlar yükselmeye başladı. Aracını sağa çekti ve yarıştan diskalifiye olmuş oldu. Güvenlik aracı tekrardan piste girince bu durumdan yararlanmak isteyen Max Verstappen, pite girdi. O sırada yarıştan kopmak istemeyen Ferrari sürücüsü Charles Leclerc pite girerek sert hamurlu lastikleri taktı. Güvenlik aracının bitmesiyle yarışı başlatan Lewis Hamilton, uzun süredir kullandığı lastikleriyle daha fazla dayanamayarak Verstappen’e liderlik koltuğunu tekrar geri vermek zorunda kaldı.      Brezilya GP’sinin güvenlik aracı ve ufak kazalı olaylarından sonra en akılda kalıcı olayı ise tabii ki Ferrari takımı sürücülerinin yarışı bitirememesiydi. Yarışın bitmesine az bir süre kala Charles Leclerc ve Sebastien Vettel dördüncülük ve üçüncülük savaşı veriyordu. Brezilya pistinin uzun düzlüğünde Vettel’in arkasında DRS ile uçmaya başlayan Charles Leclerc, Vettel’in soluna geçti. Vettel, (sebebini bilmiyoruz) sola doğru yavaşça aracına yön verdi. Leclerc’in de yapacak bir şeyi olmadığı için çok ufak da olsa dokunmak zorunda kaldı. Bu hatanın sonucunda, Leclerc’in sağ lastiği patladı ve süspansiyonu kırıldı. Vettel ilerlemeye devam etti ama onun da arka lastiğinin patladığı anlaşıldı. İki Ferrari de yarışı bitiremeden diskalifiye olmuş oldu.

Ferrariler’in kazasından sonra tekrardan piste güvenlik aracı girdi. Bu sefer de Hamilton pite girdi ve yeni lastiklerini taktı. Piste dördüncü sırada geri dönen Hamilton, önündeki Pierre Gasly’i kolayca geçti. Üçüncü sektöre Albon’un ensesinde giren Hamilton, son viraja doğru Albon’a çarptı ve Albon üçüncü olacak iken yarışı 14. sırada bitirmek zorunda kaldı. Albon’a çarptıktan sonra kanadı hasar alan Hamilton’u o sırada Gasly geçti. Düzlükte başa baş giden Hamilton ve Gasly ikilisinden ikinci olan pilot Pierre Gasly oldu. Yarışın sonunda Hamilton’a FIA tarafından 5 saniye zaman cezası verildi. Cezadan sonra Hamilton 7. sıraya geriledi ve Carlos Sainz, üçüncü sıraya yükseldi.

Yarışın sonucunda Valtteri Bottas, Lance Stroll, ve Ferrari sürücülerinden Sebastien Vettel ve Charles Leclerc Pazar gününü puansız kapattı.      Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 2019 Sezonu’nun son yarışı 1 Aralık’ta Abu Dhabi’de yapılacak olan Abu Dhabi GP’si ile bitecek.

Exit mobile version