Site icon Dijital Tekerlek

Emisyon Değer Değişimi Fiyatlara Yansıyabilir

Emisyon Değer Değişimi Fiyatlara Yansıyabilir 2

Ülkemizde satışa sunulacak olan dizel araçlar için emisyon değerleri 1 Ekim’den sonra değişime girdi. Bu değişim ile beraber dizel araç fiyatlarında önemli artışlar uzmanlar tarafından beklenmekte. 

Yeni gelen düzenleme 6b emisyon düzeyini 6d-TEMP düzeyine otomobillerde, 6b’den 6c’ye ise hafif ticari araçlarda geçilecek. Değişiklim 1 Ekim’de yürürlüğe girdi. Duruma itiraz eden otomotiv üreticilerine ise 1 ay sürecek geçiş imkanı verildi. Geçtiğimiz hafta başından itibaren süreç sona erdi ve seviye kriterini karşılamayan dizel araçlar artık satılamıyor.

Dijital Tekerlek | Facebook

Her Araç Başı Masraf 500 €

Sadece dizel araçlar için getirilen bu düzenleme ile beraber motorlarda yeni bir neslin ortaya çıkması için yolu açılmakta. Ülkemizde üretilip ihraç edilen araçlar yeni emisyon kriterlerine uymakta fakat iç pazardaki araçlar ise bu değerleri karşılamayan eski tip araçlardan oluşmakta idi. OSD Başkanı H. Yenigün, düzenleme üzerine değerlendirmesinde; yeni düzenlemeye uyulması ile beraber araç başı 500€ maliyetin doğacağını ve bunun satış fiyatlarına yansıyabileceğine değindi.

Yenigün yaptığı açıklamalarda; emisyon konusu konusunda AB ve ülkemiz arasında gelişmeler konusunda zaman farkı olduğunu bunun sebebinin ise ülkeler arası ekonomik şartların farklı olmasından kaynaklandığını söyledi. Konunun fabrika kapasiteleri ile alakası olmadığını ve olası bir artışın iç pazarda önemli zararlar vereceğini de ekledi.

Exit mobile version