Site icon Dijital Tekerlek

Elektrikli otomobillerin bakımı nasıl yapılır?

Elektrikli otomobillerin bakımı nasıl yapılır? 3

Her geçen gün duyurulan yeni elektrikli otomobiller ile beraber herkesin aklındaki ortak soru: Elektrikli otomobillerin bakımı nasıl? Bu sorunun cevabını gelin birlikte inceleyelim.

Elektrikli otomobiller ile geleneksel otomobillerin sistemleri arasında bir çok farklılık bulunuyor. Bu farklılıklarda beraberinde bakım işlemlerindeki değişiklikleri getiriyor. Bununla birlikte elektrikli otomobillerin bakım maliyetleri; yağ değişimine ihtiyaç duymamaları, hareketli parça sayısının geleneksel otomobillere kıyasla çok daha az olması ve en önemlisi basit olan sistemi sayesinde içten yanmalı motorlu otomobillere kıyasla çok daha düşük seviyede. Ayrıca bu bakımlar geleneksel otomobillerden daha kolay.

Elektrikli otomobillerin bakımı noktasında en büyük maliyet nedir?

Batarya

Elbette oluşması muhtemel en büyük bakım masrafı batarya paketinin değişmesidir. Eskiyen batarya paketinin şarj tutma kapasitesi azalırken, sürüş menzili de azalacaktır. Bu yüzden otomobilin bakıma girmesini zorunlu hale gelir. Fakat bu eskime süreci tahmin edildiği kadar kolay değildir. Ortalama tahminler ortalama bir lityum iyon elektrikli otomobil bataryasının 150.000 ila 175.000 kilometre boyunca menzilini koruyabildiği yönünde. Bazı üreticiler tarafından ise bataryaların 2 bin şarj döngüsünden sonra değiştirilmesi önerildiği dilden dile söylenmekte. Bu söylentiye göre ortalama olarak 400 kilometre menzile sahip olan bir otomobil için 800.000 kilometre seviyesinde. Elbette bu değerler otomobilden otomobile veya bataryanın doğru teknikle şarj edilmesi ve tüketilmesi ile değişkenlik gösterebiliyor.

Elektrikli otomobillerin rutin bakımı

Rutin bakım olarak tanımladığımız lastikler ve filtreler geleneksel otomobiller ile aynı şekilde standart olarak bakım yapılması gereken parçalar. Çünkü hava filtresi, polen filtresi vb. bileşenler her kullanımda devrede oluyor. Lastik bakımı noktasında ise elektrikli otomobillerin herhangi bir farkı yok.

Elektrikli otomobillerin periyodik bakımı

Periyodik bakım noktasında elektrikli otomobiller için fren hidroliği ve balataları göz önünde bulundurabiliriz. Bu noktadan kullanımdan kullanıma değişiklik gösteren fren sistemlerinin bakımı elektrikli otomobillerde daha az maliyetli olabiliyor. Çünkü elektrikli otomobillerde bulunan güçlü motor freni sayesinde fren sistemine binen yük büyük ölçüde azalıyor.

Elektrikli otomobillerin ağır bakımı

Ağır bakım denilince elektrikli otomobiller için batarya, elektrik motoru ve elektrikli parçaların bakımı söz konusu. Yukarıda detaylı olarak değindiğimiz bataryaya ek olarak, elektrikli motorun rotor ismindeki hareketli parçasının, rulmanların, fanın ve geriye kalan bileşenlerinin kontrolü ile beraber elektrik motoru bakımı yapılabiliyor. İçten yanmalı bir motora göre daha sade olan elektrikli motorların bakımı da daha basit. Ağır bakımda bir diğer nokta ise elektrik iletimini sağlayan sorumlu parçalar. Bu parçaların bakımları işin uzmanı teknikerler tarafından yapılırken; ağır bakım esnasında mutlaka gözden geçirilen detaylar arasında yer alıyor.

Sonuç olarak bakım açısından elektrikli otomobillerin geleneksel otomobillere kıyasla daha az bakıma ihtiyaç duyduğunu söylemek mümkün. Ancak bu bakımların maliyeti noktasında modeller arasındaki değişkenlik sebebiyle kesin bir yorum yapmak mümkün değil.

“ELEKTRİKLİ PEUGEOT e-2008 TÜRKİYE’DE!”

Exit mobile version