Site icon Dijital Tekerlek

Elektrikli Karsan e-ATA ilk olarak Romanya’da yollara çıkıyor

Tamamen elektrikli olan Karsan e-ATA modelinin Avrupa’ya ilk teslimatı gerçekleşti. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Mobilitenin geleceğinde bir adım önde olma vizyonuyla çağın ihtiyaçlarına uygun toplu taşıma çözümleri sunan Karsan; Avrupa pazarında elektrikli ürünleriyle büyümeye devam ediyor. Bununla birlikte marka, doğuştan elektrikli e-ATA modelinin ilk teslimatı Romanya’ya gerçekleştirdi. Kentlere modern toplu taşıma çözümleri sunabilen Karsa; toplam 10 adet e-ATA ile Slatina belediyesi aracılığıyla Avrupa yollarında boy gösterecek. Slatina belediyesine yapılan ilk teslimatı değerlendiren Karsan CEO’su Okan Baş şu ifadeleri kullandı;

“Pek çok Avrupa ülkesinde, 6 m’den 18 m’ye kadar sunduğumuz Karsan elektrikli ürünlerimizle toplu ulaşımda dönüşümün önemli bir parçası haline geldik. Kalabalık şehirlerin artan büyük boy elektrikli toplu taşıma ihtiyacına esnek ve çevreci çözümler sunuyoruz. İlk e-ATA ihracatımızı da araç filosu ve satış sonrası yapılanmasıyla varlığımızı güçlendirdiğimiz Romanya’ya gerçekleştirmiş olduk. Bugün dünyanın dört bir yanında dolaşan 250’nin üzerindeki Karsan elektrikli araç filomuzu, gelecek yıl Avrupa’nın birçok şehrine teslim edeceğimiz yeni modellerimiz ile daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Romanya’nın Slatina şehrine ilk teslimatlarını gerçekleştirdiğimiz 10 metrelik e-ATA ürünümüzle de Avrupa’da büyümenin ve ülkemizin ihracatına katkı sağlamanın gururunu yaşıyoruz”

Toplu taşıma sistemleriyle kentlere modern ulaşım çözümleri sunmaya devam eden Karsan; toplam 10 adet 10 metrelik e-ATA otobüsünü Slatina şehrinin hizmetine sundu. Bununla birlikte Karsan, Türkiye’nin en büyük elektrikli otobüs ihracatı anlaşmasını da gerçekleştirecek.

2 milyon kilometrenin üzerindeki elektrikli araç tecrübesiyle Karsan; Romanya ile toplam 56 adet e-ATA anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşma ile marka, 2022 yılında otobüsleri Romanya’nın iki farklı şehrine teslim etmeyi hedefliyor. Ayrıca son gelişmeler ile Karsan tarafının Avrupa’daki elektrikli araç filosu ise 250’yi aşmış vaziyette.

Karsan e-ATA teknik özellikleri

e-ATA ismi Türkçe’de ailenin büyükleri anlamına gelen Ata’dan geliyor. Bununla birlikte e-ATA modelin Karsan’ın elektrikli ürün gamı içerisindeki en büyük otobüs modellerinden oluşuyor. Model batarya teknolojilerinden taşıma kapasitesine kadar birçok alanda sahip olduğu esnek yapısı sayesinde ihtiyaçlara hızlı bir şekilde yanıt verebiliyor.

e-ATA, 150 kWh’tan 600 kWh’a kadar 7 farklı batarya paketiyle tercih edilebiliyor. Model ailesi normal bir otobüs rotasında tüm gün çalışan klima ve gerçek sürüş koşullarında 12 metrelik versiyon ile 450 kilometre menzile sahip. Üstelik e-ATA sahip olduğu hızlı şarj teknolojisiyle batarya paketinin büyüklüğüne göre 1 ila 4 saat arasında şarj edilebiliyor.

Maksimum batarya kapasitesi 10 metre için 300 kWh, 12 metre için 450 kWh ve 18 metrelik sınıfında ise 600 kWh’e kadar çıkabiliyor. Bununla birlikte tekerleklere konumlandırılan elektrikli hub motorları; 10 ve 12 metrede 250 kW (330 beygir) azami güce, 22.000Nm tork değerine sahip. Bu sayede model en dik yokuşlarda dahi sorunsuz bir tırmanma becerisine sahip. 18 metrelik model ise 500 kW (680 beygir) azami güç değerine sahip. Bu sayede otobüsün en dolu halinde bile performanstan ödün verilmiyor. Avrupa’nın farklı şehirlerinin farklı coğrafi koşullarına tam uyum sağlayan e-ATA ürün yelpazesi; futuristik dış tasarımıyla da göz dolduruyor.

Son olarak e-ATA ailesinin yolcu kapasitesi şu şekilde;

“Hyundai yanmalı motorlara veda ediyor”

Exit mobile version