Site icon Dijital Tekerlek

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları: Türkiye, Avrupa’da Lider Pozisyonda

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları: Türkiye, Avrupa'da Lider Pozisyonda

Türkiye, elektrikli araçlar için hızlı şarj üniteleri konusunda büyük bir gelişim göstererek Avrupa genelinde liderliğe yükseldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, ülkemizde her 14 araca bir hızlı şarj (DC) noktası düştüğünü ve bu alanda Türkiye’nin bir numaralı olduğunu belirtti.

Yerli Elektrikli Araç TOGG Dinamizm Katıyor

Yerli elektrikli araç TOGG’un sektöre getirdiği hareketlilik, elektrikli otomobil kullanımının artmasına ve şarj istasyonlarının sayısının paralel olarak yükselmesine olanak sağladı. Mustafa Yılmaz, TOGG’un piyasaya hızlı bir giriş yaptığını ve EPDK’nın, elektrikli araç sahiplerinin hayatını kolaylaştıracak adımlar atmaya devam ettiğini ifade etti.

Çevreci Yeşil Şarj İstasyonları Geliştiriliyor

EPDK’nın yeni düzenlemesi ile çevre dostu “Yeşil Şarj İstasyonları” geliştiriliyor. Bu istasyonlar, şarj ağında yer alan istasyonlardan bazılarını veya tamamını “Yeşil Şarj İstasyonu” olarak belirleyebilecek. Yılmaz, bu istasyonlarda tüketilen elektriğin tamamının yenilenebilir enerji kaynakları ile üretildiğini vurguladı.

Detaylı Bilgilere Kolay Ulaşım: Mobil Uygulama ve Online Platformlar

EPDK tarafından geliştirilen mobil uygulama şarj@tr, kullanıcılara şarj istasyonlarına ait bilgilere kolaylıkla ulaşma fırsatı sunuyor. Uygulama sayesinde, kullanıcılar istasyonların coğrafi konumu, şarj ünitesi soket sayısı, tipi ve gücü ile ödeme yöntemleri gibi detayları anlık olarak görüntüleyebilirler. Ayrıca, EPDK’nın internet sitesi de şarj istasyonlarına ait bilgileri sunmaktadır.

Yenilenebilir Enerji ve Elektrikli Araçlar: Türkiye Pazarının Geleceği

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği verilerine göre, elektrikli otomobil pazarı, yıllık 750-800 bin adetlik otomobil pazarında yüzde 1-2 ile temsil ediliyor. 2025 yılında ise Türkiye’de, 50-60 bin adetlik bir elektrikli araç pazarının oluşması bekleniyor. Bu veriler, Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlar konusunda umut vaat ettiğini göstermektedir.

Exit mobile version