Elektrikli araçlarda kullanılan pillerde yaşanılan, kullanım hatası veya taşıma esnasında aldığı hasar gibi sıkıntılar ile piyasaya arızalı şekilde çıkartılabiliyor. Eğer böyle durumlar yaşanırsa bu piller geri dönüşüme alınması veya imha edilmesi gerekiyor. Fakat bu işlemler esnasındaki nakliye aşaması maliyeti biraz yüksektir. Olumsuzluklar bununla da kalmıyor. Pillerin nakliyesi aşamasında pil eğer ısıl sürüklenmeye maruz kalarak içindeki enerjiyi birden boşaltmasına ve bunun akabinde ani ısınmadan kaynaklı patlamalara sebebiyet verebilmektedir.
Bu tehlikeden dolayı piller özel korumalı kutularda taşınmak zorundadır. Bu kutuların bir tanesinin fiyatı 11 bin dolar olmasına rağmen bunun yanında bir de Birleşmiş Milletlere ödenmesi gereken akreditasyon bedeli eklenmektedir. Bu bedelin karşılığı ise yaklaşık 11 bin dolardır.
Bu iki işlemin toplamı 22 bin dolardan fazla tutunca araştırmacılar da bu konu hakkında çalışmalara başladı. Bunun sonucun da araştırmacıların sıkıntısına sıvı nitrojen çözüm olmuştur. Çeşitli firmaların mühendislerinin de katkılarıyla piller, sıvı nitrojen kullanılarak bir kutunun içinde dondurulduğu zaman 2 hafta boyunca muhafaza edilebildiği saptanmıştır.
Dondurulmuş durumdaki pillere çivi çakılması denemesi sonucu her hangi bir sıkıntı oluşmazken piller tekrar çözündürüldüğünde herhangi bir güç azalması olmadığı da görülmüştür. Bu korunaklı yöntemin sağlanması için piller -35 santigrat derecede muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın maliyeti ise 250 dolar değerinde bir kutu ve az miktarda elektrik kullanımıdır.
Araştırmanın yöneticisi Dr. Thomas Grandjean şu açıklamalarda bulunmuştur;
“Kullanımı mümkün olmayan arızalı pillerin nakliyesi artık çok da ucuz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Yaptığımız araştırma sonucu ortaya çıkan çözümün yakın zamanda her yerde kullanıldığını göreceğiz” açıklamalarında bulundu.