Site icon Dijital Tekerlek

Egzoz Ölçümü Yaptırmayanlara Ceza!

Egzoz Ölçümü Yaptırmayanlara Ceza! 1

2019 yılının son aylarına geldiğimiz bugünlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yeni açıklama. Egzoz Ölçümü Yaptırmayanlara Ceza!

Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan araçlar trafikte otomatik olarak tespit edilecek ve cezai işlem uygulanacak. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Ankara da gerçekleşecek olan Egzoz Gazı ve Emisyon Denetim Sistemi(EGEDES), altı ay içerisinde tüm Türkiye de etkili hale gelecektir.

Türkiye genelinde trafiğe kayıtlı araç sayısı 23 milyon 44 bindir. Bu araçlardan yalnızca 17 milyonu egzoz emisyon ölçümüne tabi tutulmaktadır. Bu araçlar arasında otomobiller, ilk üç yaşından sonra iki yılda bir periyodik ölçüme tabi tutulmaktadır. Bundan ötürü her yıl 11 milyon aracın, yıl bitmeden egzoz gazı ve emisyon ölçümü yaptırması gerekmektedir. Geçen yıl içerisinde yaklaşık 1.5 milyon araç sahibi egzoz ve emisyon ölçümü yaptırmadı.

Ölçümlerini yaptırmayan araç sahiplerinin bu yıl bitmeden ölçümlerini yaptırması ceza ile karşı karşıya kalmaması açısından önem arz etmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, trafiğe kayıtlı araçlar arasında ölçüm yaptırmayanlara ceza kesilecek.

Egzoz Ölçümü Yaptırmayanlar Otomatik Tespit Edilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, insan ve çevre sağlığını tehdit eden ve motorlu taşıtlardan kaynaklı olan çevre kirliliğini önlemek amacıyla harekete geçti. Çevre kirliliğini önlemek amacıyla, ölçüm yaptırmayanların otomatik olarak tespit edileceğini söyleyen Bakanlık, cezaların da artış gösterdiğini belirtti. 1 Ocak 2020 itibariyle Ankara da daha sonra da en fazla altı ay içerisinde Türkiye de hayata geçirilecek olan EGEDES, hava kirliliğini önleyecek gibi gözüküyor.

EGEDES sistemiyle denetimler giderek artırılacak ve plaka tanıma sistemiyle de egzoz emisyon ölçümü yaptırmayı ihmal eden araçlar trafikte tespit edilecek ve cezai işlem uygulanacaktır.

Direk Ceza Yok!

Bu yıl bitmeden egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmaya 1.5 Milyon araç sahibine Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi üzerinden mesaj gönderildi. Mesaja önem vermeyerek ölçümünü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 1546 TL ceza uygulanmaktadır. Eğer bir araç standartların dışında emisyona sahip ise o araca da 3 Bin 790 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

2020 yılının gelişiyle hava kirliliğinin giderek artış gösterdiği aşikardır. Bizimle aynı düşünceye sahip olan Bakanlık tarafından, kirliliği önlemek amacıyla, ölçüm yaptırmayan kişilere 10 Milyon TL ceza uyguladı.

Yeni Yıl Gelmeden Cezalar Geldi!

Yeni yıla sayılı günler kalmasıyla beraber cezalar ve vergiler üst üste geldi. Özellikle son yapılan açıklamayla egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan kişilere gelen cezalar da cep yakıyor. Yılbaşının gelmesiyle ölçüm yaptırmayan araçlara 1895 TL ceza uygulanmakta. Eğer standardın dışında emisyon kullanılıyorsa ceza 3 Bin 790 TL ye çıkmakta.

Ayrıca trafik içerisinde rahatsızlık vererek manipülasyona sebebiyet verdiği tespit edilen cihazlar, sistem üzerinden otomatik olarak kapatılacaktır. Ve cihaz düzenlenene kadar ölçüm yapılmasına izin verilmeyecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yerli Otomobile Navigasyon Sürprizi!

Exit mobile version