Site icon Dijital Tekerlek

Egzoz Gazı Ölçümlerinden Kaçanlara Mükemmel Çözüm

Egzoz Gazı Ölçümlerinden Kaçanlara Mükemmel Çözüm 2

Önümüzdeki 2020 yılından sonra yürürlüğe girmesi beklenen, egzoz gazının ölçümlerindeki önemli değişikliği herkes dört gözle bekliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza bağlı proje ile egzoz ölçüm uygulamalarında devrim yaratacak bir gelişme yaşanacak. Çevre kanunundaki geçerli maddeye göre trafiğe kaydı olan bütün araçların egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırması zorunludur. Hemen hemen yirmi dört milyon aracın yaklaşık on sekiz milyonu bu uygulamaya tabidir. Yeni araçların ilk 3 senesinde bu uygulamayı yaptırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu 3 yıllık süreden sonra bütün araçlar her 2 yılda bir bu ölçümlerini yaptırmalıdır. 2018 yılına baktığımız zaman 1,400,000 araç bu ölçümleri yaptırmaktan kaçmıştır. İşte haberimizin konusu olan devrim niteliğindeki değişiklik de tam burada devreye giriyor.

Artık egzoz gazı emisyon ölçümlerinden kaçan bütün araçlar otomatik olarak tespit edilecek olup derhal gerekli cezai işlemin yapılması planlanıyor.

Egzoz Gazı İçin Ödenen Cezaya Zam Mı Geliyor?

Artık ölçümden kaçan araçları otomatik tespit edecek sistemin adı ise Egzoz Gazı Emisyon Denetim Sistemi (EGEDES)’dir.

2020 yılının ilk gününden itibaren yürürlüğe girecek olan uygulama altı ay sonrasında Türkiye genelini kapsayacak. Resmi aşamaların il adımları atılmaya başlanmış bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıldaki 1,400,000 egzoz gazı ölçüm kaçağı araçlarının sahiplerine uyarı mahiyetinde kısa mesajlar gönderildi. Ölçümden kaçan araçlara 1,546 lira, standart ölçüm verilerinin üzerinde bir ölçüm tespit edilenlere ise 3,093 lira para cezası uygulanacaktır. Yılbaşından sonra bu fiyatlar aynı kalmamakla birlikte yeni zamlarında kapıda olduğu biliniyor. Denetimler sadece araçlara değil bu ölçümleri yapan merkezlerde de denetimler artırılacak ve uygun olmayan ölçüm merkezleri gerekli idari para cezasına çarptırılacaklardır.

Exit mobile version