Site icon Dijital Tekerlek

Dünyanın İlk Motosikleti

ilkmotorkapakdijitaltekerlek1

Motosikletler belki de motorlu taşıtların en zevklisi 😊 ve üstelik arkasında oldukça zengin bir tarih bulunuyor.

Tekerleğin icadı ile birlikte ulaşım araçlarında çeşitlilik artmaya başladı 🧐 El arabaları ile başlayan bu süreç ünlü ressamların ve fizikçilerin hayal dünyasından resimlere yansıdı. Motorlu bir bisiklet üretme fikri otomobilde daha önce başladı. 1800’lü yılların başlarında şahsi bir ulaşım aracı fikri ortalıklarda dolanıyordu.

İlk Motosiklet
1869 yılında Pierre ve Ernest Michaux adında iki Fransız ilk motosikleti buldu.

Buharlı bir sistemle yol alan bu araç, ilk otomobilin icadından 17 yıl önce görücüye çıktı. İlk tasarım çok ilkeldi. Lastikler gibi temel basamaklardan bile olmayan bu tasarım, kısa zaman içinde geliştirildi.

Dijital Tekerlek | Instagram

1888 yılında şişme lastikler motosikletlere koyuldu. Böylece bozuk yollardaki sarsıntı azaltılmış oldu. Daha sonraki yıllarda yeni içten yanmalı motor teknolojileri motosikletlerde kullanılmaya başlandı.

Dünyanın İlk  Motosikleti  Yeni Bir Dönem Başlattı

1900’lü yıllarda motosiklet bilinen ve kullanılan bir araç haline geldi. İlk büyük üreticiler Harley Davidson ve Indian’dı. Genelde tek silindirli motorlar kullanılıyordu ve Harley Davidson bir ilke imza attı. 1909 yılında ilk çift V silindir motorunuüretti, satış başarıları elde etti. Motosikletler özellikle hızlı ve çevik yapıları nedeni ile ordular tarafından kullanılmaya başlandı.

Harley Dividson
1914 yılında bir motor ilk kez saatte 150 KM’nin üzerine çıktı.

1930’lu yıllarda motosiklete bakış açısı değişti ve iki zamanlı motorlar çıktı. Motosikletler artık birer lüks zevk değildi. Halk bu tip araçlara daha rahat ulaşıyordu. Ayrıca popülerleşen yolcu sepetleriyle aracın taşıma kapasitesi de arttırıldı.

 İkinci Dünya savaşından sonra hem motosikletlerin boyutları küçüldü hem de kullanılan motorların devir çevirme potansiyeli arttı.

1960’larda özellikle Honda, Suzuki ve Yamaha pazara hakim firmalardı.

Günümüzde motosikletler ucuz ve hızlı ulaşımın vazgeçilmezlerden biri. Hemen hemen her yerde, birbirinden farklı şekillerde üretilen bu araçlar, yıldan yıla gelişen güvenlik ve motor teknolojileriyle daha fazla insana ulaşıyor. Pierre ve Ernest Michaux’ın ürettiği dünyanın ilk motosikleti ile şimdikiler arasında dağlar kadar fark var.

 Her ulaşım aracında olduğu gibi motosikletler de teknolojiye paralel olarak değişiyor ve gelişiyor.

Exit mobile version