Site icon Dijital Tekerlek

Dünyanın En Hızlı Otonom Yarışçısı: Roborace

Dünyanın En Hızlı Otonom Yarışçısı: Roborace 4

Otonom araçları gördüğümüzde veya hayal ettiğimizde sokaktaki arabalar gibi bir şey hayal ediyoruz. Bu araçların hızlı olabileceklerini hele ki F1 otomobillerine benzeyeceklerini pek düşünmüyoruz.

Görünüşe göre Roborace bunu düşünebilen bir firma. Roborace’in sürücüsüz otonom aracı, İngiltere’de bir havalimanındaki  denemede en hızlı otonom araç oldu ve Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmeyi başardı.

Olması Gereken Hızı da Geçti

Guinness görevlileri, bu konuda rekor kırılması için gereken hız olarak 160 mil/s yani 257 kilometre hızı sınır belirledi. Önceden böyle bir girişim olmadığı için rekoru neye göre belirledikleri bir soru işareti olsa da bu kıstas, Roborace ekibinin gözünü korkutmadı. 

Araç belirlenen sınırın ötesine geçti ve ulaştığı hız 281 km/s oldu. Teknik olarak bir hız rekoru için biraz düşük bir seviye gibi olsa da yeni gelişen bir alan için oldukça dikkat ve ilgi çekici. 

Sınırları Aşan Otonom Yarışçısının Teknik Özelliklerine Gelecek Olursak;

Otonom yarış aracı, tamamen elektrikli ve 402 beygir. İçerisinde birçok sensör ve kamera barındırıyor. Burada beş adet LIDAR, iki RADAR, 18 ultrasonik sensör, GNSS uydu konumlandırma sistemi, altı kamera ve iki optik hız sensörü direkt olarak saniyede 24 trilyon bilgi işleyebilen Nvidia Drive PX2 merkezi işlem birimine bağlanıyor.

Her takımın kendi yarış stratejilerine göre geliştireceği yapay zekaları ve farklı algoritmalarıyla piste çıkacağı yarışlarda kullanılan bu araç, adeta gelecekte yerini alacak gibi.

Exit mobile version